Magyarország-Ukrajna: három hiányzója lesz a női magyar válogatottnak

Jön az idei utolsó meccs.

Forrás: mlsz.hu

A női A-válogatott a Feröer szigeteken aratott 7–1-es siker után nagyon egységesen és motiváltan várja a keddi, Ukrajna elleni vb-selejtezőt. Szoros, izgalmas mérkőzésre készül az év utolsó válogatott összecsapásán a szövetségi kapitány - számolt be róla az MLSZ a hivatalos oldalán.

A két csapat története 1995-ben kezdődött, amikor a magyar női A-válgoatott első alkalommal mérkőzött meg Ukrajnával. A debreceni Eb-selejtező Kis Lászlóné találatával 1–1-es eredményt hozott. A visszavágón, 1996-ban, Ungváron, 2–0-ra kikaptunk.

Következő alkalommal, 2009-ben, a soproni vb-selejtezőn szintén 1–1-es döntetlen született, gólunkat Jakabfi Zsanett szerezte. Egy év múlva, Chernigovban 4–2-es hazai siker lett a találkozó vége, mind a két alkalommal Jakabfi Zsanett talált az ukránok hálójába.

Ezek után két barátságos mérkőzés következett, melynek érdekessége, hogy 2012-ben, Telkiben, hazai pályán 4–0-ra kikaptunk, míg 2016-ban, Kijevben 4–0-s sikerrel, Jakabfi Zsanett (2), Rácz Zsófia és Csiszár Henrietta találataival vágtunk vissza.

2017-ben, Balmazújvárosban 1–0-s, 2018-ban, Ternopilban 2–0-s vereséget szenvedtünk a vb-selejtezőkön.

Mérlegünk Ukrajna ellen 8 mérkőzésen 1 győzelem, 2 döntetlen és 5 vereség. A gólkülönbség 8–15.

A keddi találkozó különlegessége, hogy az ukrán válogatott 11 hellyel áll előttünk a FIFA-világranglistán és egy kalappal várta jobb pozícióból a vb-selejtező sorsolását, mint mi. Szövetségi kapitányunk, Margret Kratz többször hangsúlyozta már, hogy csapata célja a sorozatban az előrelépés, tehát hogy eggyel jobb pozícióba, Ukrajna mellé a harmadik kalapba kerüljön a következő sorsolásra.

A feröeri 7–1-es győzelem után nagyon egységes a csapat – ezt emelte ki a csapat hétfői hivatalos edzésén Zeller Dóra és a Pápai Emőke is.

– Az a siker jót tett a csapatnak. Egész héten remek volt hangulat, jól telt a felkészülés, nagyon várjuk már a találkozót. A válogatott összetartás után a klubcsapatban is sikerült két egymást követő meccsen gólt szereznem, szóval jó formában érzem magam – kezdte az FC Bayer 04 Leverkusen légiósa, Zeller Dóra. – A kontratámadás lehet az erősségünk Ukrajna ellen, illetve az agresszív letámadás. Azonban tőlük is erre számítunk. Nagyon bátran belemennek a párharcokba és a pontrúgásainknál is figyelnünk kell majd, hogy ne kontrázzanak le minket. Skócia ellen pontot szerzett Ukrajna és megmutatta, hogy tud jól játszani. A célunk ettől függetlenül a győzelem, más eredménnyel nem leszünk elégedettek, hiszen a csoport harmadik helyén szeretnénk végezni.

A szezon elején Svájcba szerződött Pápai Emőke elmondta, az elmúlt hónapokban leginkább gyorsaságban és a párharcokban fejlődött. Jó formában van és az magyarországi csapattársakkal is megmaradt a jó viszonya.

– Nagyon jó, hogy ilyen sok időt együtt tudtunk készülni. A kombinatív játékunkra kell építkeznünk, nem szabad hagyni, hogy az ukránok fölénk kerekedjenek és agresszívabbak legyenek nálunk, ebben ugyanis nagyon erősek, valamint kontrákból és pontrúgásokból is veszélyesek. A győzelem a célunk, de nagyon kiélezett mérkőzés lesz a holnapi. Mindig nagyon motiváltak vagyunk, de mostani a három pont megszerzése különösen is fontos – nyilatkozta a 18 éves Pápai Emőke.

Margret Kratz csapatából hiányzik ezúttal a Skócia ellen megsérült Sipos Lilla, valamint szintén sérülés miatt elhagyta az edzőtábort Boros Kinga; Vachter Fanni pedig betegség miatt nem állhat a kapitány rendelkezésére. Az utolsó pillanatban az ETO-ban szereplő Vida Boglárka csatlakozott a kerethez.

– Vida Boglárka nagyon jó teljesítményt mutatott a klubjában, az előző héten is láttam a bajnokságban és jó formában van, gólpasszokat ad és gólokat lő. Nagyon gyors játékos és van az önbizalma is. Szeretném a játékot a tapasztalt csapattagokra lapozni, de amikor változtatni kell, akkor a fiatalokra számítok, hiszen a jövőre gondolok és a következő évekre szeretnék egy erős csapatot építeni. Következő ellenfelünk tizenegy hellyel áll jobban, mint mi, ami nagy különbség. Ukrajna nagyon erős csapat, nagyon dinamikusak, energikusak és játékosai bátran vállalják az egy az egy elleni szituációkat. Nagyon nehéz dolgunk lesz, de nekik is vannak gyengeségeik, ahogy nekünk is vannak erősségeink. Egy érdekes, szoros mérkőzésre számítok – mondta a szövetségi kapitány.

Az ukrán csapatnál nemrég új szövetségi kapitányt nevezetek ki, Lluis Cotes, az FC Barcelona BL-győztes edzője kapta meg a pozíciót.

– Egy edzőváltás után a játékosok bizonyítani akarnak az új szövetségi kapitánynak, de tíz nap alatt nem lehet sok változást végbe vinni. Nekünk csak magunkra és a saját játékunkra kell koncentrálnunk. Az összetartás napjaiban sokat edzettünk és mostanra tudjuk, mit akarunk játszani kedden – nyilatkozta Margret Kratz szövetségi kapitány.

A találkozó kedden 18.00-kor kezdődik a kisvárdai Várkerti Stadionban, illetve az M4 Sporton. A mérkőzésre online, a https://meccsjegy.mlsz.hu/ oldalon lehet jegyet vásárolni, 1000 forintért, illetve a diákok ingyen látogathatnak ki a stadionba. Kérjük a szurkolókat, hogy a könnyebb bejutás érdekében nyomtassák ki belépőiket.

Legfrissebb híreink