Hemingway hosszasan ecsetelte mi a baja Storckkal

Budapest – A Honvéd tulajdonosa szerint vannak itthon jobb szakemberek.

Forrás: blikk.hu

Egyre élesebb a csata George F. Hemingway és a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck között. A Bp. Honvéd tulajdonosa a minap írta legújabb blogbejegyzésében, hogy most nem kíván a német edzővel foglalkozni, azonban a Népszabadság terjedelmes interjút készített vele, amiben bőven taglalja, hogy mi a probléma Bernd Storckkal.

 

George F. Hemingway elmondta, hogy szerinte Bernd Storck egyszerre túl sok feladatot lát el, és az sem tetszik neki, hogy nevesítés nélkül bírálta honi labdarúgásban dolgozó szakembereket, és a játékosokat a gyenge erőnlétük miatt.

 

 

– Azt írta a blogjában: ha nem nyer a válogatott három-négy góllal Feröeren, akkor Bernd Storck menjen vissza pályaedzőnek a hazájába. Ám egészen biztos volt, hogy a nemzeti együttes nem győz nagy különbséggel, hiszen az Eb-selejtezősorozatban kétszer is vért kellett izzadnia a szigetek legjobbjai ellen.

– Oké, volt ebben költői túlzás, ám megmondom, mi bosszantott fel. Az, hogy két héten keresztül semmi más nem ömlött a kapitány környezetéből, mint a közvélemény felkészítése az esetleges kudarcra.

 

– Nagy diadalt kétségkívül nem aratott a csapat...

– Pedig Storck korábban azt is mondta: jelentős a fejlődés. Ennek nyomán joggal gondolhattam, hogy – rendben, ha fölényesen nem is – magabiztosan győz a csapat.

 

– Meglepte a null-null?

– Végeredményben nem, noha arra nem számítottam, hogy a feröeriek jobban futballoznak a magyaroknál. Mégpedig azért nem ért váratlanul a kimenetel, mert szerintem a kapitány nem a megfelelő személy. Meg is mondom, miért nem az. Eredetileg az utánpótláshoz hozták ide. Aztán átvette a válogatott irányítását, felügyeli a labdarúgó-akadémiákat, valamint az edzőképzést. Ennyi feladatot egyetlen ember nem láthat el, s főként nem oldható meg one man show keretében a magyar futball összes problémája.

 

– Ő tehet róla, hogy ennyire all ­round lehet?

– Nem, a felelősség nyilván azoké, akik elősegítik vagy legalábbis engedik ezt. Ám az is igaz, hogy mega­lomán személyiség nem lehet előremutató.

 

– A feladathalmozásra gondol?

– Arra is. Meg arra, hogy ez – egyebek közt – azzal jár: a kapitány fenntartja magának a minősítés jogát. Kritizálta például a magyarországi edzőket a válogatott kerettagok fizikai állapota miatt. De nem nevezte meg, mely játékosok gyengébbek erőnlétileg; csak nem német vagy norvég kollégája futballistáiról van szó? De akárkikről beszélt, az általánosítással olyan trénereket is elmarasztalt, akik – meggyőződésem szerint – jobb edzők nála.

 

 

– De hát teszt alapján bírált!

– Gondolja, hogy a kluboknál nincs felmérés? Legföljebb nem pontosan ugyanolyanok vannak, mint a válogatottnál. De nem Storck találta fel a próbát, amivel – mármint a vizsgálattal – szemben nincs semmi kifogásom, sőt.

 

– Ha mindenütt van ellenőrzés, akkor miért játszik oly lassú tempóban az NB I?

– Az iram valóban lehetne nagyobb is, bár jobb, mint amilyen tíz évvel ezelőtt volt. A baj az, hogy külföldön lendületesebb a fejlődés, így – ha nem változtatunk – mind nagyobb lesz a lemaradás. Ám ne csupán a ritmusról beszéljünk: ki kell küszöbölni mindent, ami hátráltatja, hogy lassanként felzárkózzunk az európai középmezőnyhöz.

 

– Mire gondol?

– Kapitális hibának tartom például, hogy a vb-selejtező miatt háromhetes szünet volt a bajnokságban. Egyrészt a kerettagok többsége külföldi klubhoz tartozik. Másrészt a hazaiak kiesnek a meccsrutinból. Harmadrészt a pauza bevételkieséssel jár, és a magyar futballban nincs annyi hozam, hogy a klubok többsége akár kis összegekről is lemondjon.

 

– Igaz, hogy Storck felhívta önt Feröerről?

– Igaz. Négy órával a meccs előtt keresett meg, és számomra zavaros monológot adott elő. Önnek kiváltképp nehéz lesz elmagyaráznom, mit akart mondani, mert azt állította, az írott szó mögé bújok. Ám nem ezt nehezményezem a legjobban. Hanem azt, hogy megkérdőjelezte a hazafiságomat. Ha csak azt veszem figyelembe, mennyi pénzt áldoztam a magyar futballra, e gyanú már akkor is teljességgel alaptalan. De egyenesen értelmezhetetlen egy hazánkban foglalkoztatott német edzőtől.

Legfrissebb híreink