Koronavírus: orvosi vélemények a Puskás fertőzöttjeiről

Hivatalos bejelentés.

Forrás: pfla.hu

A PUSKÁS AKADÉMIA KÖZLEMÉNYE:

"Fáradhatatlanul dolgozó orvosi csapatunk mindent megtesz azért, hogy a Covid19-fertőzésből felépült játékosaink teljesen egészségesen, kockázatmentesen térhessenek vissza a futballpályára.

Mint ismeretes, első csapatunknál a közelmúltban több koronavírusos eset fordult elő. A betegség leküzdése azonban nem szükségszerűen jelenti azt, hogy az adott játékos egyből teljes intenzitással edzhet, vagy akár pályára is léphet. A kockázatmentes visszatérés hosszadalmas folyamat – klubunk a Testnevelési Egyetem szakembereinek segítségével szigorú protokollt követ.

„Mivel nálunk fordultak elő először koronavírusos esetek, elsőként kellett reagálnunk – a hazai és a nemzetközi szakirodalom, illetve az UEFA ajánlásai alapján alakítottuk ki a saját vizsgálati folyamatunkat. Más klubok is fordultak már hozzánk tanácsért, természetesen készséggel segítünk. A sportorvosok közt egyébként is intenzíven folyik az ismeretanyag-csere a koronavírus-fertőzésen átesett labdarúgók utánkövetéséről, arról, mikor engedhetik vissza őket a pályára – mi is igyekszünk továbbadni tapasztalatainkat” – mondta honlapunknak akadémiánk orvosi csoportjának vezetője, Dr. Pelle Judit, aki azt is elárulta, koronavírus utáni regenerációval kapcsolatos tapasztalatainkat hamarosan egy tudományos fórumon is a nyilvánosság elé tárjuk.

„Azt is tervezzük, hogy a novemberben megrendezendő sportorvosi kongresszusra a Testnevelési Egyetem laborvezető főorvosával, Dr. Szelid Zsolt sportkardiológussal készítünk egy előadást, amely minden bizonnyal jó vitaindító lesz. Addig még van két és fél hónap, biztos, hogy nagyon sok tapasztalat gyűlik össze ez idő alatt, s az is elképzelhető, hogy addigra kialakul egy olyan nemzetközi megegyezés, amelyet mindenki követni fog.”

A vizsgálatokat, illetve az eredmények kiértékelését a már említett Dr. Szelid Zsolt végzi, aki a tesztek után készséggel beszélt arról, mennyi időre van szükség ahhoz, hogy egy Covid-fertőzésen átesett sportoló újra versenyezhessen.

„Az érintett sportolók körülbelül fele labdarúgó, ezért a labdarúgó-szövetség bevezette, hogy a mérkőzések előtt legalább 72 órával kötelező egy orr-garat (PCR) teszt elvégzése, ezzel kizárjuk annak a lehetőségét, hogy a Covid-pozitív játékosok pályára léphessenek. Ha viszont pozitív teszteredményt produkál egy adott futballista, el kell döntenünk, mennyi idő múlva kaphat újra játékengedélyt – tájékoztatott a főorvos, aki tagja az UEFA orvosi bizottságának is. – Általában két hét hatósági karantént kell letölteni egy pozitív PCR-teszteredményt követően, a visszatérés azonban ennél szigorúbb feltételek mellett zajlik. A vírusfertőzéseknek ugyanis általában egyéb súlyos következmények mellett az egyik komoly szövődménye lehet a szívizomgyulladás, amelynek következtében hirtelen szívhalál is bekövetkezhet – ennek a kockázatát kell megítélni, és a minimumra csökkenteni. Az Országos Sportegészségügyi Intézet ezért adott ki egy irányelvet, amely szerint adott sportoló, teljes tünetmentesség esetén is legkorábban négy héttel a pozitív teszteredmény után – természetesen negatív kardiológiai és gyulladásos teszteredmények birtokában –, megfelelő kardiológiai vizsgálatokat (szívultrahang, EKG, terheléses EKG) követően engedhető vissza a versenysportba. Ha a sportolónak a betegség során markáns tünetei voltak (izomfájdalmak, láz, köhögés, orrfolyás, náthás tünetek, íz- és szaglásvesztés), akkor ennél szigorúbb a szabályozás. A nemzetközi irányelveket, különös tekintettel az UEFA szabályozásaira, szorosan figyelemmel követjük és betartjuk. Ezt az eljárást hazánkban több labdarúgóklubnál is követik – főként azok, akik eddig is komolyan vették az egészségügyi útmutatásokat és ebben a nehéz helyzetben továbbra is így tesznek. Nagyon fontos, hogy minden klub betartsa a protokollt, hiszen a játékosok életéről van szó” – fogalmazott a szakember, aki az Európai Labdarúgó Szövetség Orvosi Bizottságának, valamint a nemrég alakult, a Covid-fertőzött sportolók elbírálását is végző UEFA bizottságnak is tagja."

Legfrissebb híreink