Komoly elismerést kaphat a Fradi legendája, céljairól nyilatkozot a Gyirmót trénere

Szurkolói ankétot tart a Kisvárda.

Forrás: fradi.hu

FERENCVÁROS
Születésének 130. évfordulóján kérelmeztük a Yad Vasem Intézetnél, hogy legendánk Világ Igaza címet kapjon.

Egy soha véget nem érő út nagyon fontos állomásához érkezett 2021. július 28-án a Ferencvárosi Torna Club. Amikor idén februárban Tóth Potya István neve felkerült az embermentők márványtáblájára a Wallenberg emlékparkban, a Dohány utcai zsinagógánál, már javában készültünk a mai napra.

Februárban Tóth Potya István emléke előtt tisztelegve tartott közös megemlékezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Ferencvárosi Torna Club. Az FTC egykori legendás játékosa és edzője a vészkorszakban az ellenállás tagjaként üldözöttek sokaságát bújtatva több száz zsidót mentett meg a haláltól, ő maga azonban nem élte túl a világégést. 1944 végén ugyanis a nyilasok elfogták, és 1945 februárjában a budai várban, a Belügyminisztérium udvarán kivégezték. Halálának 76. évfordulója után nem sokkal neve felkerült az embermentők márványtáblájára a Dohány utcai zsinagóga udvarán található Wallenberg emlékparkban.

A mai napon klubunk kérelmező levélben fordult a Yad Vasem Intézethez, amelyet röviden úgy lehetne bemutatni, hogy az 1953-ban alapított intézmény a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága, helye a jeruzsálemi „Har HaZikaron”-on (az Emlékezés hegyén) elterülő többhektáros komplexum. Ez az emlékhatóság adományozza a Világ Igaza kitüntetést azoknak a nem zsidó embereknek, (magyaroknak is, például id. Antall József,  Király Béla,  Sztehlo Gábor) akik életük kockáztatásával mentettek zsidókat a holokauszt alatt. Minden Világ Igaza ültetett (vagy számára ültettek) egy örökzöld fát a Yad Vasem kertjében, ami a nevét viseli, ezzel jelképezve, hogy „aki egy embert ment meg, egy egész világot ment meg”. A nagyszámú kitüntetett miatt több fának már nincs hely, ezért 1989 óta a neveket kőbe vésve emléktáblákon örökítik meg. A Világ Igaza a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés, 2020-ig összesen 27.712 kitüntetést ítéltek oda, ebből 869-et magyar állampolgároknak.

Kérelmező levelében az 1899-ben alapított 122 éves Ferencvárosi Torna Club, Magyarország legnépszerűbb sportegyesülete kiemelte, hogy „a klub alapítói közül többen zsidó származásúak voltak. Az FTC címerében szereplő három ’E’ betű az Erkölcsöt, az Erőt és az Egyetértést jelenti. Klubunk a legnehezebb időkben is mindig kiállt a gyengék, az elnyomottak mellett. Sportolóink, edzőink életében kiemelt szerepet kapott az eredmények elérése mellett a sportszerűség. Sem a múltban, sem a jelenben nem hagyjuk szó nélkül, ha másokat kirekesztenek, üldöznek.”

A felterjesztő dokumentáció elküldése mellett jeleztük, hogy „Tóth Potya István emlékének ápolása és megőrzése a klub fontos küldetése.”  

A levélben nem mulasztottuk el megírni, hogy a Yad Vasem Intézet „elé tárt források nemcsak azt bizonyítják, hogy a kiváló ember miért kockáztatta és miért áldozta életét, hány ismert és ismeretlen zsidó származású magyart mentett meg a második világháborúban, hanem azt is bemutatjuk, a Ferencvárosi Torna Club az elmúlt esztendőkben hogyan adózott Tóth Potya István emléke előtt.”

Tóth Potya Istvánnak akár több száz zsidó honfitársunk köszönheti életét, többek között olyan színész óriásaink is, mint Gobbi Hilda vagy Latabár Kálmán. Ahogy az FTC a kérelmező levelében megemlítette, „azt gondoljuk, azt reméljük, Tóth Potya Istvánt bátorsága, hősiessége, áldozatvállalása alkalmassá teszi arra, hogy helyet kapjon a Világ Igazai között, nevét a jeruzsálemi Emlékezés hegyén is kőbe vésve örökítsék meg az utókornak.”

A Világ Igaza Hivatalának döntési folyamata nem nyilvános, a döntésekkel kapcsolatos iratok titkosak, vezető magyar történészek sem tekinthetnek beléjük, külső ellenőrzés, fellebbezési lehetőség nincsen. Klubunk bízik abban, hogy Tóth Potya István emlékének ápolása ennek a címnek a megszerzésével folytatódhat.

Az FTC továbbra is fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalás ügyét és a kirekesztés elleni küzdelmet.

GYIRMÓT
Két évvel ezelőtt érkezett klubunkhoz Csertői Aurél vezetőedző aki, akkor az NB I – be való feljutást tűzte ki célul. Csapatunk történetében harmadszor sikerült kiharcolni az első osztályú tagságot egy parádés tavaszi szerepléssel. Együttesünk a jól megérdemelt nyári szünet után gőzerővel készült az első osztályú bajnokság nyitófordulójára. A csapat megerősítésén folyamatosan dolgoztak a vezetők, és a felkészülésről Csertői Aurél vezetőedzőt kérdezzük.

Hogy sikerült a felkészülés, mit terveztek, mit sikerült ebből megvalósítani ?

,,Egy csapat életében a felkészülés sokszor körülményes a sérülések és az átigazolások miatt. Tehát kevés csapat tud úgy kezdeni, hogy minden játékos rendelkezésre áll, nálunk is így volt. Voltak kisebb nagyobb sérülések. Az igazolt játékosok folyamatosan csatlakoztak a csapathoz. Az utolsó két hetet már teljes létszámmal tudtuk végig edzeni. A tervezett munka 80-90 %-át meg tudtuk valósítani. Egy hosszabb ideje sérült játékosunk van, aki nem tudott csatlakozni a kerethez. Hudák Dávid – a csapat oszlopos tagja volt – sajnos még nem egészséges.”

Mennyire elégedett a keret erejével, hogy sikerült az új játékosok beilleszkedése?

„ Idő kell egy új játékosnak felvenni a ritmust egy idegen csapatnál, ahol mást is játszanak esetleg, mint ahonnan jött. Ehhez kell azért egy bizonyos idő. Azt gondolom, hogy a játékosok próbálták megvalósítani, amit kértem tőlük, próbáltak beilleszkedni. Szerintem ez a bajnoki rajtra össze is fog állni. Egy csapatnak a játékerejét egy NB II – ből felkerülő csapatnál nehéz meghatározni „ismeretlen közegben. Nem ismerjük az NB I csapatokat testközelből, csak láttuk őket a tavalyi bajnokságban így  azt gondolom, pár mérkőzésnek el kell telni ahhoz, hogy tudjuk, mire leszünk képesek.”

Milyen játékot vár a csapattól, amit már szeretne, hogy az első bajnoki mérkőzésen látható legyen?

„ Csapategységet szeretnék látni, harcos agresszív és eredményes focit. Próbálunk bizonyos mértékig alkalmazkodni, de a saját játékunkat szeretnénk játszani.”

Az első bajnoki mérkőzés most pénteken az MTK Budapest csapata ellen lesz, ahol játékosként bajnoki és Magyar Kupa győztes címet is sikerült megszereznie. Edzőként, hogy várja ezt a mérkőzést?

„ Az gondolom, hogy egy felkerült csapatnak az első mérkőzés nagyon fontos, tehát mindegy, hogy ki az ellenfél. Az MTK egy technikás focit játszik, mind a magyar és a külföldi játékosok nagyon képzettek. Nekünk tudomásul kell vennünk, hogy ha pontot akarunk szerezni, akkor 100 %-ot kell nyújtanunk és az sem biztos, hogy elég lesz a három pont megszerzéséhez. De törekszünk rá, hogy pontos játékot tudjunk nyújtani.”

Az újoncként felkerülő együttesét, a többi csapathoz mérve hova várja a bajnokságban. Mi a cél, amit reálisnak tart az elkövetkezendő évben?

„Amit mondtam az előbb a cél az, hogy a csapat bent maradjon az NB I-ben. Nem is lehet más célt megfogalmazni. Ütőképes egységes csapatot szeretnék összerakni, mindenképpen a maximumot fogjuk nyújtani és későbbiekben majd beszélhetünk a további célokról.” 

KISVÁRDA
Szerda estig adtunk arra lehetőséget, hogy a tavalyi szezonban is bérlettel rendelkezők az eddig megszokott helyükre vásárolják meg éves belépőjüket. Csütörtöktől – amikor újra 9 órakor nyit a Várkerti Stadion vendégpénztára, ahol a 2021-2022-es szezonra meg lehet váltani a bérleteket. A kedvezmény természetesen ugyanúgy érvényes a bérlettel tavaly rendelkezőkre, mint eddig, akkor is, ha már nem sikerül a jól megszokott helyre megvenni az állandó belépőt. Csütörtökön és pénteken 9 és 16 óra között lesz nyitva a jegypénztár.

A csütörtök másik programja a szurkolói ankét lesz, amelyet 18 órától tartunk a Bessenyei Gimnáziumban. A jól megszokott módon szurkolóink megismerkedhetnek az új bajnokságra vonatkozó tervekkel, valamint új játékosainkkal, akik ezúttal vehetik át mezeiket.

Minden szurkolót és érdeklődőt várunk!

Legfrissebb híreink