Kiderült mennyit kereshet a válogatott, ha kijut a vb-re

Magyarország – A FIFA a 2018-as világbajnokság összdíjazását 22 százalékkal emelte.

Forrás: mlsz.hu

Kedden este a magyar válogatott Feröer-szigetek elleni kezdi meg a 2018-as vb-selejtezőket. Igaz, Bernd Storck csapat még az út elejére sem lépett rá, azonban a Blikk már tudni véli, hogy mekkora anyagi haszonnal járna, ha a Storck-csapat kiharcolná a részvételt az oroszországi világbajnokságon.

 

Az Európa-bajnoki részvételt 44 év után kivívó Magyarország az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) 11,5 millió eurót (3,5 milliárd forint) kaszált a kijutással és a tornán elért eredményekkel, s most a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) számlájáról is nagy összeg jöhet, ha sikerül a mieinknek az újabb bravúr, és kvalifikálják magukat a 2018-as oroszországi világbajnokságra.

 

Ha sikerül az első vagy a második helyen végezni a B jelű selejtező csoportban (utóbbi esetben pótselejtezőn kijutni a vb-re), akkor a FIFA 2 millió dollár (554 millió forint) felkészülési pénzt biztosít a válogatottnak, de további 10 millióval (2,7 milliárd Ft-tal) is számolhat az együttes, mivel az oroszországi tornán a csoportkör után búcsúzó 16 gárdát ennyivel kárpótolja.

 

– A bevétel harmadát a játékosok és a szakmai stáb díjazására, a másik harmadát a költségek rendezésére, a többit a fejlesztésekre fordíthatjuk. Az MLSZ-nek a felnőtt- mellett 15 utánpótlás-válogatottja van, a versenyeztetésük is sok pénzt emészt fel, s ott nincsenek meg azok a televíziós, jogdíj- és jegybevételek, amelyek a nagycsapatnál. Most egy kicsivel több pénz jut a fejlődésükre is talán – nyilatkozta Gudra Tamás, a szövetség gazdasági igazgatója az Eb után.

 

A FIFA a televíziós jogoknak és a hatalmas szponzori bevételeknek köszönhetően a 2018-as világbajnokság összdíjazását 22 százalékkal emelte meg a 2014-es brazíliai tornához képest, két év múlva 800 millió dollárt (221,6 milliárd forintot) osztanak szét a válogatottak között – az első helyezettnek 50 millió dollár (13,8 milliárd Ft) jár majd. A magyar gárda kijutásával az NB I-es egyesületek is jól járnának, mivel a tornán pályára lépő játékosok után a klubjaik napidíjat kapnak. A végleges pénzeket a nemzetközi testület fél évvel a vébé kezdete előtt hozza majd nyilvánosságra.

 

Legfrissebb híreink