Női Eb-selejtező: hengerelés Lettországban - VIDEÓ

Jöhet Szlovákia.

Forrás:

Az első félidőben szerzett három gól után a második játékrészben még kettőt lőtt a magyar válogatott a lettországi Eb-selejtező mérkőzésen, amelyen végig fölényben futballozott Markó Edina együttese.

A lett válogatottal eddig egyszer, Szombathelyen mérkőzött meg csapatunk, akkor Jakabfi Zsanett, Zeller Dóra, Fenyvesi Evelin és Pusztai Sára góljaival győztünk 4–0-ra, az idegenbeli Eb-selejtezős visszavágón mind a négyükre kezdőként számított Markó Edina szövetségi kapitány - jelentette az MLSZ.

A FIFA világranglistáján a 93. helyen szereplő ellenfelünk (mi a 43. pozíciót foglaljuk el) eddig nem szerzett pontot az Eb-selejtező sorozatában: a svédektől 4–1-re, a szlovákoktól 2–1-re, Izlandtól 6–0-ra, illetve öt nappal a keddi találkozó előtt 9–0-ra kaptak ki. Mi Lettország legyőzése mellett Szlovákiától szereztünk pontot, velük idegenben gól nélküli döntetlent játszottunk, a svédek ellen kétszer veszítettünk (5–0 és 8–0) és Izlandon is vereséget szenvedtünk, ott 4–1 lett a végeredmény.

Három helyen változott Markó Edina lettek elleni kezdőcsapata a Svédország elleni Eb-selejtezőhöz képest: a kapuban Schildkraut Fruzsina kezdett, a mezőnyben pedig Csiszár Henrietta és Süle Dóra helyett Fenyvesi Evelin és Pusztai Sára léphetett pályára a kedd késő délutáni találkozón, Liepajában.

A Daugava Stadionban rendezett mérkőzésen azonnal magához ragadta a kezdeményezést csapatunk, a második percben már mi jöhettünk szabadrúgással. A lettek nem tudták huzamosabb ideig megtartani a labdát, leginkább az ő térfelükön ment a játék. A vezetést a 9. percben szereztük meg: Jakabfi Zsanett beívelt szabadrúgását követően Zeller Dóra csúsztatta a kapuba a labdát (0–1). A gól után is mezőnyfölényben futballoztunk, Zeller Dóra próbálkozása után Jakabfi Zsanett beadásáról nem sokkal maradt le Zágor Bernadett, a lett kontrakísérletnél pedig Németh Hanna volt résen. Kapusunknak negyedóra elteltével kellett először játékba avatkoznia, de a lövésben nem volt erő.

A félidő hátralevő részében is mi domináltunk, helyzeteket dolgoztunk ki, a 23. percben például Rácz Zsófia vállalkozott messziről, ahogy Csiki Anna is kapura tekert egy szabadrúgást a kezdőkör elől. A 26. percben aztán a második találatunk is megszületett, Zeller Dóra duplázott: Jakabfi Zsanett robogott fel a labdával, passzára kis híján lecsaptak a lett védők, de Zeller visszaszerezte a labdát és hatalmas gólt lőtt (0–2).

A harmadikhoz is több alkalommal közel jártunk, például amikor egy szögletből Turányi Lilla a kapus kezébe fejelt. Pusztai Sára lövésénél aztán már nem volt hiba: Mosdóczi Evelin labdája még kipattant, erre csapott le a fiatal fradista és szerezte meg a harmadik gólunkat a 33. percben (0–3). A szünetig magyar helyzeteket bőven, gólt azonban már nem láthattunk. 

 NŐI EB-SELEJTEZŐ: LETTORSZÁG-MAGYARORSZÁG 0-5 (0-3)

A második félidőre Markó Edina pályára küldte Nagy Virágot (Csiki Anna nem jött ki a szünet után, aki végigjátszotta a svédek elleni mérkőzést). A fordulás után sem engedtük át a kezdeményezést a letteknek, újabb gólokat akartak szerezni a lányok. Pusztai Sára beadását nem tudtuk kapura fejelni, Fenyvesi Evelin csúsztatása pedig a kapu mellé ment az első öt percben, majd Zágor Bernadett távoli lövésére vetődött a kapus, ahogy Jalkabfi Zsanett próbálkozását is hárítani tudta. Az 54. percben aztán – ismét egy szögletből – Turányi Lilla fejelt a hálóba – negyedik gólunknál Rácz Zsófia adta be a labdát (0–4).

A lettek beszorultak a saját térfelükre, elvétve tudtak kontrákat vezetni, de a kapunkra nem voltak veszélyesek. Ellenben csapatunk előtt több helyzet is adódott, a 64. percben Zeller Dóra lepett meg egy bizonytalankodó védőt, de a labdaszerzés után gólt nem tudott lőni. A folytatásra Csiszár Henrietta is beszállt, a Bundesliga-játékos a ferenvárosi Fenyvesi Evelint váltotta. Az utolsó 15 percre aztán Süle Dóra is beállt, ő Jakabfi Zsanett cseréje volt.

A labdabirtoklási fölényünk megmaradt, veszélyes akcióink is voltak, sokáig viszont újabb gólt nem szereztünk, egészen az utolsó percig, amikor ismét egy szögletet követően és ismét Turányi Lilla volt eredményes, így 5–0-s győzelmet arattunk Lettországban.

– Az első félidő után szerettünk volna még rátenni egy lapáttal és még több gólt szerezni. Ennyi volt bennünk, ezen a mérkőzésen is kijött, hogy milyen helyzetben volt a csapat ezen a túrán, de a lányok kihozták a maximumot a meccsből. Ezért a három pontért jöttünk, rúgtunk öt gólt, megilleti a dicséret a lányokat. Elfáradtunk a végére, benne volt a lábunkban az elmúlt tíz nap és az előző meccs, ami egy egészen más ritmusú és színvonalú találkozó volt, így ez a meccs is nehéz volt, főleg idegenben. Szerencsére már az első félidőben szinte el tudtuk dönteni a három pont sorsát és sajnos sokkal több nem volt bennünk, de egy pillanatig nem volt kétséges, hogy mi irányítunk, az történik a pályán, amit mi szerencsénk – nyilatkozta  a lefújást követően Markó Edina szövetségi kapitány.

A mieink a következő meccsüket október 23-án Szlovákiával vívják a selejtezősorozatban, majd november végén, ugyancsak hazai pályán Izland ellen zárják a kvalifikációt.

NŐI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
F-CSOPORT
LETTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 0–5 (0–3)

Liepaja, Daugava Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Van der Helm (holland)
MAGYARORSZÁG: Schildkraut – Mosdóczi, Németh H., Turányi, Csiki (Nagy V., a szünetben) – Pusztai, Rácz 

Legfrissebb híreink