Marco Rossi 45 ezer kilométere

Kiállt Szalai Ádám mellett a szövetségi kapitány.

Forrás: MLSZ

Mint arról korábban többször is beszámoltunk, Magyarország vasárnap este Belgrádban 1-0-s győzelmet aratott Szerbia ellen a Nemzetek Ligájában.

A lefújást követő sajtótájékoztatón Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya válaszolt az újságírók kérdésére. 
 

Mi a véleménye a mérkőzésről?

Örülök, nagyon elégedett vagyok. 65-70 percig nagyon jól bírtuk, amit elterveztünk, gyorsabbak voltunk az ellenfélnél, agresszívan, sikeresen játszottuk azt a presszinget, amit a saját csapatomtól látni szeretek. A második félidőben voltak részek, ahol problémáink adódtak, de ne feledjük, hogy a szerbek ellen játszottunk - a játékosok értékét és azt is meg kell nézni, milyen klubokban játszanak. Az első félidőben talán picit alulértékeltek minket, a második félidőben már tudták, mire számíthatnak tőlünk. A meccset megérdemelten nyertük meg, volt a gól mellett további helyzetünk is, bár igaz, hogy az első félidőben szerencsénk is volt a szerb támadásoknál hátul. Büszke és elégedett vagyok, hisz azok a szurkolók boldogok, akik mindig mellettünk állnak - persze vannak olyanok is, akik bármilyen csapatot is küldök pályára, kritizálják a játékosokat vagy a szakmai döntéseket. Örülök, hogy győztünk ma este.

Ez volt a 3. idegenbeli magyar győzelem zsinórban. Minek köszönhető ez a remek teljesítmény?

A fociban sosincs egy ok a győzelemre, de az egyik legfontosabb a hozzáállás: az én játékosaim focizni akarnak, nem csupán védekezni szeretnének vagy rögzített helyzetből gólt szerezni, hanem támadó szellemben akarnak játszani. Ez az egyik oka annak, hogy ezt a három győzelmet sikerült elérni. Az európai fociban az edzők taktikájánál a presszing, a fizikai állapot nagyon fontos, meccseket tud eldönteni. A szerbekkel nem vagyunk ugyan egy szinten a játékosok klubcsapatai terén, de ha működik az elképzelés, a terv, sikeres lehet egy válogatott egy papíron erősebb ellenféllel szemben is. A szerbeknek akadtak helyzetei, de megérdemeltük a győzelmet.

A bolgárok után a szerbeket is sikerült legyőzni. Mit jelent a magyar futball számára az, hogy a Ferencváros mellett a válogatott is nagy sikereket ér el?

A Ferencváros Szerhij Rebrovval fantasztikus utat jár be. Hosszú ideje nem volt BL-csoportkörben magyar csapat, így mondhatjuk azt, hogy szeretnénk utánozni a Ferencvárost, megvalósítva a kitűzött célokat, álmokat. Izland ellen erre lehetőség lesz, de nem szabad elfeledni, hogy jóval előttünk járnak a világranglistán; szerencsére a szurkolók ott lesznek velünk a mérkőzésen. Ha elérjük ezt a célt, elmondhatjuk, hogy sikerült lemásolni a Ferencvárost. Az utóbbi években a magyar labdarúgás nagyon sokat fejlődött, ezt mutatják a sikerek.

A góllal debütáló Könyves Norbertnek mit mondott? Milyen okokból döntött úgy, hogy bekerüljön a kezdőbe?

Remélem, mindenki tisztában van azzal, hogy amióta én vagyok a szövetségi kapitány, 45 ezer kilométert utaztam országon belül összesen, hogy minden játékost személyesen meg tudjak nézni. Oka van tehát, ha valakit meghívok, hisz ismerem a játékosokat. Amíg Szalai Ádám nem volt ma a pályán, más volt a játékunk, sokan kritizálták őt az utóbbi években, de nagyon hasznos munkát végez el elöl. Norbi sosem adja fel, szerbiai származású, jellemző rá a remek mentalitás. Mindig is olyan csapatot akartam építeni, amelyben a játékosok harcolnak a nemzetért a válogatott mezben. A lefújást követően megkérdeztem tőle, hogy 10 napja gondolta volna-e, hogy ilyen élményben lesz része, azt válaszolta, nem és nagyon köszöni a lehetőséget. Örültem a góljának. 

Mi a titok, hogy a sok újonnan debütáló játékos ellenére mégis sikeres a magyar válogatott?

Nagyon jó a csapatszellem, elhivatott, elszánt játékosok alkotják a válogatottat. Tavaly novemberben Walestől kikaptunk, aztán idén tavasszal jött a koronavírus-járvány, és egészen szeptemberig nem találkoztunk, ám ezen időszak alatt is sok dolgot osztottunk meg a játékosokkal, hogy mi az, amiben fejlődést várunk, mi az, amiben saját magukat tudják fejleszteni. Ők ezeket a tanácsokat megfogadták, extra edzéseket végeztek, hogy a gyengébb pontjaikat erősíteni tudják. A másik titok a megfelelő hozzáállás, ezek összeadódnak. Ugyanakkor hozzá kell tenni: a földön kell maradnunk, hisz a papírformát kell nézni az eredményeknél, otthon is lesz meccsünk még a szerbek ellen. Követni kell a taktikát, harcolni kell. Mindig vannak és lesznek olyanok, akik kritizálják a válogatottat, hisz 10 millióan élnek Magyarországon, de ha küzdünk és mérkőzésről mérkőzésre haladunk, akkor büszkén és eredménytől függetlenül mindig felemelt fejjel tudunk lemenni a pályáról a meccsek végén. 

Legfrissebb híreink