Gera dupla évfordulója - videók

Ámulatba ejtette a világot.

Forrás: mti

Külföldön játszó légiósaink közül az utóbbi évtizedekben vitathatatlanul Gera Zoltán futotta be az egyik legnagyobb karriert, aki kereken 20 évvel ezelőtt mutatkozott be a magyar élvonalban, még a Pécs játékosaként.

A 97-szeres válogatott középpályás 2000-ben a fővárosba igazolt, és a Ferencváros meghatározó játékosa lett, nem mellékesen a zöld-fehérek közönségkedvence is. A Fraditól Angliába szerződött a góljait látványos szaltóval ünneplő játékos, aki előbb a West Bromwich Albion, majd a Fulham csapatát erősítette.

Legnagyobb sikerét épp a londoni klub színeiben érte el Gera, amikor 2010. márciusban az ő duplájával ütötte ki a Fulham a Juventust az Európa-ligából.

A londoni kiscsapattal 2010-ben egész Európát ámulatba ejtették, az El-ben egészen a döntőig meneteltek, ahol az Atlético Madrid már túl erős ellenfélnek bizonyult, 2-1-re nyertek a spanyolok, de Gera a döntőt is végigjátszotta.

 

 

Gera Zoltán szinte napra pontosan 10 éve játszotta élete egyik legjobb, legemlékezetesebb meccsét, az El-nyolcaddöntőben az olasz rekordbajnok Juventusszal szemben.

A torinói odavágón a papírformának megfelelő, 3-1-re nyert az olasz sztárcsapat, és a március 18-án rendezett visszavágón „zebrák” már a második percben megszerezték a vezetést David Trezeguet révén.

Nagyon úgy festett, vége a Fulham csodájának, de a londoniak Zamora találatával szépítettek, majd a Gerát buktató, aranylabdás Cannavarót kiállította a játékvezető.

Az Angliában csak Mágikus Magyarnak becézett játékos ekkor indult be igazán: a 39. és a 48. percben is bevette a Juve kapuját, így ekkor már hosszabbításra állt a mérkőzés. A 82. percben pedig jött az amerikai Clint Dempsey, aki csodagóllal eldöntötte a továbbjutás sorsát, 4-1-re nyert a Fulham, a sorozat legnagyobb meglepetését szolgáltatva.

 

 

Gera angliai karrierje 2014-ben ért végett, akkor igazolt vissza az FTC-be, ahol 2018-ig, visszavonulásáig játszott. 

Gera jelenleg az U21-es válogatottunk szövetségi edzője.

Legfrissebb híreink