Íme, a Honvéd titkos fegyvere - időutazás

Marco Rossinak is köze van hozzá.

Forrás: Honvéd/Facebook

Anyagi- és egyéb körülményeinél jóval jobban teljesít a Honvéd évek óta. Így van ez idén is, és ebben központi szerepe van egy remek taktikai húzásnak. Ennek megértéséhez viszont kezdésként vissza kell utaznunk az időben, méghozzá 2009-ig.
 
Ekkor került a Honvéd akadémiájára Radnicski Kragujevac csapatától Holender Filip, aki az ifjú éveiben karmesterként tündökölt a kispestiek utánpótlás-mérkőzésein, az esetek többségében inkább kissé balról indulva.
 
Időgépünket turbó fokozatra kapcsolva máris elérkezünk 2013 március nyolcadikához, amikor főhősünk, a Paks ellen, bemutatkozik az élvonalban. Holender egyre többet és egyre jobban játszik, a fentebb vázolt poszton. 
 
Egy-két évet átugorva elérkezünk Marco Rossi, jelenlegi szövetségi kapitány második kispesti regnálásának az idejéhez. A talján szakember többnyire a 3-5-2-es felállást favorizálta, és Holender, ha játszott, a középpálya bal szélén találta magát a legtöbb esetben. 
 
 

null

null

 
A támadásokban balszélsőként, a védekezésben bal oldali védőként kellett funkcionálnia, aki így a már meglévő, kiemelkedő technikai képességei mellé, rengeteg fizikai melót is beletesz a mérkőzésekbe, így még jobban, még látványosabban fejlődik.
 
„Régen ugrottunk” nagyot az időben, ezért tüstént 2018-ban találjuk magunkat. A Honvédból eligazol Eppel Márton és Davide Lanzafame, a hórihorgas center és a mozgékony, fürge, technikás karmester. A gárda szakvezetője, a kiváló stratéga Supka Attila azonban most sem esik kétségbe, ezt a helyzetet is „fél pillanat” alatt megoldja. Eppel Danilo lett, míg Lanzafame Holender. A terv tökéletesen bevált.
 
De még nincsen vége a sztorinak! 
 
Holender ugyanis Jolly Jokerré vált. Olyan mérkőzéseken (vagy mérkőzések egyes szakaszaiban), amikor a Honvédnak brusztolnia, ívelgetnie kell, akkor két toronnyal szokott rohamozni. Ilyenkor Danilo mellett Ngog feladata az, hogy második Eppel legyen. Holender azonban sokkal jobb zsugás annál, hogy ő legyen ennek a taktikai húzásnak az áldozata, és ennek a legutóbbi fordulóban, a Kisvárda elleni meccsen is szemtanúja lehetett a nagyérdemű. 
 
Supka Attila ugyanis nem először húzta meg azt, hogy Ngog a kispadról beszáll Danilo mellé, méghozzá úgy, hogy a bal oldalon inkább védekező, mint támadó feladatokkal megbízott Kukoc hagyja el a pályát. Nem nehéz kitalálni, hogy ki az a játékos, aki ilyenkor a horvát helyére visszalép.
 
Holender így a meccseken általában az előretolt ék mögötti karmesterként kezd, majd ha a taktika úgy kívánja, visszalép oda, ahol a legtöbbször játszott Rossinál.
 
Holender Kisvárdán, a kispestiek 3-0-s győzelme alkalmával vágott egy gólt támadóként (Kukoc még a pályán volt), majd bal oldali védőként is.
 
 
 

 
Supka remek húzása tehát most vált be a leglátványosabban, ha csak Holenderre bontjuk le a taktikai elemet, de ez a változtatás már többször is jól elsült, mert nem csak az számít a fociban, hogy ki szerzi a gólt. 
 
A legfontosabb egy változtatásnál az, hogy az a csapat, és ne csak az egyén érdekeit szolgálja. 
 
És ha ez a főszereplő(k) által elért góllal, gólokkal mutatkozik meg, akkor sokkal könnyebb elmesélni, hogy ez tényleg így van.
 
És azt is egyszerűbb elhitetni, hogy Holender nem azért kapott már meghívót a válogatott keretébe Rossitól, mert kispesti, hanem azért, mert megérdemli!

Legfrissebb híreink