Király Gábor bejelentése meglepte Kemenes Szabolcsot

Paks – A paksi kapus Bogdánt és Megyerit favorizálná a válogatottban.

Forrás:

Kedden este a 107-szeres magyar válogatott Király Gábor bejelentette, hogy többet nem lép pályára a nemzeti csapatban. A válogatottsági rekorder 18 éven keresztül – apró kihagyásokkal – stabil pontja volt a válogatottnak, így adja magát a kérdés, hogy a szövetségi kapitány, Bernd Storck vajon kivel fogja pótolni az ősszel kezdődő világbajnoki selejtezőkön.

 

A Paksi FC kapusa, a Sport Televíziónál szakkommentátorként is közkedvelt Kemenes Szabolcs az NB1.hu-nak nyilatkozott a kapuskérdésről.

 

– Meglepett a döntés, mert pár napja beszélgettünk az öltözőben arról, hogy valószínűleg Király Gabi addig fog védeni a válogatottban, amíg a pályafutása tart. Láthattuk az Eb-n is, hogy a teljesítménye nem romlik, és a kondija is megfelelő – kezdte Kemenes Szabolcs. – Teljesen úgy tűnt, mint aki maximálisan ereje tejében van, de tud még meglepetést okozni.

 

– Azért a Ferencváros elleni mérkőzésen érződött rajta a fáradtság…

– Persze, de ha megnézzük az Eb-n szereplő játékosokat, akkor közülük az első pár fordulóban senki nem nyújtott kimagasló teljesítményt, de ez teljesen logikus. Hazajöttek hatalmas eufória után, és gyakorlatilag pihenés nélkül be kellett ugraniuk a bajnoki küzdelmekbe és a nemzetközi meccsekbe.

 

– Király Gábor utódlásáról mi a véleményed?

–Nálam hosszú évek óta Bogdán Ádám a nyerő. Úgy gondolom, hogy ő minden elemében magas szinten műveli ezt a szakmát. Ott van még Megyeri Balázs, aki talán a legjobb képességű magyar kapus, de az elmúlt időszakban nem védett rendszeresen és ez elég nagy probléma. Bogdán Ádi sem védett sokat, de ahogy hallom a Wiganben meg fogja kapni a lehetőséget, csakúgy, mint Megyó a Greuther Fürth-ben. Szerintem ők ketten nemzetközi szinten is komoly minőséget képviselnek. Az a fontos, hogy mindketten játszanak rendszeresen, mert ez a poszt a rutinnal jön meg igazán. Elég csak Király Gábor teljesítményéből kiindulni.

 

– Az Európa-bajnokság előtt Bernd Storck meghívta a válogatott edzőtáborába Bogdán Ádámot, de csak negyedik számú kapusként számolt volna vele. Lehet hátránya abból, hogy ő ezt nem vállalta be?

– Nem hinném, mert annyira nem bő a merítési lehetőség, hogy emiatt nehezteljünk rá. Nem gondolom, hogy ezért el kéne marasztalni. Itt nem arról volt szó, hogy „nem megyek, mert csak második számú kapus vagyok”. Beszéltem Ádámmal és elmondta, hogy az lett volna a szerepe, hogy az edzéseket segítse. Szerintem fölösleges valakit ezért hazahívni Liverpoolból, erre a szerepre bárki alkalmas lett volna az NB I-ből is.

 

– Sokan még Dibusz Dénest emlegetik lehetséges utódként. Mennyire hátrány neki, hogy olyan csapatban véd, amelynek nem nagyon van ellenfele?

– A Fradiban védeni teljesen más kávéház függetlenül attól, hogy hány lövés jön kapura. Speciális mentális felkészülést igényel, hiszen rajtuk van a legnagyobb teher, a figyelem középpontjában vannak, hiszen az ország legnépszerűbb csapata. Az tény, hogy ha húsz ponttal megnyerik a bajnokságot és alig van dolga, abból nehéz messzemenő következtetéseket levonni.

 

– Gulácsi Péter tavasszal alapember volt az RB Leipzigben, jó esélye van rá, hogy a Bundesligában védjen. Ő szóba jöhet?

– Benne van a pakliban, mert amikor láttuk védeni, akkor meggyőző teljesítményt nyújtott. Nem volt vele semmi probléma. Az én szubjektív meglátásom, hogy Bogdán és Megyeri a két legjobb.

 

– Korábban klasszis teljesítményt nyújtottál te is, de amikor a válogatottról kérdeztelek azt mondtad, hogy fölösleges beszélni róla, mert teljesen mindegy ki a harmadik, vagy a negyedik számú kapus. Most viszont már elsőszámú kapus sincs. Mozgatja az fantáziádat, hogy esetleg oda lehet kerülni?

– Igazából nem, de nem azért mert nem motivál a válogatott. Egyszerűen úgy érzem, hogy a – Király, Bogdán, Megyeri, Dibusz, Gulácsi – ötös be van betonozva, és másnak nincs esélye odakerülni. Szerintem ez nem is fog változni. Minden ember szeretne legalább egyszer bemutatkozni a válogatottban, de ha nekem nem jön össze, akkor nem fogom úgy érezni, hogy sikertelen volt a pályafutásom. Persze ez eddig nem volt fontos kérdés, mert teljesen mindegy volt ki milyen formában van, úgyis Király Gabi védett. Ott van az MTK kapusa, Hegedüs Lajos is, aki évek óta stabilan teljesít, szerintem legalább tizenkét pontot hozott tavaly, mégsem került szóba a neve. Nagyon jó lenne, ha lehetőséget kapnék, de ilyeneken azért sem gondolkodom, mert nem tudok mit csinálni. Hívjam fel Bernd Storckot és mondjam meg neki, hogy „jól védtem Debrecenben, tegyél már be”. Teszem a dolgomat minden nap, aztán majd kiderül. De nem hinném, hogy bárki új arc berobbanna.

 

G.A. 

Legfrissebb híreink