Két magyar játékost vinne a Vidi a Fradiból?

Elmeséljük, miért tűnik konteónak a sajtóhír egyik fele.

Forrás:

Egészen elképesztő hírekről számolt be a Média24.hu sportrovata a MOL Fehérvár FC átigazolási terveivel kapcsolatban.

Éppen ezért kezdésnek változtatás nélkül közöljük az információt:

„Bár Milanov nyáron távozott, nem maradt a bolgár bajnokságból érkező labdarúgó nélkül a MOL Fehérvár FC: előbb a brazil Evandro, majd nem sokkal később a portugál Rúben Pinto került a Sóstóra a CSZKA Szófiától, s most - úgy hírlik - újabb légiósok érkezhetnek a balkáni országból. A Beroe Zagora - Franciaországban nevelkedett - kongói középpályása, a gólerős Gaius Makouta, valamint a CSZKA brazil kapusa, Gustavo Busatto is a piros-kékek célkeresztjében van. Ezek persze nem megerősített hírek, de az biztos, hogy az ezeket közlő bolgár hírportálok nem áprilisi tréfának szánták infóikat. Ugyancsak minimum érdekes átigazolási pletyka, hogy Petrjak után újabb játékosokkal gyengítené legfőbb riválisát a Vidi. Állítólag Dibuszt és Sigért kivásárolnák jelenlegi ferencvárosi szerződéséből, de más játékosok iránt is érdeklődnek az Üllői úton. Ha csak a fele igaz, érdekes hetek elé nézünk...”

Nos, haladjunk sorjában, mégpedig az állítólagos FTC-kiszemeltekkel kapcsolatban.

 

Dibusz Dénessel kapcsolatban május 7-én jelentette be az FTC a hivatalos felületein, hogy meghosszabbította a szerződését. A Fradi nem szokta nyilvánosságra hozni, meddig ír alá egy játékosa, de a Transfermarkt értesülései szerint 2023 nyaráig szól az új megállapodása, értékét 2 millió euróra becsülik. Sigér Dávidról tavaly szeptember 13-án jelentette be az FTC azt, hogy hosszabbított, de ebben az esetben sem közölték, hogy meddig. A Transfermakrt szerint Sigér jövő nyárig írt alá, az értékét 1 millió euróra becsüli.

 

Azaz, csak a két magyar válogatottért 3 millió eurót kellene legalább kifizetniük a fehérváriaknak, ha valóban akarnák mindkettőt. Sigér esetében viszont fontos megjegyezni, hogy a jelek szerint utoljára kaphatna érte pénzt az FTC, mert a nyáron ingyen elmehetne.

Persze most mindenki felkaphatja a fejét, hogy úgysem mennek el a Vidibe, de az nb1.hu-nak viszont egyből eszébe jut Ivan Petrjak esete...

És szintén eszünkbe jutott Kubatov Gábornak, az FTC elnökének a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozata, ami tavaly május 9-én jelent meg.

Ez volt a Fradi elnökének a válasza Petrjak klubváltására.

Az interjú a következővel indult:

„Az elmúlt években többször is kudarccal zárult a Fradi nemzetközi kupaszereplése, és mindig azt hallottuk: túl későn kezdték el építeni a csapatot, a nyáron érkezők még nem illeszkedtek be, de Szerhij Rebrovval már más lesz. Hónapok óta jelentős pontelőnnyel vezetik a tabellát, végül bajnokok lettek, fél éve készülhetnek a Bajnokok Ligája-selejtezőre. Ha a Fradinak szüksége lett volna Ivan Petrjak játékára, akkor valaki hibázott, hogy a labdarúgó a következő idénytől a Vidiben játszik. Kinek a felelőssége ez?
Kezdjük inkább azzal, ami engem zavar. A két klub között volt egy soha ki nem mondott, soha le nem írt, tiszteletalapú szabály, hogy nem nyúlunk bele egymás keretébe. Szerintem ez természetes a magyar futballban, amelyben mindketten sikerre törekszünk.

Elnézést, azt értem, hogy nincs leírva, mert szóbeli egyezség is létezik, de ha nem mondták ki, hogyan hivatkozhat erre?
Nem beszéltünk ilyesmiről, mert ez annyira magától értetődő. Nekem Garancsi Istvánnal nagyon jó volt a viszonyom…

Horvát élcsapattal is harcolhat a Fradi egy játékosért - NB1.hu

 

Utána a következő rész következett:

„Ez egy piac, amelyet szigorú jogszabályok korlátoznak. A Vidi megszegett valamilyen előírást?
Vidi mindent jogszerűen tett, efelől senkinek se legyen kétsége. Jogilag nem támadható az eljárása, engem a morális vonatkozása bánt. Éppen az önök honlapján olvastam a Vidi játékosmegfigyelő-hálózatának nagyszerűségéről, nem hiszem el, hogy a scoutjaik hatvan kilométerre látnak csupán, s itt, nálunk találtak megfelelő játékost. A piacon fellelhető milliónyi futballista közül éppen a miénk kellett?

Luís Figo is átment Barcelonából a Real Madridba, és még sorolhatnám.
Megvenni egy játékost, kivásárolni a szerződéséből, ezerféle eset van, egyik sem hasonlít a másikra. Amikor egy magyar klub tárgyal egy ukránnal arról a játékosról, amely amúgy nála játszik, és akkor egy másik magyar klub a rivális háta mögött rálicitál a másik magyar ajánlatára – ez szerintem nem fair. Ráadásul a Vidi elleni, bajnoki döntőnek beillő meccsünk előtt keresték meg Petrjakot, majd az Újpest elleni derbit megelőző este írták alá a szerződést és került nyilvánosságra a megállapodás. Ez háromszoros inkorrektség számításaim szerint. Mi 1.2 millió euróban állapodtunk meg a Sahtarral, a Doneck elfogadta ezt az ajánlatot, a játékossal még nem volt megállapodásunk, amikor a Vidi belépett az üzletbe.”

És a végére a beszélgetés legkeményebb része, amit Kubatov válaszolt az egyik kérdésre:

„ Ne értsen félre, nem szorulunk rá a Vidi támogatására, nem három, hanem harminc bajnoki címet szereztünk százhúsz év alatt, csak annyit szeretnénk tisztázni, hogy nekünk ez morálisan nem elfogadható. Ezért hoztunk egy döntést: ameddig én itt elnök vagyok, a Vidinek nem adunk el játékost. Ha úgy alakulna, hogy nem lesz pénzünk, ha esetleg a jövőnk múlna azon, eladunk-e játékost neki, akkor sem. Nekem nincs bajom a Vidi szurkolóival, játékosaival, nekem csakis ezzel a „vezetéselmélettel” van erkölcsi problémám. Csak azért, mert több pénzük van, nem viselkedhetnek így.”

Azaz, az lehet, hogy a Vidi megvenné a Fradi két magyar válogatottját, ám az információ nincsen megerősítve, és jeleznünk is kell, hogy egyik klub sem szokta kommentálni a sajtóban megjelenő híreket.

De Kubatov szavaira emlékezve kijelenthetjük, hogy a két játékos, ameddig a Fradihoz kötik a szerződéseik, nem lesznek eladva a Vidinek.

És még valami: Dibusz és Sigér 30 évesek, márpedig a fehérváriaknál az elmúlt egy-másfél évben a fiatalítást tűzték ki célul...

A bolgár lapok állításaival kapcsolatban viszont el kell mondanunk, nem igazán szoktak tévedni a bolgár játékosokkal kapcsolatban. 

FRISSÍTÉS: 12.29

Szerbia élcsapatával versenyezhet a Fradi egy védőért - NB1.hu

 

Legfrissebb híreink