Horváth Ferenc újabb keményen őszinte szavai a VAR-ról

Miben ért egyet a Kisvárda sportigazgatójával?

Forrás: Simon Zoltán/nb1.hu

Részletes interjút adott az m4sport.hu-nak Horváth Ferenc, az NB I 4. helyén álló Honvéd edzője. A beszélgetésből a két legérdekesebb kérdést és a rájuk adott válaszukat emeltük ki, ezeket idézzük.

"Az új idény valóban sokkal jobban néz ki a Honvéd szempontjából, van viszont egy újítása – nevezetesen a VAR –, amellyel eddig nem igazán barátkozott meg. Mikor tudja megszokni a videóbíró-rendszert?

Szerintem ezt nem lehet megszokni. Konzervatív emberként nem vagyok az újítások híve a futball alapszabályaiban, szerintem elvették a játéktól azt, amitől a futball igazán futball volt. Szokták mondani, hogy a legnagyobb öröm az életben egyértelműen egy gyermek születése, de erre az ember vár kilenc hónapot, azt is tudja, hogy körülbelül melyik órában érkezik. A gól viszont ebben a nagyszerű játékban teljesen váratlan, egyszer csak leesik az égből, és ez volt számomra a legcsodálatosabb a futballban. Hirtelen egy olyan öröm ért, ami semmihez sem hasonlítható – a VAR-ral ezt az érzést vették el. Még visszanézik öt percig, addig nem tudok örülni tiszta szívből, csak izgulok egy nem létező szabálytalanság miatt. Szerintem ez totálisan tönkreteszi a játék örömét.

Révész Attila, a Kisvárda sportigazgatója szerint körülbelül 20-25 százalék az edző szerepe egy csapat szereplésében. Ön mennyit mondana?

Nagyjából egyetértettem Révész Attilával. Rengeteg dolognak kell működnie ahhoz, hogy a csapat sikeres legyen, az igazolásoktól elkezdve, az anyagi lehetőségeken át a játékosok kvalitásáig. Én nagyjából 25-30 százalékra tenném a vezetőedző szerepét, nagyon fontos, hogy van-e kémia a csapat és a stáb között, jó-e az edző taktikája és a játékosoknak is fekszik-e. Frank Rijkaardnak volt egy remek mondása, miszerint egy edző megszervezheti a csapatát tizenhatostól tizenhatosig, onnantól kezdve viszont már az elnök úr dolga, hogy olyan játékosokat szerződtessen, akik akár elöl, akár hátul megoldják ezeket a helyzeteket. Egy edző nem mondhatja meg, hogy a támadó miként cselezzen ki egy belső védőt, hogyan tartsa a lábát kapura lövésnél, ez már a játékosokon múlik."
 

A Kisvárda legyőzése után egyébként hatalmas szenvedéllyel beszélt Horváth a videóbíró hibájáról, íme:

Legfrissebb híreink