Meggyőzte Szalait, hogy ne vonuljon vissza a válogatottól

Magyarország – Storck őszintén vallott az idei évről és a kritikusairól.

Forrás: origo.hu

 

Bernd Storck szerint 2016 legszebb meséjét a csapata írta a nyári Európa-bajnokságon. A német szakember úgy véli, hibát követ el, aki nem marad a realitások talaján.

 

A magyar válogatott szövetségi kapitánya az Origónak adott interjút melyben értékelte az évet, beszélt arról, hogy Szalai Ádám vissza akart vonulni a válogatottságról, és kitért a nemzeti csapat jövő évi feladataira.

 

- Tavaly Norvégiában Kleinheisler Lászlót „felfedezte” a magyar futballnak. Jövőre is számíthatunk valami meglepetésre?

- László megkapta a lehetőséget, élt vele, gólt szerzett, és már a Bundesligában játszik. De nem csak Kleinheislerről van szó. Nagy Ádám Észak-Írország ellen mutatkozott be a felnőtt válogatottban, és azóta is rendszeresen játszik, az Eb után külföldi szerződést kapott. Szóval, abban egyetérthetünk, hogy vannak jó fiataljaink, nem kell emiatt aggódnunk. De engedje meg, hogy ne mondjak neveket.

 

- Egyetért Dzsudzsák Balázzsal, aki azt mondta, hogy nem volt realitása annak, hogy a nagy klubok kapkodjanak az Eb után a magyar játékosokért?

- Nem. Közvetlenül az Eb után szerződött külföldre Korhut Mihály, Nagy Ádám, Bese Barnabás, Lang Ádám.

 

- Lehet, hogy Dzsudzsák saját magára gondolt?

- Balázs helyzete nem volt könnyű, hiszen a klubja hatalmas pénzt kért érte, de Németországban például két-hárommillió eurónál többet nem költenek játékosvásárlásra, és a fizetése is elég magas volt. Ezeket a feltételeket pedig csak egy arab klub tudta teljesíteni. Egyébként Németh Krisztián is hasonló nehéz helyzetben volt. De visszatérve a kérdésére: az a 4-5 játékos, aki az Eb után szerződött külföldre, szerintem nem kevés, ha azt nézzük, hogy egy csapatban 11 futballista van. Ezen felül Gulácsi Péter második számú kapus volt korábban, ma viszont már alapember abban a csapatban, az RB Leipzigben, amely vezeti a német bajnokságot. Megyeri Balázs szintén jól teljesít egy osztállyal lejjebb a Greuther Fürthben. Szóval, nem állunk rosszul ebben a kérdésben.

 

 

- Mi a helyzet Szalai Ádámmal? Idén öt gólt lőtt, az elmúlt három évben hatot. Mi lehet ennek az oka?

- Szalai sokkal magabiztosabb, kőkeményen dolgozik. Tavaly ilyenkor nem volt éppen a legjobb helyzetben. Amikor hazajött a válogatottba, a szurkolók nem szerették, kifütyülték, és nagyon durván kritizálták. Ez egy nagyon nehéz helyzet volt számára, még azt is fontolóra vette, hogy esetleg visszavonul a válogatottól, de megmondtam neki, hogy szükségem van rá, mert jó játékos, és próbáltam minden lehetséges módon támogatni őt. Korábban bizonyított már a Real Madrid Castillában és a Schalkéban is, de vissza kellett nyernie az önbizalmát. Azt mondtam neki, hogy bármilyen posztra is teszi az edzője, küzdjön meg a helyéért, és ezt meg is tette. Ugyanez történt vele Hoffenheimben is, ő pedig ismét harcolt, és ismét sikerrel járt. Amikor velünk volt, mi is sokat foglalkoztunk vele egyénileg is, bár ez minden játékosunkkal kapcsolatban elmondható. Ádám ráadásul emberileg is nagyszerű srác, és az osztrákoknak lőtt gólja óta nagyon népszerű is, a szurkolók ma már szinte úgy tekintenek rá, mint egy hősre, amit teljes mértékben meg is érdemel. Ez az egész azonban az ő kemény munkájának az eredménye, én csupán lehetőséget adtam neki.

 

- Bizonyára tudja, vannak olyan magyar edzők, akik szerint, ha egy magyar tréner megkapja a szükséges támogatást, ugyanezt megcsinálja, amit ön.

- Hallottam, hogy egyikük azt mondta, hogy olyan jelentős támogatással, amelyet én kapok Csányi elnök úrtól, ő is sikeres lehetne. A támogatás azonban önmagában nem elég, hiszen csak a lehetőséget adja meg a munkára. Bizonyítani csak akkor tudsz, ha keményen dolgozol, és sikereket érsz el. Azok, akik kritizálnak, nem is tudják, hogy hogyan dolgozom, pontosan mit hogyan csinálok. Soha nem kérdeztek meg a munkámmal kapcsolatban, pedig ezt bármikor megtehetnék, vagy akár a játékosokat is megkérdezhetnék, hogy pontosan hogy dolgoznak itt, Telkiben, illetve a klubjukban. A sikeresség mértéke határozza meg a munkád minőségét, ez pedig a labdarúgásra hatványozottan igaz. Csak akkor tudsz hiteles lenni, ha sikeres vagy.

 

A Bernd Storckkal készült teljes interjú a linkre kattintva érhető el!

Legfrissebb híreink