Lisztes: Fradi, utánpótlás, Kleinheisler, válogatott

Budapest – Az FTC szakmai koordinátora szerint Svájc legalább olyan erős, mint Portugália.

Forrás: ulloi129.hu

Lisztes Krisztián jelenleg a Ferencváros szakmai koordinátoraként dolgozik. Az egykori 49-szeres válogatott labdarúgót a zöld-fehéreknél zajló munkáról, Kleinhesler Lászlóról és a magyar válogatott péntek esti esélyeiről is kérdezte az m4sport.hu munkatársa.

 

 - Milyen céljaitok vannak a ferencvárosi utánpótláscsapatoknál?

 

- Szeretnénk olyan képzést adni a fiatal játékosoknak, ami a korosztályuknak a legmegfelelőbb. Az a legfőbb célunk, hogy minél több játékost beépítsünk a nagycsapatba, hiszen az utánpótlás sikerei leginkább úgy mérhetőek, ha megnézzük, mennyi játékost tudunk feladni a Fradi első- és másodosztályú együttesébe. A legfontosabb a képzés, a korosztályos bajnokságokban elért eredményesség másodlagos.

 

- A te idődben a felnőtt csapathoz felkerült labdarúgók viszonylag rövid időn belül meghatározó játékosok lettek. Mikor lesz megint ilyen zökkenőmentes a fiatalok beilleszkedése?

 

- Szerintem erre a kérdésre jelenleg senki nem tud válaszolni. Mi éppen azon dolgozunk, hogy megtaláljuk azokat a tehetségeket, akiknek utána megadhatjuk a lehetőséget. Az utánpótlásunknak Theo Schneider személyében német vezetője van, aki harmonikusan tud együtt dolgozni a nagycsapatot irányító honfitársával, Thomas Doll-lal. Ez garancia arra, hogy a legjobb fiatal játékosok megkapják az esélyt, amivel azonban élniük is kell. Ha minden évben fel tudunk adni az NB I-es együttesnek egy Nagy Ádámot, egy Nagy Dominikot, vagy egy Csernik Kornélt, akkor már sikeresen dolgoztunk.

 

 - Honnan szereztek tehetséges játékosokat?

 

- A nyári és a téli felkészülés előtt van lehetőségünk próbajátékosokat hívni. Partnercsapatokkal vagyunk kapcsolatban, továbbá a játékosmegfigyelő rendszerünk is működik. Ott vagyunk a Bozsik tornákon és az utánpótlás-válogatottak meccsein.

 

 - Milyen különbséget látsz ahhoz képest, amikor te voltál utánpótlás-labdarúgó a klubnál?

 

- A Népliget gyönyörű lett, infrastruktúrában olyan lehetőségeik vannak a gyerekeknek, amik nekünk anno kevésbé adattak meg. Akkoriban még salakos és földes pályák voltak. Most minden körülmény adott ahhoz, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból a gyerekek.

 

- Neked ki volt annak idején a kedvenc edződ?

 

- Kaszás Pál. Ő volt az első edzőm, amikor 9 évesen a Fradihoz kerültem.

 

- Mi volt a legkülönlegesebb, amit kaptál tőle?

 

- Mondhatni, ő volt a második apukám. Azért is töltötte be ezt a szerepet, mert hamar meghalt az édesapám. Nagyon kötődtem Kaszás Pálhoz, és a mai napig nagyon jó kapcsolatban vagyunk. Mind szakmailag, mind emberileg olyan sokat kaptam tőle, ami sokat segített anno és most is.

 

- Viszonylag korán igazoltál a VfB Stuttgarthoz. Utólag hogyan látod ezt?  Jobb lett volna, ha tovább maradsz a Ferencvárosban?

 

- Húsz évesen kerültem ki, ami szerintem teljesen optimális életkor volt ahhoz, hogy meglépjem ezt a lépcsőfokot. Szerintem jó döntést hoztam, most sem tennék máshogy.

 

- A magyar labdarúgó-válogatott egyik meghatározó játékosa, Kleinheisler László 21 évesen igazolt a Werder Bremenhez, amellyel te annak idején bajnoki címet szereztél a Bundesligában. Kleinheislert azóta kölcsönadták a szintén élvonalbeli Darmstadtnak. Mit gondolsz, milyen karriert futhat be?

 

- Laci nagyon nagy tehetség, de még az út elején van. Elég nehezen került ki Németországba, hiszen a Videotontól kölcsönadták a Puskás Akadémiának. Nagy dolog, hogy ennek ellenére bekerült a válogatottba, a norvégiai Eb-pótselejtezőn gólt rúgott, majd játszott az Európa-bajnokságon is. Azt látom, hogy Laci harcos és tehetséges, de még fejlődnie kell. Rajta és kicsit a szerencsén is múlik, hogy tud-e élni a lehetőséggel. Még jó pár év kell ahhoz, hogy kész játékos legyen.

 

- Mit vársz péntek este a Svájc elleni világbajnoki selejtezőn?

 

- Egy 1-0-ás győzelemnek nagyon örülnék. Azt hallom, hogy telt ház lesz, ami nyilvánvalóan sokat segíthet a fiúknak. Úgy néz ki, hogy én is kint leszek a Groupama Arénában.

 

- Bernd Storck szövetségi kapitány azt mondta, hogy a svájci válogatott erősebb, mint az Európa-bajnok portugál csapat. Mi erről a véleményed?

 

- Elképzelhető, hogy így van, hiszen a svájciak első vb-selejtezőjükön otthon legyőzték a portugálokat. Bernd Storck nyilván nem mond butaságokat. Én is úgy látom, hogy a svájci csapat legalább olyan erős, mint a portugál.

Legfrissebb híreink