NB I: jön a videóbíró

Újabb részletek.

Forrás:

A videobíró előkészítésének technikai, jogi és üzleti háttere is van, úgyhogy idén még nem, de 2020-tól reális, hogy az NB I-ben is bevezessék – mondta Orosz Pál a DIGI Sport reggeli műsorában. A videobírón bajnokságok és kupák sorsa múlhat.
 
A tavalyi bajnokságban legalább 6 ponttal kevesebbet gyűjtött a Ferencváros labdarúgó-csapata a különböző játékvezetői tévedések miatt. Voltak kérdéses esetek, de akadtak egyértelmű szituációk is, amelyeket ha visszanéznek, akkor most más pozícióban lennének a zöld-fehérek. Erről Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója beszélt a Reggeli Startban. Szombathy Pál műsorvezető felvetésére, hogy a rivális kétes eseteit is meg kell nézni, a Fradi vezetője határozottan helyeselt, de azokat figyelembe véve is tartotta magát állításához. „Ez az egésznek az objektivitását segíti. Azt se várja el senki, hogy a videobíró bevezetésével kizárjuk a tévedéseket, viszont százalékos arányban sokkal kevesebb lesz, mint most van.”
 
A helyzet idén sem változott, elég csak Lanzafame ollózós góljaira gondolni, amiket les miatt nem adtak meg, de Orosz szerint Lovrencsics Gergő találata is kérdéses volt a Haladás elleni meccsen: „ha van VAR, akkor a bíró fülére lehet szólni és nagyobb valószínűséggel születik jó döntés.”
 
A témában az ellentábort képviselő kispesti tulajdonos, George F. Hemingway felvetésére, miszerint drága a videobíró bevezetése, így reagált a ferencvárosi elöljáró: „nincsen hiteles forrásom, beszélgetésekből tudom úgy, hogy ez klubonként néhány 10 millió forint lenne szezononként.” Az esetleges szurkolói ellenállás kapcsán úgy véli, hogy neki klubvezetőként kell gondolkodnia, de szerinte a lelátón is örültek volna, ha az őket sújtó ítéletek nem születnek meg, emellett a labdarúgás üzlet, nem mindegy, hogy dőlnek el bajnoki címek és kupák.
 
Orosz Pál úgy gondolja, hogy ha születik egy központi döntés, a jogi és technikai procedúrák miatt akkor is csak 2020 őszétől lehet reális, hogy az NB I-ben is legyen videobíró, amit egyébként meccsenként maximalizálna, nem kizárva azt sem, hogy kétesnek tűnő esetekben a csapatok döntsenek annak használatáról.

Legfrissebb híreink