Magyarország-Horvátország: volt egy kis szurkolói vadászat

A meccs előtti koreográfia is üzenet volt.

Forrás: Farkas Zsolt/nb1.hu

Rengeteg hírben számoltunk be a Szlovákia-Magyarország Eb-selejtezővel kapcsolatos szurkolói kalandokról. Viszont bőven megér egy bejegyzést a magyar-horvát is, mert az tény, hogy remek volt a hangulat a meccsen és csodálatos volt a kezdés előtt bemutatott szurkolói élőképünk, de mint mindennek, ennek a látványnak is volt előzménye, de nem csak a történelemben, hanem napjainkban is.
 
És ebben az égvilágon semmi meglepetés nincsen.  
 

null

null

A most vasárnapi mérkőzés előtt, szombat este kelt szárnyra az a hír a magyar szervezett szurkolói szubkultúra köreiben, hogy a mostariak a fővárosban próbálnak vadászgatni. Mostar városáról ugye mindenkinek egyből beugrik, hogy az Boszniában van, az meg muzulmán állam, de esetünkben fontosabb szempont és tény, hogy Hercegovina legnagyobb települése, a boszniai horvátok kulturális, politikai központja. 
 
A budapesti állampolgárok védelmében fradista és fehérvári alakulatok indultak útnak a meccs napján, (előző este meg újpestiek és angyalföldiek), annak ellenére, hogy addigra már kiderült, hogy a horvát bevetési egységek tagjait splitiek is alkotják. A Torcida, a Hajduk Split csoportja meg az egyik legelismertebb társaság ebben a kultúrában világszerte.
 
Az nb1.hu úgy tudja, a horvátok végül meggondolták magukat, a kezdeti keménykedéseiket abbahagyták azokra a hírekre, melyek arról szóltak, hogy magyar seregek eredtek a nyomaikba. 
 

A mérkőzés előtti élőkép egyébként szintén egy kis fricska volt a horvátoknak, hiszen Magyarország és Horvátország, pontosabban a Magyar Királyság és a Horvát Királyság 1102-től 1918-ig perszonáluniót alkotott egymással. A Horvát Királyság a 7. században Fehér-Horvátországból az Adriai-tenger partjára vándorló horvátok állama volt a 10. századig mint önálló Horvát Fejedelemség, utána a 11. század végéig mint önálló királyság. Ekkor Szent László meghódította, és a magyar korona egyik országává tette. 1918-ig a magyar királyok viselték a Horvátország, Szlavónia és Dalmácia királya címet, akiknek nevében a horvátok lakta tartományokat bánok kormányozták.
 
Szlovákiában csak a szurkolásban győztünk, a horvátok ellen a lelátói hangulatban és a pályán mutatott teljesítményünkben is diadalmaskodtunk.

Legfrissebb híreink