Koronavírus: bírálat érte a bolgár folytatást

Kivárna az olasz sportminiszter.

Forrás:

KITEKINTÉS A NAGYVILÁGBA!

BULGÁRIA

Számos bírálat érte a bolgár hatóságokat amiatt, hogy csak zárt kapuk mögött engedik folytatni a labdarúgó-bajnokságot június 5-től.

A március 13-a óta szünetelő szezon befejezésére rövidített formában kerül sor: a 14 élvonalbeli együttes szurkolók nélkül játssza le az alapszakaszból hátralevő két fordulót, majd a bajnoki címről, illetve a kiesésről egy tízről ötkörösre csökkentett rájátszás dönt.

Az edzők, játékosok és szurkolók ugyanakkor elégedetlenek a helyzettel, mivel a kormány megnyitotta a mozikat, és nézők előtt zajlanak a koncertek is.

"A zárt kapus meccs egy vicc. Mintha barátságos mérkőzések lennének üres edzőpályákon, ez nem foci. Ahhoz tele stadionok kellenek" - mérgelődött Cristiano Giaretta, az ország legpatinásabb klubjának, a CSZKA Szófiának a sportigazgatója.

Ferario Szpaszov, a Botev Plovdiv vezetőedzője szerint rossz hangulatú találkozókra lehet számítani.

"A bolgár liga nézőkkel sem volt valami vonzó, és elképzelni is nehéz, hogy milyen lesz nézők nélkül" - mondta a tréner.

Az Etar Veliko Tarnovo kapuját védő Hriszto Ivanov ugyancsak bosszúsan várja a folytatást.

"Fájdalmas nézni az üres székeket. Nem fair, hogy beengedik az embereket moziba, koncertre, megnyitnak a plázák, de a szurkolók nem járhatnak meccsre. Mindenki ki van éhezve a futballra" - vélekedett a kapus.

A szövetség a múlt héten közölte, hogy a mezőnyből két labdarúgó koronavírustesztje hozott pozitív eredményt.

OLASZORSZÁG

Vincenzo Spadafora olasz sportminiszter szerint a következő napok koronavírus fertőzési adataitól függ, hogy mikor indulhat újra a labdarúgó-bajnokság.

"Mindannyian reméljük, hogy mielőbb újraindulhat a Serie A, de jelenleg még nincs bizonyosság. A fertőzési görbe lefele tart, de fokozatosan, óvatosan és felelősségteljesen kell haladnunk a rajt időpontjának kitűzése felé. Erre azért van szükség, mert nemcsak újraindítani akarjuk a bajnokságot, hanem be is akarjuk fejezni" - mondta a politikus.

A Serie A küzdelmeit március 9-én függesztették fel a koronavírus-járvány miatt, és jelenleg abban bíznak, hogy június közepétől játszhatnak újra mérkőzéseket, de ehhez még hozzá kell járulnia az olasz kormánynak.

Jelenleg két főbb akadálya van az újraindulásnak. Egyrészt a klubok a június 13-i időpontot szavazták meg, miközben az olasz korlátozások június 14-ig tiltják a sporteseményeket. Másrészt a klubok kifogásolják azt a szabályozást, hogy ha egy csapatból bárkinek pozitív lesz a tesztje, akkor mindenkinek 14 napra karanténba kell vonulnia, nemcsak a betegnek.

Legfrissebb híreink