Mezey: "Az akadémiákat teletömik közepes képességű fiatalokkal"

Nemesvita - Nem minden bokorban nő egy Puskás.

Forrás: veol.hu/Tóth B. Zsuzsa

Egyesületi évzáró ünnepséget tartott a nemesvitai sportegyesület, melynek meghívott vendége az egykori szövetségi kapitány, 1985 legjobb európai edzője, Mezey György volt – írja a veol.hu. A fiatalok számára példaképként szolgáló, 75 esztendős szakember már csak szigligeti kötődése miatt is örömmel fogadta el a meghívást, s amellett, hogy elismeréssel szólt a helyi csapat játékáról, miliőjéről, magyar focival kapcsolatos, kritikus véleményét sem rejtette véka alá.

 

Nincs ennyi a magyar futballban, mint amennyit a médián keresztül érzékeltettek velünk. Jól összejött minden az Eb-n, úgy gondoltatták a közvéleménnyel, hogy ez a fellendülés jele. Kétségtelen, hogy vannak pozitív jelek, de alapvetően nem ilyen egyszerű a futballvilág. Ma már a futballsikerek alapja az országos gazdasági helyzeten, a népsűrűségen múlik inkább. Utolsó helyen van a futballtapasztalat, amit a válogatott meccsek számával szoktak mérni a szakemberek. Ilyen szempontból a taroló tíz-tizenöt csúcs-országot nem lehet utolérni. Naivitás azt hinni, hogy ha hozunk egy-két külföldi edzőt, azok majd megváltják a magyar futballt. Az soha nem fog arra a szintre jutni, amin Puskásék idején volt. Nem azért, mert tehetségtelenebbek a gyerekek, hanem mert a világ annyit fordult, hogy a futball egy iparág lett. A tehetségek elszóródnak, nincs olyan koncentráció, mint annak idején - az aranykorszakban semmi más nem volt, csak a futball. Nem hiszem, hogy még egyszer lesz Aranycsapat. Áltatja a közvéleményt és hazudik önmagának, aki azt állítja, hogy ha majd ezt és ezt csinálunk, akkor újra Európa középpontjában leszünk” – fogalmazott, majd a fiatalok szerepét firtató kérdéssel folytatta:

 

Az akadémiákat óriási pénzeken felépítették, de nincs hozzá elég jó játékos. Nem minden bokorban nő fel egy Puskás. A milliárdokba kerülő akadémiákat teletömik közepes képességű fiatalokkal, akikből a büdös életben nem lesz futballista. Az egyetlen terület, ahol még lehetne valamit csinálni, az itteni. Példát kell mutatnotok, hiszen ti vonzzátok a gyerekeket a focihoz.  Ez az, ami a magyar nemzet vérében van. A gyerek futball nélkül elképzelhetetlen. Ezt soha nem tudják megváltoztatni, pedig elképesztő energiákat ölnek bele, hogy a gyerekeket a futballtól elszívják. Sajnos átmenetileg sikeresen is, így a nagy tehetségek máshol kötnek ki. De én nem féltem a sportágat, ez vissza fog rázódni a maga helyére. Most ugyan vitatott állapot van, mert előbb épültek a gyönyörű akadémiák, mintsem felkutatták volna a tehetségeket.

Legfrissebb híreink