nb1.hu

Ikoba vagy Traoré? – gólesőt hozhat a ZTE-Fradi

Szemtől szemben: Zalaegerszegi TE – Ferencvárosi TC.

A Zalaegerszeg otthonában pótolja egyik őszről elmaradt bajnoki mérkőzését a Ferencváros. A számok jó meccset ígérnek, hiszen a bajnokság második és harmadik legtöbb gólhelyzetét kialakító együttes méri össze erejét.

Bár az OTP Bank Liga tavaszi szezonja csak szombaton indul, a magyar futball már kedden visszatér a pályákra a Zalaegerszeg és a Ferencváros őszről elhalasztott mérkőzésének köszönhetően. A Fradi (egyelőre) két meccsel kevesebbet játszva is éllovas, míg a ZTE 22 pontjával 5., ám egy meglepetésgyőzelemmel akár utólagos őszi „bronzérmes” is lehet.

A pályaválasztó zalaiak hármas veretlenségi sorozattal, míg a zöld-fehérek nyolc pontos bajnoki előnnyel – és persze EL-csoportelsőséggel – zárták 2022-t, így mindkét csapat elégedetten kezdhette meg az ünnepek után a felkészülést. Ennek során a ZTE mindhárom meccsét megnyerte, a Fradi viszont négyből csak egyen győzött – igaz, a Plzen és az Augsburg komolyabb ellenfelek, mint a Gyirmót vagy az osztrák sereghajtó Hartberg. 

A találkozón a bajnokság második és harmadik legjobb helyzetkialakítója csap össze: a Fradi átlagosan meccsenként 1,85-ös, míg a Zete 1,7-es xG-t produkál. Ennél több várható gól csak az Újpest eddigi gólszerzési kísérleteiben rejlett, a szóban forgó csapatok esetében viszont mindez jóval hatékonyabb helyzetkihasználással párosul, így aki gólesőt vár a keddi meccstől, az teljes joggal teszi mindezt. 

Sztanyiszlav Csercseszov ráadásul most azzal a helyzettel szembesül, amivel ősszel ritkán: mivel messze még a következő EL-mérkőzés, nyugodt szívvel felrakhatja akár a legerősebb kezdőjét is. Persze nagy bajban akkor sem lesz, ha a következő, szombati bajnokit szem előtt tartva rotál egy kicsit. 

Ősszel Adama Traoré vitte a prímet a kapu előtt a zöld-fehéreknél, de Ryan Mmaee, Tokmac, Marquinhos és Boli sem spórolt a tölténnyel, amikor pályán volt. A Fradin kívül csak az Újpest és a Kisvárda tud felmutatni négy különböző játékost, aki az ősz alatt eljutott legalább 20 lövésig. Ennek persze Csercseszov is alájátszott jól kimért rotációs rendszerével – Tokmac és Marquinhos például percre ugyanannyi NB I-es játékidővel rendelkezik.

Ha már tűzerőről van szó, a ZTE-nek sem kell kölcsönkérnie, náluk van az ősz legtöbb kapura lövését (50) jegyző Eduvie Ikoba, Meshack 35 kísérlete pedig szintén tekintélyes, amíg nem pillantunk rá az egygólos támadó hatékonyságára. Előbbi szerepét most azért nem fejtjük ki bővebben, mert korábban már külön is foglalkoztunk vele, játéka viszont a Fradi ellen is létfontosságú lehet, elvégre – Európa-liga ide vagy oda – a 193 centis támadó fizikai ereje révén nem ritka kellemetlen ellenfél lesz még a zöld-fehérek védelmének is. 

A lövőkedve az októberi, Üllői úti találkozón is megvolt a zalaiaknak, összesen 18-szor kísérleteztek, az egyetlen góljukat jelző szürke pont éppen Ikobának hála került az ábrára. A kapuig persze el is kell jutni, ám Ricardo Moniz csapata ebben is mutat olyan jeleket, amelyek arra utalnak, hogy kemény dió lehetnek a rekordbajnok számára. 

Bár jelen ábrán a ZTE FC az utolsó helyen áll, mégis könnyen lehet, hogy sokan cserélnének vele. A rangsor ugyanis azt (is) mutatja, hogy egyedül a ZTE FC csapata volt az, amely el tudta érni, hogy játékosainak egy meccsen átlagosan 10-nél kevesebbszer kelljen nyomás alatt passzolniuk. Sőt, nem is kicsit múlták felül, pontosabban alul ezt a határt, megálltak 6-nál, 70% feletti hatékonyságuk pedig messze van az aggasztótól.

Ha ezt megfejeljük azzal, hogy a Zalaegerszeg próbálkozott a harmadik legtöbb labdát juttatni a támadóharmadba (Ikobát persze hiba is lenne nem keresni hosszú ívelésekkel), azaz átrúgni sem szívbajosak az ellenfél vonalait, akkor rögtön egy több irányból is veszélyes ellenfelet látunk, amely egy meccsen simán meglepheti a Ferencvárost. 

Aki pedig az egyszerűbb számokban hisz, annak egyrészt köszönjük, hogy mégis elolvasta ezt az írást, másrészt mutatunk egy, azaz valójában öt prózaibb indokot arra, miért fog jó meccset játszani egymással a két csapat. A ZTE és a Fradi elmúlt öt bajnokijának eredménye a pályaválasztóra való tekintet nélkül: 2-1, 5-3, 1-3, 1-2, 2-2.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek