Magyar válogatott: kiemelkedő mutatókat produkáltak a játékosok

Statisztikák támasztják alá a fejlődést.

Forrás: Réti Zsolt

Bámulatos teljesítményt nyújtott az utóbbi időben a magyar válogatott. Magyarország második helyen zárt a halálcsoportban, melynek köszönhetően 8. helyen zárta a kiírást és első kalapból várhatja a 2024-es Eb-selejtező sorsolását. Ezenfelül több statisztikában a legjobb vagy a legjobbak között volt a Marco Rossi által irányított nemzeti csapat. 


ÍME, AZ MLSZ HÍRE:


“A Marco Rossi vezette férfi A-válogatott a Nemzetek Ligája 2022-es kiírásának "halálcsoportjában" szerezte meg a második helyet, miután hazai pályán és idegenben is legyőzte az Eb-elődöntős Angliát, Németországgal pedig hazai pályán döntetlent játszott, majd idegenben 1-0-ra győzni tudott. Olaszországot ugyan nem sikerült legyőzni egyszer sem, azonban idegenben az Európa-bajnok ellen is szereztünk gólt. 
 
Az A-liga 3. csoportjában az említett ellenfelek közül a magyar válogatott kapta a legkevesebb gólt, a teljes A-ligában pedig a második legkevesebbet, ebben a mutatóban egyedül Portugália előzött meg minket. A magyar válogatott védekezésének hatékonyságát az is jól mutatja, hogy a csoportunkban a magyar csapatnál (61) csak az angol engedett kevesebb lövést az ellenfeleinek (51), illetve mi hajtottuk végre a legtöbb megelőző szerelést (296). Az összes A-ligás csapatot figyelembe véve egyedül Svájc volt jobb nálunk ebben a mutatóban. 
 
Az A-ligában csak a négy csoportgyőztes és Dánia szerzett több gólt Marco Rossi együttesénél. Az olasz szövetségi kapitány érkezése óta megtett utat nagyon jól mutatja, hogy a Nemzetek Ligája első kiírását a 25. helyről kezdte a válogatott, múlt héten pedig a 8. helyen fejezte be a sorozat harmadik kiírását. Csapatunk a helyzetek minőségét jelző xG/lövés mutatóban a második lett a saját csoportjában (0.142), az összes A-csoportos csapatot figyelembe véve pedig a negyedik helyen végzett. Ez az érték azt mutatja, hogy jó minőségű helyzetekből próbálkozhatott a magyar válogatott, ami szintén jelentős javulás az előző évekhez képest.

Mindezek mellett egyéni szinten is komolyat léptek előre játékosaink. Szoboszlai Dominiknél (2,75) egyedül Harry Kane (2,79) rendelkezett magasabb xG (várható gól) értékkel az összes A-ligás játékos közül, és szintén ő volt az, aki a csoportunkban a legtöbb kapura lövéssel (7) próbálkozott. Az A-ligában Sallai Roland találta el legjobb arányban (80%) a kaput (10 lövés, 8 kaput találó, 2 gól). Sallai Nagy Zsolthoz hasonlóan két gólt szerzett, amivel számos német játékos és Harry Kane mellett a csoport legeredményesebb játékosaiként zárták a küzdelmeket.
 
A Freiburg játékosa, aki az utolsó két mérkőzésen sérülés miatt pályára sem léphetett, Sterlinggel holtversenyben a legtöbb egy-egy elleni csellel próbálkozott – szám szerint 22-vel. Schäfer András teljesítménye a labdakihozataloknál és a támadásépítésnél is jelentős volt. Öt mérkőzésen (az első németek elleni mérkőzést sárga lapok miatt kihagyta) 229 passzából 184 pontos volt (80%), 5-ből 5 hosszú labdája talált társat, 17 alkalommal passzolta sikeresen a labdát a támadó harmadba, társai pedig 162 alkalommal találták meg őt passzokkal.
 
A válogatott védelméről már ejtettünk szót csapatszinten, azonban egyénileg is kiemelkedő mutatókat értek el védőink is. Csoportunkban a legtöbb megelőző szerelést Orbán Willi (52) mutatta be. Őt Szalai Attila (43), majd holtversenyben a német Joshua Kimmich és Lang Ádám (34-34) követi. Négyesünkben Szalai Attilánál (50) csak Joshua Kimmich (59) próbálkozott több hosszú átadással. A Fenerbahce hátvédjének nevéhez kötődik a csapatból a legtöbb labda támadó harmadba juttatása is (37). Lang Ádám nem csak a megelőző szerelésekben jeleskedett, hanem négyesünkben ő próbálkozott a legtöbb progresszív passzal (47), ráadásul az olaszok elleni mérkőzésen minden védekező párharcát (8) megnyerte.
 
A fentiekben mindössze a legérdekesebb mutatókat emeltük ki, de elmondható, hogy minden pályára lépő kerettag bőségesen kivette a részét az elért sikerből.”

Legfrissebb híreink