Három (és fél) részre szakadt az NB I-es bajnokság – elemzés

Még a hatodik is bajban lehet.

Forrás: Haladás

Három (és fél) részre szakadt a mezőny az NB I-es bajnokságban. Zajlik egy harc az első helyért, a bronzéremért és a bentmaradásért is. Gyakorlatilag még egyetlen lényegi kérdés sem dőlt el, köszönhetően a Haladás feltámadásának. Elemzésünkben nemcsak a matematikából és a jelenlegi állásból, hanem a játékoskeretek vélt erősségeiből, a klubok lehetőségeiből és a hátralévő mérkőzésekből indultunk ki.
 
 
Aranyérem 
Mivel az FTC 3-1-re nyert az MTK otthonában, a Vidi meg ikszelt a Paks vendégeként (2-2), ismét lazább lett az aranyéremért folyó harc, mert a zöld-fehérek már 8 ponttal vezetik a bajnokságot. Ez persze nem jelenti azt, hogy már az FTC játékosainak a nyakában van az aranyérem és a mezekre elkezdhetik felvarrni a harmadik csillagot, de innentől kezdve nyugodtan kijelenthető, hogy már csak Szerhij Rebrov csapata veszítheti el az első helyet.
 
 
Harmadik hely
A második Vidi és a harmadik DVSC (illetve a negyedik Újpest) között 7 pontos a differencia, ami nem sok, de nyugodtan kijelenthető hasonló, mint a fehérváriakkal és az FTC-vel kapcsolatban egy picit előbb: az előnyüket már csak piros-kékek veszíthetik el.
 
A bronzéremért még a Honvéd is harcban van, hiszen a kispestieknek csak 1 pont a hátrányuk a DVSC-vel és az Újpesttel szemben. Érdekes, hogy a Loki idegenben képtelen eredményesen szerepelni a tavasszal, az Újpest lehetetlen vereségeket is képes elszenvedni (elég csak a tegnapi, Hali elleni zakójára gondolni), míg a Honvéd hullámvölgybe került.
 
 
Talán még az is fontos tényező lehet, hogy az Újpestnek már nem kell a Magyar Kupára odafigyelnie. Mégpedig azért, mert Herczeg András, a Loki vezetőedzője már többször elmondta, csak ők nem tudtak a télen igazolni, így kevesen vannak, ha valaki kiesik a csapatból, nem tudják pótolni, márpedig a hiányzásokra kettős terhelés alatt sokkal több esély van. A kispestieknek a támadójátékukon kellene javítaniuk, ám ehhez nyugodt időszak kellene, nem feltétlenül meccsek sorozata.
 
Bentmaradás
Gyorsan ellentmondunk önmagunknak, mert a Vidi-bronz összevetésben arra utaltunk, hogy a hétpontos különbség már túl nagy ahhoz, hogy a fehérváriakat utolérjék. A kiesés elleni harcban viszont más a helyzet, mert sokkal több keresztbeverésre lehet számítani. 
 
Arról nem beszélve, hogy a Haladás is szárnyra kapott, Horváth Ferenc csapatának lehet, hogy végül sok lesz a 11 pontos hátránya, de az Újpest és a Honvéd legyőzésével, valamint a Vidi elleni jó játékkal bebizonyította, bármelyik ellenfelétől képes érzékeny pontokat elvenni. Éppen ezért gondoljuk azt, hogy még a hatodik Mezőkövesd sincsen biztonságban, hiszen még 9 forduló van hátra, ezeken meg 27 pontot lehet szerezni.
 
 
A Ferencváros és a Vidi (hiába van lemaradva kissé jelentősen a listavezetőhöz képest), kiemelkedik a mezőnyből, de a másik két blokkban megjósolhatatlan a végkimenetel, az viszont nem, hogy hatalmas harc lesz a végső helyezésekért, igen könnyen benne van a pakliban, hogy lényegi kérdések csak az utolsó fordulóban dőlnek majd el.
 
Annál meg, hogy az utolsó pillanatig lehet izgulni (a legtöbb összevetésben), nincsen jobb.

Legfrissebb híreink