Kubatov elárulta, van, akikkel már szerződést hosszabbítottak

Átigazolási tervek, fizetések, és a Derbi.

Forrás: Ferencváros

A koronavírus-járvány a Ferencvárosi Torna Club mindennapjait is megváltoztatta. Kubatov Gábor klubelnök bízik benne, a borzalmas időszakot követően még erősebb lesz az FTC, örül, hogy a focisták belementek a havi bérük 20 százalékos csökkentésébe, abba viszont belegondolnia is nehéz, hogy az Újpest elleni derbit nézők nélkül, üres stadionban rendezzék meg. A sportvezető exkluzív interjút adott a Blikknek, az nb1.hu csak a labdarúgást érintő témakörökből szemezget.

A focisták lemondtak a fizetésük húsz százalékáról. Ez a saját döntésük volt vagy a vezetőség „hatott” a keret tagjaira?
Kubatov: Hadd fogalmazzak úgy, ez egy közös elhatározás volt, a vezetőség senkit sem kényszerített. Azért is tudom ezt nyugodt szívvel mondani, mert ezt a húsz százalékos csökkentést jóval megelőzte az a felajánlás, amit a labdarúgók és az edzők a klub vezetőivel együtt már március második felében megtettek. Az FTC volt az első, amely egy nagyobb összeggel, ami esetünkben kétszer tizenöt millió forint, segítette az egészségügyben nap mint nap értünk, mindenkiért dolgozó hősök munkáját, két kórház alapítványán keresztül.

Egy labdarúgó nem fogadta el a csökkentést. Ki volt az?
Kubatov: Okafogyott a kérdés, mert mindenki részese a felajánlásnak. Hogy ki volt az, aki rövid ideig habozott, az hadd maradjon a klub belügye. Másnapra egyébként ő is átgondolta a dolgot és megértette, egy ilyen szolidáris lépés a jelenlegi veszélyhelyzetben mindennél többet ér ma, Magyarországon.

Legalább annyit lehet tudni, hogy magyar vagy külföldi focistáról van szó?
Kubatov: Úgy gondolom, egy magyar labdarúgóban fel sem vetődhet, hogy ne a hazáján segítsen. Egy külföldi talán hezitálhat...

Mit szóltak hozzá?
Kubatov: Elfogadtuk, hogy rövid ideig gondolkodott.

Mennyi mínuszt jelent a játékosoknak havonta?
Kubatov: Összességében, az egész csapatot számítva, több tízmillió forintot.

Meddig tarthat ez az állapot?
Kubatov: Reméljük, ahogy az élet valamennyi területén, úgy a sportban is, a járvány elmúltával minden visszaáll a normális kerékvágásba.

A klub összes alkalmazottjára vonatkozik a fizetéscsökkentés?
Kubatov: Amennyiben az adminisztrációra gondol, akkor ott pillanatnyilag még nem, hiszen esetükben az élet egyáltalán nem állt meg, ugyanúgy végzik a munkájukat, ki-ki bejár dolgozni, vagy éppen otthonról végzi a feladatát. Persze, ha a vártnál sokkal tovább tart a világjárvány, akkor nekünk is át kell gondolnunk, hogy mi az, ami tartható és mi az, ami nem.

Az FTC vezeti az NB I-et. Mi lenne a jó döntés? Kapja meg az aranyérmet a csapat, esetleg folytatódjon a küzdelem?
Kubatov: A játékosok és a nézők egészsége a legfontosabb, ez mindent felülír. Azt gondolom, hogy a legjobb az lenne, ha a pályán dőlne el a bajnoki cím, akár zárt kapuk mögött is. Mi állunk az élen, három pont az előnyünk két elmaradt mérkőzéssel együtt, mégis azt mondom, ne az győzzön a végén, akit a fehér asztal mellett kijelölnek. Úgy látom, erre hajlik a szövetség is.

Ha már az MLSZ szóba került. Korábban többször volt nézeteltérése a testülettel a klubnak. Most milyen a viszony?
Kubatov: Korrekt, elismerjük a szövetség, és annak elnöke, Csányi Sándor erőfeszítéseit, különösen ebben a nehéz helyzetben. Széthúzás helyett az összefogásnak van itt az ideje. Mi, a magunk részéről mindent megteszünk ennek érdekében.

Ha az a döntés születik, hogy muszáj lejátszani a találkozókat, de szurkolók nélkül, a Ferencváros készül valami meglepetéssel a drukkereknek? Dániában például az egyik gárda kivetítőt állít fel a stadionparkolóban, hogy autókban ülve, biztonságos távolságban egymástól, a helyszín közelében szurkolhassanak a szimpatizánsok.
Kubatov: Folyamatosan gondolkodunk, kreatív ötleteink vannak. Ahogy azt a szurkolóink megszokhatták, az FTC korábban is igyekezett mindig egy lépéssel mások előtt járni. Ez most sem lesz másképp, biztosan megoldjuk, hogy a drukkerek élvezhessék a játékot, az adott körülmények ellenére is. Ez a mindenki számára ismeretlen helyzet egyedi megoldásokat kíván, ezért a kollégáim folyamatosan ezen dolgoznak.

Csányi és a nézőszámok: szurkolók beengedéséről kérdeztük - NB1.hu

MLSZ Az MLSZ küldöttgyűlése után (a cikk alján olvasható lesz a teljes élő közvtítésünk), Csányi Sándor, az MLSZ elnöke válaszolt online sajtótájékoztató keretein belül az újságírók kérdéseire. A témával kapcsolatban több cikket tervezünk, a megjelent híradások egybe lesznek kapcsolva, mint mindegyik eddig megjelent cikkünk esetében az olvasói tájékoztatás megkönnyítése érdekében, ezért most a legfontosabb kérdésekből, válaszokból szemezgetünk.

Mi lesz azokkal, akik bérletesek, de nem mehetnek már meccsre ebben a szezonban?
Kubatov: A mérkőzések rendezéséért felelős Lagardére Sports Hungary Kft. azonnal lép, amint eldől, hogy mi lesz a bajnoksággal, mi lesz a mérkőzésekkel. Addig a bérleteseink türelmét és megértését kérjük. Azt megígérhetem, hogy senki sem ér kár, mindenkire gondolunk majd. Igyekszünk folyamatosan kapcsolatot tartani minden szurkolónkkal, aktívak vagyunk a közösségi médiában, de például mostanra időzítettük a hírlevelünk megújítását is, éppen azért, hogy minél több információt tudjunk eljuttatni hozzájuk.

El tud képzelni egy Ferencváros-Újpest derbit drukkerek nélkül?
Kubatov: Eddig a legrosszabb álmomban sem gondoltam volna, lehet olyan helyzet, hogy egy derbin egyetlen néző sem lesz. Most, sajnos, ez is megtörténhet.

A fertőzés világgazdasági válságot okozott. Csökkenteni kell a futballisták költségvetését?
Kubatov: Azt remélem, hogy egyfelől az FTC a többi klubhoz képest erősebben kerül ki a válságból, másfelől abban is bízom, hogy Magyarország is stabilan vészeli át a nehéz időket. A várható gazdasági visszaesés hazánkat kevésbé érinti majd.

A kieső jegybevétel a költségvetés hány százaléka? Mennyiben befolyásolja a jövőt?
Kubatov: Sokszor elmondtuk már, ez a pénz nem közvetlenül hozzánk érkezik, de kár tagadni, a jegybevétel elmaradása érzékenyen érinti a klubot. Ezért is volt fontos, hogy a labdarúgók megértve és megérezve ezt a helyzetet, lemondtak a fizetésük egy részéről. A Fradinak sok a nézője, sok a bérletese, vagyis az ebből származó bevétele is. Ha ez kiesik, azt valahonnan pótolni kell. Ráadásul ott vannak a szponzoraink, a támogatóinkkal is együtt kell működnünk. Levélben fordulunk hozzájuk, egyeztetést kezdeményezünk ebben a nehéz helyzetben. Tudniuk kell, mi érezzük, látjuk, hogy nem tudjuk őket most úgy kiszolgálni, ahogy szeretnénk.

A belépőkből mennyit kap a Fradi és mennyit a Lagardére?
Kubatov: A két fél közti szerződés nem teszi lehetővé, hogy erre válaszoljak, de nagyon sok pénzről van szó.

Mi lesz a lejáró szerződésű labdarúgókkal?
Kubatov: Amennyiben a bajnokság átnyúlna a szerződéses határidőkön, akkor nyilván a nemzetközi- és a hazai szövetség előírásai lesznek az irányadóak. Ahogy egyébként mindenben, követjük az előírásokat, úgy ez esetben is az lesz az irányadó, amit az UEFA és az MLSZ megkövetel vagy kér. Általánosságban pedig azt tudom mondani, akikre szükségünk van, azokkal hosszabbítunk, illetve már hosszabbítottunk.

Kubatov igazságai - NB1.hu

Ferencváros Ugyanúgy, mint mindent és mindenkit a világon, Kubatov Gábort, az FTC elnökét is lehet szeretni vagy nem szeretni, ez érzelmi kérdés, nyilván azzal kapcsolatban hozza meg mindenki a döntését elsősorban, hogyan viszonyul a Ferencvároshoz.

Az erősítésekre lesz pénz?
Kubatov: Most talán a kevesebb több is lehet. Ahogy már mondtam, azt reméljük, a vetélytársainknál erősebben kerülünk ki ebből a nehéz helyzetből. Dolgozunk ezen.

Mire számítanak, ha véget ér a járvány, kevesebb vagy több nézője lesz-e a Ferencvárosnak?
Kubatov: Az átlagnézőszámunk tavaly majdnem elérte a tizenegyezret, most tízezer közelében jártunk. Folyamatosan emelkedik ez a szám, azaz szerintem, még többen lesznek kíváncsiak ránk. Én úgy érzékelem, nagyon hiányzik az embereknek a sport és a futball.

Több jótékonysági akciót is szervezett a Ferencvárosi Torna Club. Miért tartják fontosnak az egyesület szerepvállalását?
Kubatov: A magyar sportklubok közül elsőként az FTC ismerte fel a társadalmi felelősségvállalás fontosságát. Az elmúlt években számtalan akciót, kampányt indítottunk. Órákig mesélhetnék a Fradi Suli Programról, a Fradi SuLigáról, a Telekom Aktív Szurkolók programról, a Fradi Fair Play-díjról, a kirekesztés elleni küzdelmünkről és az évi mintegy száz támogató akciónkról. Természetes volt, hogy ebben a helyzetben is segítenünk kell. Ezért ajánlottunk fel 30 millió forintot a kórházaknak, ezért főzünk ebédet a Szent László kórház hőseinek minden nap és ezért küldtünk ajándékcsomagot ötszáz, 65 év feletti bérletesünknek. Az akciók pedig folytatódnak, sosem állunk meg, hiszünk az összefogás, a közösség erejében.

Tudnak segíteni az FTC legendáinak, a Fradi-család tagjainak?
Kubatov: Tudunk és segítünk is, az első naptól kezdve. Egy kollégánk hétről hétre hívja a régi bajnokainkat, hogy van-e valamire szükségük. Legendás labdarúgónknak, Szőke Pistának és a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónknak, Kárpáti Györgynek is segítettünk például.
 

Legfrissebb híreink