MLSZ: hamarosan eldőlhet Marco Rossi sorsa

Fontos tényezők a közleményekben.

Forrás:

2018. június 19-én fontos, igen fontos bejelentést tett az MLSZ. A szövetség vezetősége úgy döntött, hogy meneszti az addigi szövetségi kapitányt, Georges Leekenst, a helyére meg Marco Rossit nevezi ki.

Minden idők leggyengébb magyar szövetségi kapitányára kár egyetlen karaktert is elpazarolni, Rossiról viszont a következőket írta az MLSZ közleménye:

„A folytatásban, 2020 nyaráig, a Budapest Honvéddal tavaly bajnoki címet szerző Marco Rossi veszi át a nemzeti csapat vezetését. Az olasz edző többször bizonyította, hogy a csapatépítés, közösségteremtés szakembere, képes a fiatal tehetséges játékosok beépítésére, a tapasztaltabb labdarúgók motiválására. A tavalyi bajnoki siker mellett korábban (2013-ban) bronzérmet szerzett a kispesti együttessel, és ezt az eredményt idén a szlovákiai DAC együttesével is megismételte. Marco Rossi edzői felfogása, az MLSZ elnökségének megítélése alapján, jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez, ami alkalmassá teszi arra, hogy a magyar válogatott keretét hatékonyabb futballra vezérelje, és 2018-2019-ben elvégezze a 2020-ban ütőképes együttes kialakításának feladatát.”

Rossi munkájának köszönhetően a magyar válogatott a 4. helyen zárt az Eb-selejtező csoportjában, de nem szabad elfelejteni, hogy a sorsoláskor a negyedik kalapból húzták ki a nevét.

Mint ahogyan azt sem tudja már senki elvitatni, hogy a vb-ezüstérmes horvátokat és az Eb-bronzérmes walesieket is legyőzte nemzeti csapatunk a Groupama Arénában.

Az, hogy egyenes ágon nem jutottunk ki az Eb-re, Cardiffban dőlt el a Wales elleni vereség alkalmával, a mérkőzés előtt viszont fontos nyilatkozatot adott Csányi Sándor, az MLSZ első embere.

"Talán nem a legjobb vezetői magatartás, hogy egy ilyen döntő meccs előtt mondom, de én akkor is számítok Marco Rossi munkájára, és azt gondolom, hogy az elnökség is osztja a véleményemet, ha most nem jutnánk ki az Európa-bajnokságra" – nyilatkozott a közmédiának az MLSZ elnöke. 

Ezt követően most ugrunk egyet az időben, elérkezünk 2020 áprilisáig, amikor is az MLSZ szintén megszólalt Marco Rossival kapcsolatban. Mégpedig azért, mert rákérdeztek a szervezetnél, hogy a koronavírus-járvány miatt megkapja-e a teljes fizetését a szövetségi kapitány. Íme, a kérdésre adott válasz:

„Marco Rossi a családjával szűk körben, Olaszországban van. Természetesen otthon is dolgozik, készül az őszi mérkőzésekre. Rengeteg feladata van, próbálja elvégezni azon munkák jelentős részét, amelyekre az őszi, szokatlanul zsúfolt programban várhatóan nem lenne ideje. A kapitány fizetése az MLSZ-nél nem csökkent, de a járvány elleni harcban résztvevők javára – a válogatott játékosokhoz és a szövetséghez hasonlóan – ő is adakozott”

Azt fontos tudni, hogy Rossi fizetése akkor lenne magas, ha a válogatott kijutna az Eb-re (de még nem tud), de ennél most talán fontosabb az a két időhatározó, mely az MLSZ közleményeiben szerepelt és direkt vastagon kiemeltük már az eddigiek során, de most ismét felhívjuk rájuk a figyelmet.

Amikor bejelentették az MLSZ részéről, hogy az olasz lesz a szövetségi kapitány, akkor azt írták, 2020 nyaráig kötöttek vele szerződést. Amikor áprilisban válaszoltak, azt közölték, hogy Rossi készül az őszi mérkőzésekre.

Azaz, nem nehéz kitalálni, hogy a szövetség és Rossi tárgyalásban vannak a szerződése meghosszabbításáról és feltehetően meg is egyeznek majd, mert ha nem így lenne, akkor értelmetlenül készülne az őszi mérkőzésekre, amikor Eb-pótselejtező és Nemzetek Ligája is tervbe van véve, azaz bőven lenne feladata Rossinak és a csapatnak is.

Az nb1.hu úgy tudja, az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a felek újabb, kétéves együttműködésben állapodnak meg egymással, ha  valóban minden részletben megegyeznek.

Legfrissebb híreink