Magyarország-Andorra: 20.16-kor eldőlt!

Mert van, ami az eredménynél is fontosabb.

Forrás: Réti Zsolt

MAGYARORSZÁG-ANDORRA 2-1

20.16-kor végleg eldőlt!

Már persze vagy 30-40 perccel előtte is, amikor Dibusz Dénes elsőként kiment melegíteni, majd picivel később akkor is, amikor jöttek a többiek utána.

De véglegesen 20.16-kor!

És, hogy micsoda?

Az, hogy a magyar válogatott leghűségesebb, helyszínen lévő szurkolói (voltak nyilván olyanok, akik nem tudtak kilátogatni a mérkőzésre) továbbra is teljes mellszélességgel kívánnak kiállni a magyar válogatott mellett. És ki is álltak, nem csak romantikus terv volt ez a részükről.

Mert az igazi, szívből jövő szurkolás pont olyan, mint az utazás.

Sokak szerint ugyanis az utazásnál nem a célba való megérkezés a legfontosabb, hanem maga az utazás. És ilyen a szurkolás is. Egy igazi, vérbeli, fanatikus szurkolónak nem a végeredmény, hanem a szurkolás számít.

Mert a szurkolás egy elv, egy eszmeiség, egy életen át szóló döntés melletti kiállás.

20.16-kor, amikor a hangosbemondó elérkezett ahhoz a pillanathoz, hogy a magyar válogatott játékosainak a neveit olvassa fel, hangrobbanás történt a még mindig csodálatosan szép és príma akusztikájú Puskás Arénában, még akkor is, ha kevesebben voltak nagyjából fél órával a kezdés előtt az arénában, mint Anglia, vagy a válogatottunk hazai Eb meccsein ilyenkor.

És ez volt a helyzet kezdéskor, és így a mérkőzés közben is, mert voltak bizony olyanok is szép számmal, akik úgy döntöttek, hiába van meg a zsugájuk erre a mérkőzésre is, nem jönnek ki a Puskásba.

Addigra már az is kiderült, hogy Szoboszlai Dominik, akinek megengedte a Lipcse, hogy a válogatottnál maradjon, a kispadon kapott helyet, mert az MLSZ és a német klub közötti megállapodás arról szólt, hogy csak akkor játszik, ha bajban van a magyar válogatott.

Így egyet tévedtünk kedden este, amikor megtippeltük a válogatott várható kezdőcsapatát (Szoboszlai helyett Schön játszott, a Lipcsével kötött megállapodás részleteit akkor még nem jelentették be részletesen, csak annyit, hogy maradhat), de a legfontosabb változtatást eltaláltuk.

Rossi ugyanis előre elárulta, hogy változik majd a rendszer, így nem volt nehéz kitalálni, hogy ezúttal nem lesz öt védő, aminek eredményeként Fiola Attila ment be Lang Ádám mellé belső védőnek (ezt vártuk), Orbán Willi meg ugye nem lehetett itt. A két csatár úgy lett meg az albánok elleni mérkőzéshez képest, hogy Szalai Ádám visszatért, Sallai Roland meg most is volt. De melléjük még Schön is csatlakozott nagyon gyakran a bal oldalról.

És a kezdés után lehetett érezni, hogy a Nagy Ádám által a keddi sajtótájékoztatón elmondottak (a válogatott tagjai összeültek megbeszélni, hogy mi történt Anglia és Albánia ellen, amire azért volt szükség a középpályás elmondása szerint, mert haragudtak magukra, ezért javítani szeretnének) egyből igaznak bizonyultak.

Nagy azt is mondta, görcsösséget nem szabad felvinniük a pályára úgy, mint Anglia ellen. Nos, tényleg nem vittek fel semmilyent, hanem 17 perc alatt megnyugtató, kétgólos előnyre tettek szert.

Szalai Ádámnak és Sallai Rolandnak ebben döntő érdemei voltak. Előbbi, aki ugye Marco Rossi szövetségi kapitány, a társak és a szakma szerint is a magyar válogatott legfontosabb játékosa, magabiztosan lőtte be a 11-est, hogy picit később Sallai azzal, hogy gyorsan kis szögletet végzett el (ebből Schön adott gólpasszt Botkának) jelezte is, hogy szívesen elnyerné társától a meccs legjobbja büszke címet.

Utána is a mieink voltak a veszélyesebbek, de a szorításból kicsit kijjebb engedtük Andorrát, és bizony volt, hogy a vendégek nem csak kósza, azaz alaposan eltévesztett lövésekkel, de még bizony letámadással is megpróbálkoztak. Ettől még persze nem volt esélyünk szívinfarktust kapni a látottak miatt, de az tény, az első 17 perchez képest a mi támadásaink sem voltak már annyira ütősek és hát ugye eredményesek.

A szünetben Rossi kettőt cserélt. Sallait Sallói Roland váltotta, Kleinheisler helyett meg csak pályára lépett Szoboszlai Dominik, feltehetően azért, hogy a hosszú kihagyása után további játékperceket gyűjtsön.

És ha már a pályán volt, középről indulva nem a bal széléről, el is kezdte szervezni a támadásainkat, Sallóival gyakorlatilag gólt rúgatott (hatalmas helyzetbe hozta), majd 25-ről lőtt nem sokkal szabadrúgásból a jobb alsó mellé, miközben a szurkolótábor csodálatosan buzdította a válogatottat, mint az egész mérkőzésen végig (Andorrát és a himnuszát is hatalmas vastaps köszöntötte, miután eljátszották), de erről nem biztos, hogy az angol médiumok majd öles betűkkel, a címlapjaikon számolnak majd be, annak ellenére, hogy illenék, mert nem csak a negatív hír számít hírnek.

Utána kaptunk majdnem egy kínos öngólt, de azért ezt leszámítva mi voltunk fölényben, ám sokszor meddőnek bizonyult a játékunk. Nem véletlenül mondta azt Rossi, hogy Andorra Anglia ellen is bebizonyította, hogy tud védekezni, mert csak a 72. percben kapta meg a második gólját.

Most viszont a 81. percben szerzett egyet szöglet után, azaz a meccs eleje rendben volt, de a vége neccesnek ígérkezett emiatt. Fel is harsant néhány szurkolóból a füttyszó, ami nem az andorraiaknak, hanem a magyar válogatottnak szólt.

A végén beszorultunk, de helyzetük már nem volt a vendégeknek. 

Kár, hogy így fejeződött be a mérkőzés képe...

A MÉRKŐZÉS KULCSMOMENTUMA: A KEZDETI HOZZÁÁLLÁSUNK
Így kell elkezdenie a magyar válogatottnak egy olyan meccset, amikor jóval esélyesebbként hazai pályán játszik, ráadásul bizonyítani akar/csalódást akar elfeledtetni. Az, hogy tizenhét perc alatt kétgólos előnyre tettünk szert, eldöntötte a mérkőzés sorsát.

A MÉRKŐZÉS FŐSZEREPLŐJE: A SZURKOLÓTÁBOR
Andorra és a himnusza is vastapsot kapott, amit meg a meccs egésze alatt (de már előtte és szokás szerint utána is a köszöntéseknél) produkáltak, arról csak elismeréssel lehet írni. Egész egyszerűen felemelő és elképesztő volt! Így kell ezt mindig!

 


GÓLOK TÖRTÉNETE:
8. p.:
Büntetőhöz jut a magyar válogatott! Szalai Attila parádésan passzolt Sallaihoz, akit felrúgtak a tizenhatoson belül. A VAR nem változtatta meg a játékvezető döntését. A labda mögé Szalai Ádám állt oda, aki megvárta, hogy eldőljön a kapus, és a helyére lőtte a labdát. 1-0!

17. p.: Nem is kellett túl sokat várni a következőre! Sallai kis szögletét követően Schön ívelt középre gyönyörűen, a labda elszállt az andorrai védők feje felett és így lett jó Botkának, aki mesteri mozdulattal a kapuba fejelt. A Ferencváros játékosának ez volt az első gólja a válogatottban.  2-0!

81. p.: Egy jobboldali szabadrúgást követően a labda megcsúszott Lang fején, ami így Llovera elé került, aki a jobb felsőbe lőtt négy méterről. Élete első gólja a válogatottban. 2-1!

JEGYZŐKÖNYV:

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK
6. FORDULÓ
I-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–ANDORRA 2–1 (2–0)

Budapest, Puskás Aréna, 50 000 néző. V: Obrenovic (szlovén)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Botka (Tamás M., 90.), Lang, Szalai A., Fiola – Kleinheisler (Szoboszlai, a szünetben), Nagy Á. (Gazdag, 65.), Schäfer – Sallai R. (Sallói D., a szünetben), Szalai Á., Schön (Nikolics, 74.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
ANDORRA: I. Álvarez – San Nicolás, Llovera, Emili García, Alavedra, Marc García – Aláez, M. Vieira (Cristian Martínez, 76.), Cervós (Alex Martínez, 76.) – Pujol (I. Lima, 80.), Ricard Fernández (V. Bernat, 80.). Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez
Gólszerző: Szalai Á. (9. – 11-esből), Botka (18.), ill. Llovera (82.)

A KÖVETKEZŐ FELADAT:

Magyarország Albániát fogadja október 9-én, míg Andorra Angliát látja vedégül.

A CSOPORT MÁSIK TALÁLKOZÓIN:

REAKCIÓK:

A tabella:
1. Anglia           6   5   1   -   18- 2   16 pont
2. Albánia          6   4   -   2   10- 6   12
3. Lengyelország    6   3   2   1   19- 8   11
4. Magyarország     6   3   1   2   12-10   10
5. Andorra          6   1   -   5    4-14    3
6. San Marino       6   -   -   6    1-24    0

A csoportból az első helyezett jut ki a 2022-es, katari világbajnokságra, a második pedig pótselejtezőt játszhat a részvételért.

Korábbi eredmények:
1. forduló (március 25.):

Anglia-San Marino 5-0 (3-0)
Andorra-Albánia 0-1 (0-1)
Magyarország-Lengyelország 3-3 (1-0)
2. forduló (március 28.):
Lengyelország-Andorra 3-0 (1-0)
Albánia-Anglia 0-2 (0-1)
San Marino-Magyarország 0-3 (0-1)
3. forduló (március 31.):
Andorra-Magyarország 1-4 (0-1)
Anglia-Lengyelország 2-1 (1-0)
San Marino-Albánia 0-2 (0-0)
4. forduló (szeptember 2.):
Magyarország-Anglia 0-4 (0-0)
Lengyelország-Albánia 4-1 (2-1)
Andorra-San Marino 2-0 (2-0)
5. forduló (szeptember 5.):
San Marino-Lengyelország 1-7 (0-4)
Albánia-Magyarország 1-0 (0-0)
Anglia-Andorra 4-0 (1-0)

A csoport további programja:
7. forduló (október 9.):

Andorra-Anglia
Magyarország-Albánia
Lengyelország-San Marino
8. forduló (október 12.):
Albánia-Lengyelország
Anglia-Magyarország
San Marino-Andorra
9. forduló (november 12.):
Andorra-Lengyelország
Anglia-Albánia
Magyarország-San Marino
10. forduló (november 15.):
Albánia-Andorra
Lengyelország-Magyarország
San Marino-Anglia

REAKCIÓK:

Legfrissebb híreink