NB I: küzdelem a dobogóért, harc a bennmaradásért - ELŐZETESEK

Preszókratikus idézet és a bűvös négyes szám.

Forrás: paksifc.hu

A szerdai játéknapra négy mérkőzés jutott a 30. fordulóból, a koronavírus-járvány miatti szünet után most először fordul elő, hogy azonos időpontban rendeznek meg két meccset. A bajnoki cím sorsa ugyan már eldőlt, de a bennmaradásért és a harmadik helyért még folyik a csata. A Paks a már biztos kieső Kaposvárt fogadja, a DVTK a Puskás Akadémiát, a Vidi a DVSC-t vendégeli meg, míg Újpestre látogat a Mezőkövesd.

PAKS-KAPOSVÁR

A Paks jelenleg 2 ponttal van a vonal felett, így életbevágóan fontos, hogy otthon tartsa a csapat a 3 pontot. Osztermájer együttese kifejezetten jó formában van, hiszen a Mezőkövesdet legyőzte a csapat, míg a Fradival és a ZTE-vel ikszelt. Azonban nem szabad az atomvárosiaknak lebecsülniük az utolsó helyen tanyázó ellenfelüket, Osváth Attila szerint is több pontot érdemelne a somogyi csapat.

Így nyilatkozott a paksi szélső a meccs előtt:

,,Annyira egyáltalán nem rossz csapat a Kaposvár, hogy ilyen kevés pontja legyen. Az előző héten pedig pont ki is jött nekik a lépés, most viszont igyekszünk, hogy ne ismételjenek. Nekünk kell majd dominálnunk, a lehetőségeinket maximálisan kihasználni és itthon tartani a három pontot. Az előző meccseken többet védekeztünk, kontráztunk, most remélhetőleg a támadóharmadban töltjük a kilencven perc nagy részét. Könnyebb dolgunk, mint eddig, biztosan nem lesz, ugyanakkor ez egy másfajta összecsapásnak ígérkezik. Ugyanúgy akarnunk kell a győzelmet, valamint semmi más nem fogadható el, mint a sikerért járó egységek” - így tizenegyes számú játékosunk, aki az utóbbi időben remek formát mutat az oldalvonal mellett. „Szeretném nemcsak átmenteni a formám, jobban teljesíteni és megmutatni, hogy még ennél is többre vagyok képes. Érzem, van még bennem plusz, így a jelenlegi teljesítményem alá semmiképpen nem adhatom. Bízunk benne, hogy ismét annyian lesznek a stadionban, amennyien a lehetőségekhez képest csak lehetnek, és szurkolóink ugyanúgy biztatnak majd minket, mint eddig, mert ez nagyon sokat jelent számunkra.”

Waltner Róbert nem csak a levegőbe beszélt akkor, amikor elmondta, hogy van még miért küzdeniük. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az előző fordulóban 3-0-ra legyőzte a Kaposvár a DVTK-t. Az edző elmondása szerint sokat kivett a csapatból a vasárnapi meccs, így a frissesség érdekében rotálni fognak a csapatnál.

Ezt mondta el a találkozó előtt a kaposváriak trénere:

,,Nem lehet összehasonlítani az edzőmérkőzést a bajnokival, de az tény, hogy mind a két felkészülési találkozón jól játszottunk. Bízom benne, hogy szerdán is jó mérkőzést fogunk játszani, mindenki becsülettel küzd majd és helyt tudunk állni. Szeretném, ha azzal a mentalitással lépnének pályára a játékosok, mint a Diósgyőr ellen. Szerdán hárman is debütálni fognak az NB I.-ben, remélem, hogy kellően motiváltak lesznek ezáltal. Vasárnap mindenki százhúsz százalékot adott ki magából, nagyon fáradtak a játékosok, még a fiatalok is jelezték, hogy azok. Mindig a meccset követő második napra jön ki a fáradság, mivel az esti mérkőzés után nem tudják kipihenni magukat, mert magas az adrenalinszintjük, nem tudnak miatta aludni. Nem akarjuk, hogy ennek sérülés legyen a vége, így a frissesség érdekében rotálni fogunk."

DVTK-PUSKÁS AKADÉMIA

Nagy pofonba szaladt bele Kaposvárott feczkó Tamás és csapata, 3-0-ra győzte le a DVTK-t, a már biztos kieső Kaposvár. Ennek ellenére még megvan a remény arra, hogy a Diósgyőr jövőre indulhasson az Európa-ligában, ám ehhez mindenképpen szükséges a közvetlen rivális Puskás Akadémia legyőzése. Feczkó a Puskás Akadémia játékosállományát a harmadik legerősebbnek tartja, a Fradi és a Vidi után, de ennek ellenére győzelmi szándékkal lép majd pályára a csapata.

Így nyilatkozott a diósgyőri vezetőedző a meccs előtt:

,,Hatalmas csalódást jelentett nekem és játékosaimnak is a kaposvári játékunk, amiből nem is születhetett más eredmény. Most már bármit teszünk, azért a mérkőzésért nem kapunk egy pontot sem, nemhogy hármat, amiért elutaztunk. Mindenki tudja, hogy hibáztunk, egy út áll előttünk: szerdán hazai pályán győzni kell. A labdarúgókra is érvényesek az élettani határok, amit nem lehet áthágni. Ilyen sűrű program során nagyobb kockázat valakit sérülésveszélyes állapotban játszatni, mint a posztriválisának lehetőséget adni. Szerdán viszont néhányan frissebben játszhatnak, rájuk kulcsszerep vár. A Puskás Akadémia játékosállománya az FTC és a Fehérvár után a harmadik legerősebb, az éllovas FTC ellen például öt pontot szerezve veretlenek maradtak. Szeretik birtokolni a labdát, és képesek is mindenki ellen dominálni. Sok helyzetet teremtenek az ellenfél kapuja előtt, nem véletlenül szerezték a negyedik legtöbb gólt a bajnokságban. A kényszerszünetet követően az eredményesebb csapatok sincsenek csúcsformában, és a szerdai ellenfelünkről az is elmondható, nem brillíroznak az újrakezdés óta. Hérakleitosz mondása szerint nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba. Ellenük mégis kétszer is utolsó perces, véleményes góllal vesztettünk pontokat. A játékosok is emlékeznek erre, nem kell külön motiválni őket, hogy az utolsó pillanatig harcoljanak. A tavasz elején Felcsúton hasonló helyzetben léptünk pályára. Akkor a legnagyobb szurkolóink is csak titkon reménykedtek a győzelemben, most pedig örömteli módon egyre többen gondolják azt, hogy képesek vagyunk rá. Ahogy eddig, most is csúszni-mászni fogunk az utolsó percig. A sikerhez az kell még, hogy a játék minősége is az FTC elleni találkozót idézze - ha már az ellenfél majdnem hasonló kaliberű -, csak a kidolgozott helyzeteket sokkal jobb százalékban értékesítsük. Nekünk hazai pályán nem lehet más célunk, mint szurkolóink támogatásával itthon tartani a három pontot."

Akár már ma felállhat a dobogó legalsó fokára a Puskás Akadémia és ott is maradhat, ha kedvezően alakulnak az eredmények. Két pont jelenleg a csapat lemaradása a Mezőkövesd mögött, amit egy győzelemmel és egy kövesdi botlással, le is tud dolgozni. Hornyák Zsolt látványos támadó futballt szeretne látni a csapatától, ami győzelemmel párosul.

,,Rendkívül nehéz, kiélezett mérkőzésre számítok, ezt az eddigi két egymás ellen vívott találkozónk is alátámasztja. A DVTK jó csapat, a Kaposvár elleni vereség után hazai pályán minden bizonnyal kárpótolni akarják majd szurkolóikat – biztos vagyok benne, hogy egy rendkívül elszánt ellenféllel találkozunk szerdán. Nekünk azonban elsősorban arra kell koncentrálnunk, hogy a saját játékunkat tudjuk érvényesíteni, látványos támadó futballt akarunk játszani, amely reményeink szerint a megfelelő eredménnyel, azaz győzelemmel párosul."

VIDEOTON-DVSC

Ebben a szezonban már nem lesz bajnok a Vidi, viszont az ezüstérmét bebiztosíthatja a csapat ezen a meccsen. Három ponttal, a többi meccs eredményétől függetlenül, már biztos lehet a második hely. Nego a meccs előtt elmondta, hogy az legutóbbi meccsek eredményei nem úgy alakultak, ahogyan szerették volna, fegyelmezetten és koncentráltan kell majd játszania a csapatnak.

Így nyilatkozott a Vidi védője a meccs előtt:

,,Sajnos a legutóbbi mérkőzéseink nem úgy sikerültek, ahogy szerettük volna. Hiába vezettünk a Honvéd és az Újpest ellen is, be kellett érnünk egy-egy ponttal, annak ellenére, hogy a kezünkben volt mindkétszer a győzelem. Szerda este a kiesés ellen harcoló DVSC-t fogadjuk és ezúttal nem szeretnénk ugyanabba a hibába esni. Tudjuk, hogy ellenfelünk a túlélésért fog futballozni. Minket azonban nem szabad, hogy ez megzavarjon, nekünk magunkkal kell foglalkoznunk és biztos vagyok abban, hogy ha végig fegyelmezetten és koncentráltan játszunk, akkor itthon tudjuk tartani a három pontot."

A DVSC számára élet-halál kérdése az összes meccs, kettő pont a lemaradása a csapatnak a már bennmaradó helyen álló Pakshoz képest. A Puskás Akadémia elleni döntetlen önbizalmat adhat, ám minden erejét be kell vetnie a csapatnak, ha jövőre is az NB I-ben szeretne szerepelni. Kondás Elemér elvárja a csapatától, hogy szenvedéllyel, akarattal és alázattal futballozzon és reméli, hogy eredményesek tudnak lenni."

Ezt mondta el a találkozó előtt a debreceniek trénere:

,,Az a minimum, hogy szenvedéllyel, akarattal és alázattal futballozzanak a játékosok. Jól játszottunk a Puskás Akadémia ellen, szép támadásokat vezettünk, de sajnálom, hogy nem tudtunk nyerni, mert megvoltak a lehetőségeink. Azt gondolom, a Fehérvár az NB I egyik legjobb csapata, ráadásul nagyon jó játékosállománnyal rendelkezik. Biztos, hogy hazai pályán nyerni szeretnének, de nekünk is minden pontra szükségünk van, remélhetőleg eredményesek tudunk lenni. Figyelni kell főként a székesfehérváriak azon futballistáit, akik képesek eldönteni egy-egy meccset, emellett elszánt játékot kell hoznunk, melyet már most a legutóbbi hazai meccsünkön is tapasztaltam. Örültem neki, hogy a labdarúgók próbáltak mindent megtenni azokból, melyeket a rövid idő alatt gyakoroltunk."

ÚJPEST-MEZŐKÖVESD

Az Újpestnek nagyon jót tett az edzőváltás, valamint az is, hogy az ultrák a támogatásukról biztosították a csapatot, viszont a címervita miatt még mindig nem tértek vissza a lelátóra. Négy meccsel a vége előtt, négy pont a csapat előnye a kieső Debrecennel szemben, ami közelről sem életbiztosítás. A múlt héten már elhoztak egy pontot az egyik dobogós otthonából a lila-fehérek, most egy másik ellen tartanák otthon mind a hármat. Predrag Rogannak egyébként ez lesz a negyedik meccse az Újpest élén.

 

Tüzezve ünnepelték az Újpestet a fanatikusai - NB1.hu

 

 

A Mezőkövesdnek nem igazán jön ki a lépés a bajnokság újraindítása óta, négy meccse nyeretlen a csapat, így nem csak a liláknál, de itt előkerül a bűvös négyes szám. Jelenleg még a dobogón helyezkedik el a Kövesd, ám az üldözői egyre jobban a nyomában vannak a szezon meglepetéscsapatának. Kuttor Attila elismerte az Újpest meggyőző teljesítményét az edzőváltás óta, de újra győzelmet aratna a csapatával.

Így nyilatkozott a meccs előtt a Mezőkövesd vezetőedzője:

,,Nagyon nehéz mérkőzésre számítok szerdán este, ugyanis egy masszív, fegyelmezett csapattal fogunk találkozni. Ellenfelünk jó formában van, az edzőváltás óta három mérkőzésen 7 pontot gyűjtöttek, úgyhogy hazai pályán legyőzték a Debrecent és a Budapest Honvédot, valamint idegenben döntetlent játszottak a MOL Fehérvárral. Ezek figyelemre méltó eredmények. Mi igyekszünk majd ezúttal is a saját játékunkat játszani. Az mindenképpen örömteli, hogy Berecz három mérkőzésre szóló eltiltása lejárt, így ezúttal már rá is számíthatunk. Azt megígérhetem, hogy mindent el fogunk követni a jó eredmény érdekében, szeretnénk újra győzelmet aratni, ennek szellemében lépünk majd pályára a Szusza Ferenc Stadionban."

NB I
30. forduló

16.55: Paksi FC–Kaposvári Rákóczi FC (Tv: M4 Sport)
19.00: Mol Fehérvár FC–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)
19.00: Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia FC (Tv: Duna World)
21.05: Újpest FC–Mezőkövesd Zsóry FC (Tv: M4 Sport)

A tabella a linkre kattintva érhető el.

Legfrissebb híreink