Kiosztotta az edzőket az FTC, a Honvéd és az ETO volt válogatottja

Takács Ákos kőkemény kritikája a rendszerről.

 
Takács Ákos, az ETO, az FTC és a Honvéd egykori válogatott játékosa anno utánpótlás- edzőként is vezette a győri csapatot és felháborodottan beszélt a tehetséges magyar játékosok eltékozlásáról.
"Teljes mértékben egyetértek a leírtakkal, annyit tennék hozzá, hogy a keserű kórkép a felnőtt edzők hibája. Szégyen, hogy mindenhol azt nyilatkozzuk, hogy nincsenek tehetségek, miközben hagyjuk őket elkallódni és az alacsonyabb osztályokba szürkülni" – mondta az egykori labdarúgó.
 
– Fórián Zsolttal edzettük azt a csapatot, több játékost is beajánlottunk akkor az ETO felnőttcsapatához, de az edző meg se nézte őket. Nem nagyon van olyan tréner a második-harmadik vonalban, aki járná az országban az akadémiákat játékosokért, pedig biztos találna tehetséget, akit el is lehetne vinni" – nyilatkozta Takács a játékosok kiválasztásáról.
 
A volt ETO-játékos és edző szerint igenis vannak tehetségeink, ám hagyjuk őket elkallódni, s mindez a felnőttedzők hibája. Szerinte alapjaiban kellene változtatni a mentalitáson és a hozzáálláson:
"Igazából az egész rendszer hibás. Az edzők eredménykényszerben vannak a tulajdonosok miatt, ezért ők sem türelmesek, nem építenek a fiatalokra. Másrészt a magas átigazolási és nevelési költségek miatt az akadémistát nem tudják NB II-es vagy NB III-as csapatok elvinni, mert nincs rá keretük, a felnőttegyüttesbe meg a légiósok miatt nem fér be a fiatal. Így marad az a lehetőség, hogy kiöregedve az akadémiáról alacsonyabb osztályokba kerülnek és tűnnek el a játékosaink. Abból a csapatból ott volt Kelemen Bálint, Ködmön Zoltán, Cseszlai Bence, Koncsag Martin és még mások is, akiknek legalább az NB II-ben lett volna a helyük és képesek lennének magas szinten játszani."
 
A volt futballista a pszichológiából felkészült edzőket hiányolja:
"Ezeket a futballistákat, tehetségeket játszatni kell, megadni a lehetőséget nekik és tanítani őket, mert ott van a nagy lehetőség bennük, az esély a futballunk felemelkedésére. Csak ehhez olyan edzők, olyan pedagógusok kellenek, akik nemcsak széthajtják a gyerekeket, hanem mentálisan is fel tudják őket készíteni" – nyilatkozta a jelenleg az ESMTK utánpótlásánál dolgozó Takács Ákos.
 

Legfrissebb híreink