Kovács Zoltán elárulta, mennyiszer járt Garancsi István a Vidi-öltözőben

Ultrákról, átigazolásokról is nyilatkozott.

Forrás:

Miért nem ismeri fel az NB I-es tulajdonosok döntő többsége, hogy szükséges sportigazgatót alkalmazni? Hányszor, és miért tette be a lábát Garancsi István a Vidi öltözőjébe az elmúlt három és fél évben? Lehet-e a közeljövőben magyar edzője a csapatnak, s miért nem hívták végül Georges Leekenst? Hogyan távozott Danko Lazovics, és vannak-e klikkek a Vidi öltözőjében? Miért nincsenek egyelőre saját nevelésű fiatal labdarúgók a kezdőben, és mi a helyzet a stadionból kivonult ultrákkal? Hová tűnt a szupertehetségnek tartott Géresi Krisztián? Zavaróak-e a nézőtérről érkező politikai üzenetek? Hogyan épül fel a scout-rendszer a Vidinél, és mely kontinenseken figyelik a játékosokat? Válaszol Kovács Zoltán, a klub sportigazgatója - részletek a promotions.hu terjedelmes interjújából.
 
Az MTK-nál, Felcsúton, Diósgyőrben, Kisvárdán és Szombathelyen van még sportigazgatói pozíció. Mi az oka, hogy a többi csapatnál nem tartották fontosnak, hogy a sportszakmai feladatokra létrehozzák ezt a posztot? 
Egyszerű a válasz: sok helyen azt gondolják, hogy a focihoz mindenki, bárki ért. Miközben a jelentős bajnokságokban már évtizedek óta teret nyert ez a pozíció.
 
Itt most egyértelműen tulajdonosi hibáról beszélünk? 
Igen, vezetői hibáról. Remélem, hogy lassacskán minden csapatnál rájönnek majd, mennyire fontos ez a munkakör, de ehhez előbb azt kellene megtapasztalni, hogy mit csinál egy sportigazgató. Ez viszont már nem az én dolgom, hanem azoké a tulajdonosoké, akik pénzt áldoznak a klubokra. Ezek az emberek adott esetben cégeket vezetnek, tudják, milyen az ideális vállalati felépítés. Persze a foci picit más, épp ettől válik még fontosabbá az edzőkkel, a játékosokkal, tulajdonossal, scoutokkal, a teljes stábbal vagy akár a médiával kommunikáló sportigazgató, aki háttérember, de a legfontosabb háttérember. Ez természetesen nem csak irodai munka. A Roma sportigazgatója mondta nemrég egy interjúban: az a sportigazgató, aki nem jár be az öltözőbe, nincs ott a pályán, az halott.
 
A MOL Vidi tulajdonosa Garancsi István, akiről az hírlik, hogy nem szól bele a szakmai ügyekbe. 
Ez pontosan így van.
 
Az ön három és fél éves ittléte alatt egy kezén meg tudja számolni, hányszor tette be a lábát az öltözőbe?
Meg, háromszor vagy négyszer. Egy kivételtől eltekintve csupán azért jött be, hogy gratuláljon a csapatnak. Ebből a szempontból a Vidi a legeurópaibb módon működő csapat az országban. Egy klubnak nem szabad úgy működnie, hogy a tulaj állandóan bejárkál az öltözőbe, ő egyszerűen nem oda való. 
 
Mi volt az az egy kivétel?
Belső ügy, nem szeretnék róla beszélni.
 
Danko Lazovic három nappal a balhés Puskás–Vidi meccs után jelentette be, hogy visszavonul, úgy, hogy még élt a szerződése. Róla úgy hírlett, hogy volt afférja más csapattárssal az öltözőben. Önt teljesen váratlanul érte a döntés, vagy azért az incidens miatt lehetett erre számítani? 
Teljesen váratlanul ért.
 
Miért döntött így? 
Tőle kellene megkérdezni. Felhívott, s azt mondta: „abbahagyom a futballt”. Másnap találkoztunk, leültünk, ő pedig azt mondta, elfáradt, nem akarja folytatni.
 
Erre ön? 
Most egy ilyen döntésre mit lehet mondani? Nem sokkal azután, hogy bajnokok lettünk, bejutottunk a csoportkörbe az Európa-ligában, s lezárult az átigazolási időszak. Nem lehet felkészülni rá, hogy egy ilyen karrierrel bíró felnőtt játékos hirtelen így határoz. Megbeszéltük, elfogadtam. Mi értelme ott tartani valakit, aki nem akar játszani?
 
Most adták át az új stadiont, lát rá esélyt, hogy újabb nagyberuházásba kezdjen a klub a közeljövőben?
A MOL Aréna Sóstó általunk használt részeit Székesfehérvár önkormányzatától béreljük. De, hogy a kérdésre is válaszoljak: nagyon reménykedem benne, hogy nyitott kapukat döngetek ebben az ügyben. Persze az is fontos, hogy más magyar klubok is ugyanígy tudjanak fejleszteni, és erősödjenek a bajnokságban, s jussanak messzire a nemzetközi kupákban. Ha egyedül a Vidi van, az úgy nehéz, azzal a magyar foci egésze nem nyer. 
 
Tud mondani öt olyan létfontosságú elemet, ami ahhoz kell, hogy egy magyar klub öt éven belül az Európa-liga csoportkörébe kerüljön?
Tőkeerős tulajdonos, magas szintű infrastruktúra, profi szakmai munka, erős szurkolótábor, és egy sportigazgató. A játékoskeretet csak azért nem említem külön, mert ez az öt elem teremti meg a hátterét egy erős első csapatnak.
 
A felsorolásából a Vidinél jelenleg csak a szurkolók hiányoznak. A névváltoztatás miatt a tábor, az ultrák nem járnak be a meccsekre. Felvette velük a kapcsolatot, esetleg ők önnel? 
Beszélgettünk, tiszteletben tartom a döntésüket, de ebben a kérdésben nem én vagyok a legfontosabb szereplő, hanem ők és a játékosok. Ebben az ügyben a drukkereknek maguk között kell dűlőre jutniuk, hiszem, hogy nekik is hiányzik a csapat, a stadion, a meccs hangulata. Biztos vagyok benne, hogy amikor látták a telt házas Groupama Arénát a Chelsea ellen, vagy a közel telt házat Sóstón a stadionavatón, akkor nekik is megfordult a fejükben, hogy a hiányuk senkinek sem jó. Ahhoz viszont, hogy a magunk elé kitűzött célokat elérjük, bizonyos változások elkerülhetetlenek voltak a klubnál, ezt is el kell fogadnia mindenkinek.
 
Mi várható a téli átigazolási időszakban? 
Földindulásszerű változás nem lesz, a játékosaink 90 százalékával hosszú távú szerződésünk van, mert ez a biztos építkezés alapja. Nem véletlen, hogy a vezetőedzőnk szerződését is meghosszabbítottuk, mi ebben a módszerben hiszünk. Azoknál a csapatoknál, ahol minden évben érkezik 7-8 játékos, az másról szól szerintem, nem a megfontolt építkezésről. Ismerve a vezetőedzőnk, a játékosaink, a klub ambícióit, egy nagyon sikeres tavaszban bízhatunk.
 
 

Legfrissebb híreink