MTK: a Vasas volt vezetője érkezett

Videóelemzővel is bővült a stáb.

Forrás: vasasfc.hu

ÍME, AZ MTK BEJELENTÉSE:

,,Vancsa Miklóssal bővült az MTK Budapest szakmai stábja, korábbi játékosunk felnőtt csapatunk vezető játékosmegfigyelőjeként dolgozik a jövőben. Új videóelemző is érkezett a stábba.

Vancsa a 90-es évek első felében három éven át játszott az MTK-ban, az elmúlt időszakban több helyen is dolgozott klubigazgatóként, 2016-ban az Év sportvezetőjének választották meg idehaza. 

Vancsa Miklós elmondta, nagyon motivált ebben a szerepkörben, hiszen úgy érzi, egy jól működő rendszernek lehet a részese, így segítve a klubot abban, hogy másokat megelőzve találjon rá azokra a játékosokra, akik passzolnak az MTK stratégiájához.

A vezető játékosmegfigyelő napi munkája nem minden klubnál azonos. Hogyan kell elképzelni pontosan ezt a szerepkört nálunk?

- Úgy fogalmaznék, hogy ajánlási jogom van. Ha látok olyan játékost, aki tökéletesen beleillik a szakmai stáb által elképzelt játékba, akkor ajánlást teszek, részletesen véleményezem a játékát, az erősségeit, a gyengéit, de a döntés a sportigazgatóé és a vezetőedzőé. Az MTK-nak van egy ismert stratégiája, így kiemelten fontos az, hogy mi lássuk meg valakiben először azt a tehetséget és lehetőséget, ami felnőtt szinten is komoly karrierhez vezethet, legyen szó akár magyar, akár fiatal külföldi játékosról. Egy-egy klub akár a leggazdagabb csapatokhoz képest visszafogottabb anyagi helyzete ellenére is tud versenyképes lenni, ha jó szemmel találja meg a később valóban erősítést jelentő labdarúgókat. Tele vagyok ambícióval, úgy érzem, ez egy nekem való feladat, hiszen most kizárólag a futballszakmának azzal a szépségével kell foglalkoznom, hogy meglássam valakiben a tehetséget.

A mai világban egyre komolyabb szerepe van ezen a területen a különböző elemző programoknak, rendszereknek. Ezekhez hogy áll?

- Mindennek megvan a maga szerepe. Azt vallom, hogy az ebben rejlő lehetőségeket is ki kell használni, talán annyit elárulhatok, hogy az új igazolások egy részét jó magam is a lehető legalaposabban felmértem a videók, adatok segítségével, és ennek tudatában mondom azt, hogy érzésem szerint a klubvezetés sikeres időszakot tudhat maga mögött. Másrészt viszont azt mondom, hogy ha egy játékos folyton lemarad, vagy rendre rosszul passzol, sorra elveszíti a párharcokat, azt a mérések is ki fogják ugyan mutatni, de aki a futballban van, az egyébként is látja ezt. Amit az elemző programok nem mutatnak ki, azok az apró finomságok, mégis ezek lehetnek a sorsdöntőek abban, hogy valakiből jó futballista lesz vagy sem. Úgyhogy a jó szem elengedhetetlen része ennek a területnek.

Csak a lehetséges új igazolásokat kell véleményeznie?

- Köztudott, hogy az MTK-nak nagyon sok játékosa szerepel kölcsönben, akiket a klub így épít tovább. Jó példa erre a tavalyi nyár, amikoris a vezetők pontosan tudták, a sok kölcsönben lévő fiatal közül kikre és milyen mértékben lehet építeni annak érdekében, hogy sikeres legyen a csapat szereplése az "újratervezés" után. Az én feladataim közé tartozik az is, hogy a kölcsönadottak fejlődését és teljesítményét nyomon kövessem, és a sportigazgatóval, valamint a szakmai stábbal folyamatosan konzultáljunk a látottakról.

Hogyan látja az MTK Budapest szerepét a hazai labdarúgásban?

- Nagyon örülök annak, hogy az MTK visszatér az élvonalba, hiszen az kívülről nézve is nyilvánvaló volt, hogy a kék-fehérek a hazai trenddel szemben sok fiatalnak adnak lehetőséget, és ezzel értéket teremtenek a teljes magyar futballnak is - kevesen vállalják fel ezt a szerepet idehaza. Bárhol is dolgoztam, ez számomra is fontos szempont volt, büszke vagyok arra, hogy több olyan játékosnak sikerült az elmúlt években az általam vezetett csapatoknál lehetőséget adni, akik később válogatottságig vagy külföldi szerződésig jutottak. Szeretném, ha ez a sor ennél a klubnál folytatódna.
Új videóelemző is érkezett

A szakmai stábnál egyébként történtek még változások: a jövőben Farkas Attila és Teodoru Vaszilisz dolgozik majd asszisztens edzőként Michael Boris mellett, míg Bücs Zsolt közös megegyezéssel távozik. Az Újpesti TE akadémiájáról érkezett a stábba Hornyák Ádám, aki videóelemzőként segíti majd a csapat munkáját."

Legfrissebb híreink