Két érkező Zalaegerszegen, edzőtáborozik a női magyar válogatott

Újabb információk a VAR-ról.

Forrás: ztefc.hu

ZTE
Josip Spoljaric kék-fehérben folytatja

Az Eszék utánpótlásában nevelkedő támadó, csatárként és irányítóként is bevethető. Végig járta a horvát utánpótlás válogatottakat és egy rövid olaszországi kitérő után az NK Osijekben vált első osztályú labdarúgóvá. A legutóbbi szezont a szintén élvonalbeli Istra csapatánál töltötte, ahol huszonöt bajnoki mérkőzésen négy gólt jegyzett. Josip egy éves kölcsönszerződés keretein belül érkezik klubunkhoz.

Üdvözlünk Zalaegerszegen! Hajrá, ZTE!

Névjegy

Név: Josip Spoljaric

Születési idő: 1997.01.05

Nemzetiség: horvát

Poszt: támadó

Mezszám: 50

 

Futballikonnal erősített a ZTE, elbúcsúzott Sallói István - NB1.hu

 

 

Eros Grezda kölcsönben csatlakozik együttesünkhöz
Kilencedik nyári érkezőnk, a komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező Eros Grezda. A Dinamo Zagreb utánpótlását is megjárt koszovói születésű szélső, felnőtt karrierje kezdetén Ausztriában és Szlovéniában pallérozódott. Jó teljesítményének köszönhetően visszatért Horvátországba, ahol előbb a Lokomotiva, később pedig az NK Osijek játékosa lett. Kvalitását mutatja, hogy közel két évet töltött a Glasgow Rangers-nél Steven Gerrard irányítása alatt. Az albán nemzeti csapatban is stabil kerettagnak számító futballista Eszékről érkezik most hozzánk.

Üdvözlünk Zalaegerszegen, Eros!

Névjegy

Név: Eros Grezda

Születési idő: 1995. április 15.

Nemzetiség: albán

Poszt: szélső

Mezszám: 14

NŐI MAGYAR VÁLOGATOTT
Margret Kratz több mint húsz játékossal foglalkozott a hét elején Telkiben, a második kiválasztó edzőtábort pedig egy hét múlva tartja. A meghívott labdarúgók különböző fizikai, ügyességi és mentális képességeire is kíváncsi a német szakember, mielőtt kialakítaná a vb-selejtező keretét - írta meg a hivatalos honlapján az MLSZ.

Kétszer három napon keresztül teszteli a női labdarúgók képességeit Margret Kratz szövetségi kapitány. A két edzőtábor alatt csaknem 50 játékossal találkozik, akik között sok az új arc, a fiatal és a visszatérő is.

Az első néhány nap után a német szakember elmondta négy fő területre fókuszál kialakulóban lévő stábjával: a sport területre (technikai és taktikai képességek, erőnlét), a személyiségi jegyekre, a mentalitásra és a csapatmunkára.  

– Azt is megnézzük, hogy tudnak nyomás alatt teljesíteni a játékosok, hiszen mikor komoly ellenfelekkel nézünk szembe, nagyon fontos, hogy jó mentalitással, erősen álljunk ki. Vizsgáljuk, hogyan tudják a lányok olvasni a játékot, illetve hogy milyen a hozzáállásuk, mennyire fegyelmezettek és motiváltak – nyilatkozta Telkiben Margret Kratz az mlsz.hu-nak. – Hogy mindezekre elég figyelem jusson, két részre kellett osztani az edzőtábort, most és a jövőhéten is több mint 20 lány tölt el három napot az edzőközpontban. Ez az idő éppen elég tesztelni, amit szeretnénk, ahhoz viszont nagyon rövid, hogy mindenkit megismerjek, de igyekszem minél több új lánnyal beszélgetni. Úgy látom, ők is kíváncsiak rám, ezért az első találkozáskor bemutatkoztam nekik, de ők is kérdezhetnek tőlem.

A tavasszal megbízott szövetségi kapitány az augusztus közepén induló Simple Női Ligát is követi majd, igyekszik minél több mérkőzést személyesen megnézni:

– A különböző klubokból érkező játékosokkal beszéltem a felkészülési időszakuk menetéről, hogy ezt is figyelembe tudjam venni. Igyekszem megtalálni a módját, hogy legalább három találkozót meg tudjak nézni egy napon, de ahogy kialakul a pontos program, akár többön is ott tudok lenni.

A női A-válogatott első tétmérkőzéseit szeptemberben játssza, akkor kezdődik ugyanis a női Világbajnokság selejtezője. Margret Kratz csapata hazai pályán kezdi majd szereplését, szeptember 17-én Skócia, 21-én pedig Spanyolország lesz az ellenfél.

NB I
A játékvezetők szempontjából is fontos a videobíró bevezetése a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője szerint - számolt be róla az MTI.

Sipos Jenő szerdán az M1 aktuális csatornán emlékeztetett rá: az MLSZ elnöksége már korábban eldöntötte a VAR bevezetés, a projekt 2019-ben indult el, azonban a vírusjárvány miatt egyrészt a technikai berendezések beszerzése, másrészt a játékvezetők felkészítése akadályba ütközött. Utóbbi végül tavaly októberben indult újra, a felkészítés rendben lezajlott, amelynek három eleme közé tartozott egyrészt a technikai eszközök megismerése, másrészt az elméleti felkészülés a játékvezetők esetében, harmadrészt pedig a gyakorlati képzés.

"Volt egy bizonyos szimulációs gyakorlat, amikor nemzetközi és korábbi mérkőzéseket néztek, ahol gyakorolták a szituációkat. Illetve volt júniusban egy VAR-kupa, amikor tétmérkőzéseket játszottak alacsonyabb osztályú csapatok, és azon gyakoroltak a játékvezetők" - árulta el Sipos Jenő, megemlítve: a nemzetközi szövetség (FIFA) delegáltja is maximálisan elégedett volt a látottakkal.

Kitért rá: mára már elmondható, hogy minden élvonalbeli stadion alkalmas a VAR-rendszer befogadására és működtetésére. Egy napon három mérkőzést tudnak kezelni a VAR-kocsival, amelyben három szakember tevékenykedik: a videobíró, a videoasszisztens és az operátor. Ők közvetlen kapcsolatban állnak a játékvezetővel, a végső döntés meghozatala minden esetben az utóbbi kezében van.

"Azt gondoljuk, hogy a videobíró működése nagyon sokat segít a még pontosabb és tisztább döntések meghozatalában a játékvezetőknek, de senki ne gondolja, hogy innentől kezdve megszűnnek a vitás esetek. Láttuk a nemzetközi tapasztalatokat, ahol videobíró működött, hogy azért vannak ott viták: kéz volt vagy nem volt kéz, belül volt vagy kívül volt, tehát előfordulhatnak ilyenek" - fejtette ki. Hozzáfűzte: a fekete-fehér helyezetekben egyértelmű döntés születik, viszont a szürke zóna az megmaradhat, ebben az esetben a játékvezető hozza meg a döntést.

Sipos Jenő lényegesnek nevezte, hogy a magyar játékvezetők "begyakorolják, képességszinten alkalmazzák a rendszert", hiszen nemzetközi szinten akkor tudnak feladatokat vállalni, akkor kaphatnak küldéseket, hogyha ezt a rendszert megfelelően elsajátították és alkalmazzák.

"Tehát a magyar játékvezetők szempontjából is nagyon fontos a videobíró bevezetése" - szögezte le a szóvivő.

Kitért rá: a szurkolóknak egy új rendszerrel kell majd megismerkedniük, a kivetítőn adott esetben azt fogják látni, hogy zajlik a VAR-ellenőrzés.

Sipos Jenő emlékeztetett: az MLSZ a koronavírus-járvány kirobbanása óta kapcsolatban áll a járványügyi hatóságokkal és minden esetben alkalmazták az ajánlásokat, előírásokat. Ha kellett, felfüggesztették a bajnokságot, vagy zárt kapus mérkőzéseket rendeltek el. Hozzátette: részükről a mostani javaslat az volt, hogy az élvonalbeli mérkőzéseken szükséges a teszt alkalmazása, a sportzóna kialakítása.

"Ezt a jelenlegi helyzetben meg kell érteni, hiszen a legfontosabb a játékosok és a stábtagok egészségének védelme, hiszen egyetlen eset is borzasztó dolgot indíthatna el. Meg kell előzzük, hogy előforduljanak ilyen események" - mondta.

A labdarúgó OTP Bank Liga 2021/22-es idénye pénteken rajtol.

OTP Bank Liga, 1. forduló:

július 30., péntek:
Paksi FC-Mezőkövesd Zsóry FC 18.15
Gyirmót FC Győr-MTK Budapest 20.30
július 31., szombat:
Ferencváros-Kisvárda Master Good 17.45
Budapest Honvéd-Debreceni VSC 20.00
augusztus 1., vasárnap:
ZTE FC-MOL Fehérvár FC 17.45
Újpest FC-Puskás Akadémia FC 20.00

Legfrissebb híreink