Király a visszavonulásáról, mackónadrágról, BL-ről és Eb-ről

"Más a DNS-em, mindig játszani és harcolni akartam!"

Forrás: MTI

Király Gáborral készített terjedelmes és kiváló exkluzív interjút a Planet Football. Az angol lap a korábbi kiváló magyar hálóőrtől karrierjének minden fontos részletére rákérdezett - ezekből idézünk.

Király a...

...védjegyévé vált szürke mackónadrágról

"A '90-es években a magyar stadionokban a gyepszőnyeg rossz volt, így edzéseken és meccseken mindig hosszú mackónadrágot viseltem csak azért, hogy védjem a lábaim. Volt egy fekete és egy szürke, és egyszer a Haladásnál nem mosták ki a feketét, holott másnap pályára léptünk. Természetesen a szürkében védtem, nyertünk, szerencsét hozott, így úgy gondoltam, ne törjük meg a szokást. A következő kilenc meccsen nem kaptunk ki, rossz pozícióból jóra ugrottunk. Ez a titka a szürkének, sokkal komfortosabb érzést adott mindig is - pláne, hogy sosem érdekelt, hogy nézek ki a pályán."

West Ham United: Babos, Király, Gulácsi útján? - NB1.hu

 

...Bajnokok Ligájáról, ahol a Herthával szerepelt

"Nagyszerű lehetőség és érzés volt védeni a BL-ben a legnagyobb sztárok és legendák ellen. Nagyon fiatal voltam akkoriban, és nehéz csoportokba kerültünk olyan csapatok ellen, mint a Milan, a Barcelona vagy épp a Chelsea. Mindannyiunk számára az volt a fontos, hogy tapasztalatot szerezzünk. Én igyekeztem minden pillanatát kiélvezni, hisz tudtam, talán sosem adatik meg még egyszer ez számomra. Ez az, amiért élvezem az életet és élvezek minden egyes meccset. Nagyon szerettem a BL-érzést."

...Angliáról, ahol a Crystal Palace, a West Ham, az Aston Villa, a Burnley és a Fulham kapuját is védte

"Át akartam élni az angol atmoszférát, meg akartam tapasztalni a szigetországi létet. Megtanultam mindent az időjárásról, a csapatokról, tanulmányoztam a városokat a térképen, az ellenfeleket. A Premier League gyorsabb és erősebb, ráadásul akkoriban nem volt túl sok technikailag egyedi játékos, sokkal inkább az őszinte, nyers, tiszta erő volt a nyerő. Mindenki győzni akart, nagyon kemény volt. Voltak mentálisan és fizikálisan megterhelő pillanatok heti két mérkőzéssel, de minden pillanatát szerettem a Premier League-nek és a Championshipnek, hisz kedvelem a munkát és a harcot."

...a hazatérésről és az Eb-ről

"Jó érzés volt visszajönni Magyarországra 18 év után. A Király SZE ügyeit Németországból és Angliából intéztem, a hazatérés után könnyebben tudtam foglalkozni mindezekkel. Örülök annak, hogy itthon vagyok, hisz amikor a Haladás játékosaként felkeltem, nem kellett utaznom, repülnöm, a szülővárosom klubjában tudtam védeni. Az Európa-bajnokság alatt is rendkívül büszke voltam, hisz a nemzeti mez viselőjeként felelősséggel tartozol az egész országnak. Óriási érzéseket adott az a pár hét a magyar embereknek."

...a visszavonulásáról

"Más a DNS-em, mindig játszani és harcolni akartam! Az edzéseken 43 éves koromig a maximumot, 100 százaléknál is többet raktam bele. Az utóbbi években éreztem fájdalmat a térdemben és a bokámban, és ez teljesen normális volt. Ha tükörbe nézek, nagyon boldog vagyok a karrieremmel, hisz megkaptam a lehetőségeket, és ez a legjobb érzés, ami csak történhetett. Utóbbiért építettem fel a sportcentrumot, a kapusiskolát, a klubot. 250 játékosnak és 22 edzőnek igyekszek visszaadni mindabból, amit a futballtól kaptam."

Legfrissebb híreink