Kassai Viktorék is megsínylik a járványt

Jelentős bevételektől esnek ám el ők is.

Forrás: MLSZ

A koronavírus-járvány sajnálatos és fájdalmas kitörése óta számtalan hírben számoltunk be arról, hogyan érinti a világ a labdarúgását. A gazdasági károkat még nem igazán lehet felmérni, de az már az elejétől kezdve egyértelmű, hogy hatalmasak.

Nincsenek bevételek, nincsenek meccsek sem, gyakorlatilag mindenhol meg kell húzni azt a bizonyos nadrágszíjat. Jelentős fizetéscsökkentést vezettek már a világ számtalan klubjánál, így Magyarországon is.

A labdarúgás velejárója a játékvezetői-kar. Lehet a sporikat nem szeretni, de az tény, hogy nélkülük nem lehet mérkőzéseket rendezni. És bizony a bírók pénztárcája is jelentősen megsínyli a kialakult helyzetet.

A Kisalföld emlékeztetett rá, hogy „Magyarországon az élvonalban profi játékvezetőket alkalmaz a bajnokságot szervező labdarúgó-szövetség. Az alapfizetés mellett ezek a játékvezetők bruttó 90, míg az asszisztensek 60 ezer Ft-tal kalkulálhatnak egy-egy bajnoki találkozó alkalmával. Az NB II-ben a rendelkezésre állási díj mellett bruttó 60 és 40 ezer forintot, míg a harmadosztályban 30 és 20 ezer forintot kapnak a bírók és segítőik egy-egy mérkőzés után.

Értelemszerűen jóval kevesebb a juttatás az amatőr bajnokságokban. Azt tudni kell, minden játékvezető és asszisztens a hivatalosan megállapított norma szerinti utazási költségtérítést számolhat el, juttatást pedig az MLSZ-szel kötött megbízási szerződés alapján kap attól függően, mennyi mérkőzésen vesz részt. A megyei első osztályban ez 20 és 11 ezer, a megyei II. osztályban 15 és 9, míg a megyei III. osztályban 10 és 7 ezer forint alkalmanként. Nyilván ezekből azért még adózniuk is kell a játékvezetőknek. Mindez azt jelenti, hogy egy megyei első osztályban tevékenykedő bíró, ha mondjuk csak egy nap vezet a hét végén, nettó 14–15 ezer forintot tehet zsebre. Ez egy hónapban 56–60 ezer forint pluszbevételt jelenthet, de ha mondjuk valaki szombaton és vasárnap is kap meccseket és vezet vagy partjelez, ennek a duplája is összejöhet.”

Vagyis, olyan vészhelyzetben, amikor minden fillér számít, a játékvezetők is jelentős bevételektől esnek el, és ez még akkor is igaz, ha esetleg más, civil munkavégzésnek köszönhetően máshonnan is kapnak fizetéseket.

Az nb1.hu-nak a meccsek mellett a bírók is hiányoznak, meg jobb mérgelődni vagy totálisan kikészülni idegileg a tévedéseiken, mint nem.

Legfrissebb híreink