Nincs jövőképe a fiataloknak, mondja az Aston Villa magyar utánpótlás kapusa

A magyar és a külföldi edzésmunka különbségeiről is beszélt.

A promotions.hu munkatársai arra vállalkoztak, hogy bizonyos időközönként tehetséges magyar labdarúgókat mutatnak be. Elsőként Onódi Ákossal, az Aston Villa U18-as és U23-as utánpótláscsapatának kapusával beszélgettek.
 
A fiatal játékostól főleg az szerették volna megtudni, hogy miben különbözik a hazai és a külföldi képzés, illetve az Angliában és itthon tréningező fiatalok. Természetesen Ákos magáról és jövőbeni terveiről is mesélt.
 
Ákost arról faggatták, hogy az U18-as és a U23-as angol utánpótlás bajnokság milyen színvonalú, mire a fiatal labdarúgó azt felelte, megkockáztatja, az angol U23-as bajnokság van olyan színvonalú mint a magyar NB I, de az NB II szintjét biztosan megüti. Azt is hozzátette, közel egy évet töltött a Győri ETO FC másodosztályú felnőtt csapatánál, s elmondható, hogy Angliában a kapusedzések színvonala magasabb, felkészültebbek az edzők. Részletesebben és alaposabban dolgoznak. Minden héten ellenfélre készülnek. Nem álldogálnak vagy nem bójától-bójáig lépegetnek, olyan mérkőzés-szituációkat gyakorolnak, amelyek segítenek a következő találkozón. Arra készítik fel, ami a pályán történik, és arra ösztönöznek mindenkit, hogy gyors legyen a játék. Kiemelte, elvárják, hogy a technikai tudásuk megegyezzen egy mezőnyjátékoséval, valamint azt is elmondta, Magyarországon más tapasztalt.
 
Későbbi terveiről is beszélt, és elmondta, mindenképpen koncentrál tanulmányaira is, hiszen több lábbal kell állni a világban. Ha jól is alakul a karriere, utána meg kell élni valamiből. Már rendelkezik az Angol Labdarúgó Szövetségtől kapott, Magyarországon a B-licencel egyenértékű edzői képesítéssel. Hozzátette az is lehetne egy opció, hogy nem fogadja el a szülei tanácsát, és azokra hallgat, akik szerint a tanulás ciki. Többször megkaptam már a stréber jelzőt, ami rosszul esett neki, de inkább szülei jótanácsait megfogadva építi életét. Azt is elmondta, csak egy-két hasonló gondolkodású fiatallal találkozott, a többségnek nem volt jövőképe. Ennek okát a családi háttérben látja, hogy ráhagyják a gyerekre, amiket csinál, hogy nem tanul, erősítik benne, hogy úgy is focista lesz, minek másra figyelni. Továbbá tizenhat évesen elhiszik, hogy sztárok, és erre a szülő és a menedzser is ráerősít. Ez a tanulás rovására megy. 
 
Elmondta a fiatal labdarúgó azt is, hogy azt érzi tizenhat-tizenhét éves korban eltűnik motiváció. Mindenki külföldre akar menni az olasz, német vagy épp az angol élvonalba. Nem perspektívájuk a magyar első- vagy másodosztály. S mivel nem sikerült külföldre szerződniük céltalanná válnak. Lemaradnak a fejlődésben. Volt egy csapattársa, aki szerint eljutni az NB I-be vagy az NB II-be nem teljesítmény a külföldi karrierhez képest. Hangsúlyozta, nem értette ezt a véleményt, hiszen a magyar első- vagy másodosztályig is el kell jutni. Az is egy teljesítmény.
 
 
Az angol fiataloknál egész mást érez problémának, mint mondta korán sok pénzt kapnak, nincs mögöttünk megfelelő háttér, így nem tudják helyén kezelni a körülöttük kialakuló világot. 

Legfrissebb híreink