Hajrá, magyar foci!

Magyarország – Storck-ügy: ne azt nézzük, ki, miben hibázott, hanem azt, miben segíthet!

Forrás:

Mint ismeretes, tegnap változtatás és véleményezés nélkül beszámoltunk arról, hogy a Blikk értesülése szerint a magyar edzők egy része megkérdőjelezi Bernd Storck szakmai tudását. És ismételten hangsúlyozzuk, a magyar edzők egy része. Arról is hírt adtunk, hogy a Blikk olvasóinak a véleménye szerint (a bulvárlap szavazást indított a témakörben), az olvasóik 93%-a szerint Bernd Storck a jó, de ehhez sem fűztünk kommentárt. Mint ahogyan arról sem mondtuk el a véleményünket, hogy az nb1.hu olvasói elsöprő fölénnyel adnak igazat, szintén a német szövetségi kapitánynak.

 

A dolog azonban ennél sokkal összetettebb.

 

Az nb1.hu 16 éves fennállása során mindig arra törekedett, hogy valamennyi álláspontnak teret adjon. Ezeket az észrevételeket, megtisztelve a véleményalkotókat, mindig változtatás nélkül tettük közzé. Az is elengedhetetlenül fontos tudnivaló, hogy az internetes újságírásnak az a szépsége, hogy nincsenek mennyiségi korlátjai. Nem kell egy cikkben, de még csak egy nap alatt sem lezárni, befejezni egy-egy témakört. Mint ahogyan ebben az esetben sem teszünk így, nem is állítottuk soha, így lesz.

 

Viszont fontos, hogy mindig a teljes összképből kell kiindulni, nem csak egy-egy kiragadott hírből.

 

Az nb1.hu-n a legtöbb szurkolói véleménynek teret adtunk, még akkor is, ha emiatt megkaptuk sokszor, hogy a drukkerekkel vagyunk a klubvezetőkkel, a magyar labdarúgás vezetőivel vívott harcaikban. Cserébe, amikor a másik oldal álláspontjának változtatás és véleményezés nélkül adtunk teret, megkaptuk azt, hogy eladtuk magunkat a hatalomnak. A végeredmény? Ötven-töven százalék.

 

A magyar labdarúgás az elmúlt években olyan anyagi és erkölcsi támogatást kezdett el kapni a politikától, amilyenre korábban nem volt példa. A tőkének köszönhetően sokkal jobb lehetőségek és körülmények között lehetett elkezdeni dolgozni. Ennek lett az eredménye az Európa-bajnokságra való kijutás és a remek, tisztes helytállás.

 

Ehhez viszont mindenkire szükség volt. A politikára, az MLSZ-re, a magyar edzőkre, a magyar futballban bizonyítást kapó külföldi trénerekre és játékosokra, az utánpótlásra és a magyar szurkolókra is.

 

Vannak magyar edzők, akik szerint Bernd Storck a segítői miatt eredményes csak? Szíve és joga bárkinek is ezt gondolni. Viszont, valaki kiválasztotta őket maga mellé…

 

Benrd Storcknak szerencséje volt mondjuk Kleinheisler Lászlóval? Miért neki volt?

 

Vannak magyar edzők, akik jók? Igen, vannak magyar edzők, akik kiemelten jók! Nagyon sok ilyen szakember van és ez jó, ennek csak örülni lehet és tiszta szívből! Mint ahogyan annak is, hogy ők is egyre jobb körülmények között végezhetik a munkájukat és hisszük, mert látjuk az első eredményeket, hogy a fejlődés folyamatos lesz.

 

Vannak olyan magyar klubcsapatok, amelyek a külföldi edzőkben bíznak meg és sok nem magyar játékost alkalmaznak? Vannak. Vannak olyan klubok, amelyek a magyar szaktudásban és a magyar játékosokban bíznak meg? Vannak. Mindkét elv a magyar labdarúgás érdekeit kell, hogy szolgálja, ha összetetten vizsgálódunk.

 

Igaza van az MLSZ-nek és a politikának abban, hogy az erőszak és a rasszizmus eltávolítandó kellemetlen kellék a futballpályákról? Igaza van. És az összes ilyen felhívást és  közleményt változtatás nélkül közölni kell.

 

Igazuk van abban a szurkolóknak, hogy nem mindegyikük eltávolítandó elem a lelátókról, hogy néhány látványelem nem káros, hanem segíti a mérkőzések színvonalának a javulását? Igazuk van. És az összes ilyen felhívást és közleményt változtatás nélkül közölni kell.

 

Igazuk van azoknak, akik szerint az utánpótlás edzőknek nem üvöltözniük kellene a gyerekekkel egy-egy hiba után, hanem fel kell hívniuk a figyelmet a bakira és segíteniük kell, hogy azok ki legyen javítva, olyan stílusban, mint ami egy igazi alázatos edzőre, pedagógusra vall? Igazuk van?

 

Igazuk van-e azoknak, akik szerint az utánpótlásban dolgozó edzőknek mindent el kell követniük annak érdekében, hogy a tehetségeink inkább a pályán mutatott teljesítményeikkel hasonlítsanak Cristiano Ronaldóra, ne a külsőségekben? Igazuk van?

 

Egy száműzött Kleinheisler Lászlót észrevevő, a csapatot remekül tudományosan felkészítő, remek segítőket kiválasztó Bernd Storckra szüksége van a magyar labdarúgásnak.

 

A remek és kiváló magyar edzőkre, akik mostoha körülmények között, tudásuk legjavát szolgálva, zokszó nélkül végzik és végezték a munkájukat, ugyanolyan szüksége van a magyar labdarúgásnak, mint Storckra valamint a német futballban tökéletesre fejlődő Dárdai Pálra.

 

Azokra a magyar szurkolókra is szükség van, akik az utolsó fillérjeiket is a csapataikra áldozzák, remek hangulatot teremtenek, így plusz energiákhoz juttatják a játékosokat, még akkor is, ha talán már menni nem bírnak.

 

Mint ahogyan arra is szükség lenne, ahogyan azt, az nb1.hu egyik olvasója jelezte, hogy ne azt nézzük már mostantól, hogy ki mit rontott el a múltban. Mert ez további széthúzáshoz vezet. Inkább arra lenne szükség, nézzük meg, hogy a magyar futballban dolgozók (mindenki, kivétel nélkül), miben jó, miben hasznos, és ezeket a pozitív elemeket összegyúrva haladjunk tovább. Féltékenykedés, egymásra mutogatás és sértődöttség nélkül.

 

Együtt, közösen, összefogva, csak és kizárólag a magyar labdarúgás érdekeit szem előtt tartva.

 

Ha ebben a témakörben bárkinek véleménye, észrevétele van, az nb1.hu továbbra is teret ad neki (info@nb1.hu), változtatás és véleményezés nélkül.

 

HAJRÁ, MAGYAR FOCI!

 

Hajrá, magyar edzők! Hajrá, a magyar futballért dolgozó külföldiek! Hajrá, MLSZ és hajrá, magyar szurkolók!

 

Csak együtt!

 

Egy zászló mindegyik felett!

Legfrissebb híreink