Lengyelország-Magyarország: Lewandowski megmagyarázza

Hatalmas a felháborodás. Újabb részletek.

Forrás: sport.pl

Nagy hiba volt a lengyel válogatottól, hogy Robert Lewandowski nem játszott hétfőn este Varsóban ellenünk, mint iemeretes a találkozót 2-1-re megnyertük.

A zakó miatt viszont a lengyel válogatott nem lesz kiemelt a pótselejtezőn, ami azért baj lehet majd. Éppen emiatt is van teljesen kiakadva a lengyel közvélemény, így a Bayern München csatára közleményt adott ki a kialakult helyzet miatt, aminek további részleteit mutatjuk be a korábbi jelzésünk után, amiket az nso.hu tett közzé:

„Paulo Sousa szövetségi kapitánnyal az edzőtábor előtt beszélgettünk az állapotomról. Jeleztem, hogy ilyen sok meccsel a lábammal, ismerve a szervezetemet, lehet, hogy nem leszek az optimális állapotban mindkét találkozóra. Edzőm joggal nem akarta alábecsülni az Andorra elleni mérkőzés fontosságát, így  közösen abban egyeztünk meg, hogy játszom, győzelem esetén pedig Magyarország ellen más játékosok kapnak lehetőséget. A végső döntés mindig az edzőé, de megerősíthetem, hogy egyetértettek velem. Az Andorra elleni győzelem után már tudtam, hogy nem lépek pályára Magyarország ellen” – írta Robert Lewandowski.

„Sajnos a Magyarország elleni meccs nem a mi szájízünk szerint alakult, de nem lehet megkérdőjelezni a csapat elkötelezettségét a találkozó megnyerése iránt. Kívánhatnám, hogy bárcsak segíthettem volna a többieknek a pályán, de most már a jövőre kell koncentrálnunk, mert még semmi sincs veszve! Meg tudjuk nyerni a rájátszást! A Lengyel Labdarúgó-szövetség teljes támogatását adja és kiváló feltételeket biztosít az edzőtáborok során. Van bennünk motiváció és ambíció. Megértem a szurkolók dühét és keserűségét. Kapitányként csak bocsánatot kérhetek tőlük, és biztosíthatom őket, hogy mindent megteszünk a továbbjutás érdekében.”

A 33 esztendős támadó kijelentette, pályafutása előrehaladtával különleges motivációja van a vb-részvétel kiharcolására.

„Realista vagyok, és tisztában vagyok azzal, hogy minden bizonnyal pályafutásom utolsó világbajnokságért küzdhetek. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy segítsem csapatunk továbbjutását. Soha nem tagadtam meg, hogy a válogatottban játsszak, és amíg az egészségem engedi, soha nem is fogom ezt megtenni. A Nemzeti Stadionban a közönségünk előtt játszani mindig nagyszerű ünnep lesz számomra, és ok a büszkeségre.”

A már biztos vb-résztvevő (európai) válogatottak:  Anglia, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Németország, Szerbia, Spanyolország, Svájc
Pótselejtezős helyen végeztek:  Észak-Macedónia, Lengyelország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Skócia, Svédország, Törökország, Ukrajna, Wales
A Nemzetek Ligájából jutottak pótselejtezőbe: Ausztria, Csehország

A 10 selejtezőcsoport második helyezettjei automatikusan pótselejtezőt vívhatnak. Két Nemzetek Ligája-csoportgyőztes együttes egészíti ki a mezőnyt: az A, B, C és D divízió összesen 10 csoportgyőztese közül a legjobb olyan kettő csatlakozhat a csoportmásodikok táborához, melyek nem jutottak ki egyenes ágon vagy nem zártak valamely csoport második helyén.

Az A divízió négy csoportgyőztese közül három – Belgium, Franciaország és Spanyolország – egyenes ágon jutott ki a tornára, míg Olaszország második helyével a pótselejtezőbe került. A B divízióban Ausztria, Csehország, Magyarország és Wales végzett a kvartettek élén – aminek köszönhetően feljutottak az A-ba.

A Nemzetek Ligája rangsora alapján Ausztria, Csehország és Wales is előttünk áll, ezért Ausztria negyedik és Csehország harmadik selejtezős helye ellenére is bekerül a négyes döntők egyikébe.

A párosításokban hat kiemelt válogatott hat nem kiemelt ellenfelet kap a selejtezőkben elért eredményeik alapján: mivel öt darab ötcsapatos csoport volt, ezért a hatcsapatos csoportok második helyezettjeinek pontjaiból levonásra kerülnek a csoport utolsója ellen elért eredményeik.

E rangsor szerint Portugália, Skócia, Olaszország, Oroszország, Svédország és Wales kerül a kiemeltek közé, Törökország, Lengyelország, Észak-Macedónia, Ukrajna és a – Nemzetek Ligájából részvételt szerző – Ausztria, Csehország kettős a nem kiemelt együttesek névsorába.

A kiemelés jelentősége: a kiemelt csapatok hazai pályán léphetnek pályára az „elődöntőkben”.

Az elődöntők sorsolását november 26-án, pénteken 17 órától tartják a svájci Zürichben.

Az elődöntőket 2022. március 24-én rendezik, majd újabb sorsolás következik, ahol már a sors dönti el, mely nemzeti tizenegyek játszhatnak otthon. A három döntőt március 29-én bonyolítják le és alakul ki végül a 13 fős európai vb-mezőny.

Legfrissebb híreink