Loki: tizenöt éve örömmámorban úszott Debrecen - visszaemlékezés

Nagy menetelés vette kezdetét.

Forrás: Gurbán György/dehir.hu

Napra pontosan tizenöt évvel ezelőtt egész Debrecen futball lázban égett. Ez nem is meglepetés, hiszen a Loki a Pécs együttesét fogadta. A találkozó nem a Baranya megyei alakulat érkezése miatt volt elsősorban különleges, hanem azért, mert a piros-fehér drukkerek a bajnokcsapatot buzdíthatták az Oláh Gábor utcai stadionban. Az ütött-kopott, de sok cívisvárosi drukkernek mégis csodaszép létesítményben a hazaiak 3-1-es győzelmet arattak, vagyis a labdarúgók is hozzájárultak a karneváli hangulathoz.

DVSC - Pécs 3-1 2005 Bajnokavató

 

A fieszta nem ért véget a lefújás pillanatában. A Kossuth téren óriási tömeg fogadta a debreceni aranyfiúkat, akik hajnalig ünnepelhették a kitartó drukkerekkel az óriási sikert. 

Egyébként a DVSC a 2004/2005-ös szezonnak még Szentes Lázárral vágott neki, de Szentes ősszel távozott. A kispadra Supka Attila ült le, aki az első meccsén a Fradi elleni diadallal tette le a névjegyét. A téli szünetben a második helyen állt a hajdúsági egylet, amely a tavasszal maga mögé utasította a Ferencvárost, és megszerezte az első bajnoki címét a legmagasabb osztályban. A klubtörténeti sikerből olyan klasszisok vették ki a részüket, mint Sándor Tamás, Dombi Tibor, Igor Bogdanovic, Halmosi Péter vagy Kerekes Zsombor. Ezeket a neveket olvasva valószínűleg sok debreceni szimpatizáns szíve most is hevesebben dobog.   

Dombi elmondta, mindenből, így a bajnoki címek esetében is az első számít az igazinak. 

"Soha nem felejtem el azt a délutánt, amikor anyukámnál ebédelve néztük azt a meccset, amikor a pécsiek játszottak otthon a Fradival. És miután nyertek, matematikailag is eldőlt, hogy mi lettünk a bajnokok. Ilyen se' volt még otthon,  pezsgőt ittunk a húsleves után – még szerencse, hogy volt a hűtőben. Aztán csörgött persze a telefon, hogy este találkozunk. Össze is gyűltünk a Kövér Egérnél, ahol ott volt a csapat és sok szurkoló, elég jó spontán bulit csaptunk össze. De a nagyja még hátra volt, mert egy hét múlva jött a hazai meccsünk az Oláh Gáboron a pécsiek ellen, és igyekeztünk magunk és a közönség számára is emlékezetessé tenni a napot.

 

Szerintem sikerült, mert jól játszva nyertünk és amikor a nyitott busz tetején végigmentünk a városon, mindenütt boldog, ünneplő emberek kísértek bennünket. Főtéren pedig a színpadról sem lehetett látni, hol van a vége a tömegnek. Azt mondják, mindig mindenből az első az igazi – ez a bajnoki címeinkre is igaz" - fogalmazott Dombi a dehir.hu-nak.

Sándor Tamás is felejthetetlen élményekkel gazdagodott 15 esztendővel ezelőtt, bár némi hiányérzet azért maradt benne.

"Maga az ünneplés is fantasztikus volt, bár egy kicsit „el lett szúrva”. Nem tudtunk azonnal ünnepelni a békéscsabai győzelmünk után, mivel a Fradi másnap játszott. De kikaptak és matematikailag is biztos volt, hogy bajnokok lettünk. Lehetett volna az a két meccs egy napon is, hogy azonnal ünnepelhessünk, ám a szezon végi fieszta a szurkolókkal kárpótolt.

 

Örömmel gondolunk vissza mindannyian ezekre a pillanatokra, de ezután már újabb célokat kellett kitűzni. Egymás után akartunk bajnokságot nyerni, és jól szerepelni a nemzetközi porondon is. Ez megadatott nekünk, hiszen olyan csapatok ellen tudtunk játszani, amelyek Európában is meghatározók" - mondta Sándor.

És a 2005-ös aranyéremmel egy sikerkorszak vette kezdetét a Hajdú-Bihar megyei egyletnél. A gárda ezt követően még hat alkalommal ülhetett fel az NB I trónjára. Emellett a debreceniek a nemzetközi porondon is letették a névjegyüket, a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is bejutottak a csoportkörbe. Felejthetetlen emlékek és sikerek. A piros-fehér klub hívei pedig abban bíznak, hogy minél hamarabb hasonló örömünnepet tarthatnak majd a Nagyerdei Stadionban és a Kossuth téren, mint 15 évvel ezelőtt...

FOTÓK: Gurbán György

Legfrissebb híreink