Hadüzenet a Fradinak és mindenkinek: a Vasas bajnok akar lenni!

Budapest – Orbán Viktor már a stadionbejárás előtt az eszünkbe jutott.

Forrás:

„Rohadt nb1.hugy (99 óta ez a gúnynevünk, ennél jobbat, el kell ismerni, nem lehet kitalálni), az Orbán úgysem épít nekünk stadiont, csak leromboltatja, majd a helyére a Lőrinc kap egy plázát meg egy benzinkutat.”
 
Ez a szurkolói hozzászólás jutott az eszembe tegnap, amikor megkaptam a Vasas meghívóját a mai stadionbejárásra. Nem kérdeztem meg, de biztos vagyok benne, hogy Markovits László, a Vasas SC ügyvezető elnöke találta ki, hogy a piros-kékek valaha volt legnagyobb legendájának a születésnapján legyen az új Illovszky-stadion hivatalos bejárása. Nem kell hinni a szellemvilágban, de az tény, a labdarúgásban a legendákat olyan mítosz övezi, hogy az embernek, ha nem akarná, akkor is az eszükbe jutnának az igazi nagyok, amikor közelít egy stadionhoz.
 
Orbán Viktor meg azért jutott az eszembe az angyalföldiekkel kapcsolatban, mert minden Vasas-szurkoló tisztán emlékszik rá (még azok is, akik nem is éltek még akkor), hogy a miniszterelnök Vasas-szurkoló volt, de az akkor hatalmon lévő szocialista klubvezetés nem nézte jó szemmel, hogy sokat jár a Fáy utcába, ezért ellehetetlenítették az ottani időtöltését, amiért Orbán bosszút áll.
 
Például úgy, hogy a Vasasnak csak leromboltatja, de nem építteti újjá a stadionját.
 
Ezt viszont több ok miatt sem tenné meg, az egyik az, hogy mindenki, aki szereti a focit az tudja, a futballszurkolók mindig szolidaritást vállalnak egymással akkor, ha igazságtalan és hátrányos megkülönböztetés ér bárkit.
 
Szóval épül a Vasas új stadionja is (nagyon bízunk benne, hogy kórházak, oktatási intézmények is dúskálhatnak majd a javakban), de tulajdonképpen már félig el is készült.
 
A linkelt videóban minden fontos elhangzik. Olyanok, hogy nagyjából 5200 férőhelyes lesz, hol lesznek az ultrák szektorai (7-800 férőhelyes lesz a hazai és a vendég is), hogy valamikor a nyár elején lehet majd megsaccolni, mikor lesz kész, hogy terveznek nyitómeccset és az is, hogy azok a Vasas futballisták, akik a bajnokságban első, második vagy harmadik helyen végző csapatok tagjai voltak vagy megnyerték a Magyar Kupát, névre szóló bérleteket kapnak. Nagyon helyesen!
 
 
 
 
 
 
És mint mindig, amikor előbb felcsillan, majd kézzel fogható közelségbe kerül valami kecsegtető új, az emberek elkezdenek álmodozni. A Vasasnál a bajnoki cím az, amiért meghalnának a szurkolói és az ott volt ikonok, vezetők.
 
A Vasas évtizedekig a magyar labdarúgás egyik ékköve volt, ám 1977-ben volt utoljára bajnok (összesen hatszor fordult elő ilyen) és 1986-ban kupagyőztes (négy ilyen alkalom volt). Azaz emberemlékezet óta nem örülhettek olyan sikernek a XIII-ban, ami tényleg fennmarad az emlékezetekben.
 
De a megnyitó beszédek során Hegyi Iván (a labdarúgás egyik örökös, magyar professzora) mindenkit emlékeztett arra, a Vasas az első stadionavatóján 5-2-re verte a Fradit, amikor visszatért Angyalföldre a klub bajnok lett, majd a Fradi stadionavatóján szintén megverte a zöld-fehéreket. És elhangzott az, amibe ha belegondolnak a Vasas-szurkolók, biztos, hogy könnybe lábadnak a szemeik: a piros-kékek bajnokok szeretnének lenni az új stadion átadásának az évében.
 
Le kell írni, mert mindkettő tény: ez nem szakmai terv, hanem szívből jövő álmodozás, de az biztos, akinek a Vasas jelent még bármit is a sok kínkeserves, kudarcokkal, megszűnéssel járó, megalázó évtizedek után, az tényleg mindent feláldozna azért, hogy így legyen.
 
A Vasas azonban bajban van. Csak két pont választja el a kieső helytől, nincsen még saját otthona, és a jelek szerint a riválisok, papíron (!), frankóbban erősítettek.
 
Ha a Vasas jövőre a bajnoki címért akar küzdeni, és nem a második osztályban, akkor már az első tavaszi meccstől soha nem látott szurkolói segítségre lesz szüksége.
 
Mert ha nem, akkor a mai örömkönnyek a fájdalom „szikláiként” vájnak majd gyógyíthatatlan sebeket a megmaradt piros-kék arcokba!
 
 

Ezt mondta a kórházban kezelt Mészöly Kálmánról Mészöly Géza - NB1.hu

Ezt mondta a kórházban kezelt Mészöly Kálmánról Mészöly Géza

Legfrissebb híreink