George Floyd-ügy: beszólt a Fradi-csatár a megrovása miatt

Kétszer is elmondta a véleményét.

Forrás:

Parádés gólt lőtt Tokmac, a Fradi légiósa a hétvégi, Puskás Akadémia elleni, 1-1-es végeredményt hozó mérkőzésen. A támadó remek csel után hozta magát helyzetbe, ami egyébként olyan mozdulatsor volt, mely a világ bármely pályáján megállná ám a helyét.

A gól azonban nemcsak a szépsége miatt marad sokáig emlékezetes, hanem azért is, mert Tokmac gólörömében kiállt George Floyd mellett, aki belehelt a brutális rendőri intézkedésbe.

A FIFA és az UEFA amúgy tiltja, hogy a játékosok a felszereléseiken magánjellegű politikai üzeneteket helyezzenek el és ezt az intézkedést a tagszövetségeknek, így az MLSZ-nek is be kell tartania.

Tokmacot az MLSZ Fegyelmi Bizottsága a legenyhébb megrovásban részesítette a tette miatt, majd kijött a FIFA új intelme, amiben a nemzetközi szövetség arra kérte a tagszövetségeket, tekintsenek el ebben az esetben a szigorú szabálytól.

Tokmac azonban nyilatkozott a büntetésről, méghozzá a BBC World Football című adásának és a norvég VG portálnak – jelentette az ulloi129.hu

„A futball a dolgunk, focizni kell a pályán, de amikor arról van szó, hogy mi folyik a világban, politikai okokból nem akarják, hogy véleményünk legyen. Ezért viseltem a feliratot, mert úgy érzem, hogy csak azért, mert focista vagyok, nem mondhatom el, hogyan érzek. Ez nem mindig könnyű. Ez egy fontos üzenet volt, és továbbra is kiállok mellette.

Egy játékostársamtól kértem íróeszközt, majd a fürdőben írtam fel a feliratot, mert attól tartottam, hogy ha látják az emberek, mit csinálok, valaki megpróbálta volna lebeszélni arról, hogy viseljem ezt a feliratot. Úgyhogy anélkül csináltam, hogy bárkinek szóltam volna.

A sportban sok a politika, Magyarországon főleg. A klubban az első reakció az volt, hogy gondoljam át, mit csinálok, mert megbüntethetik a csapatot. A meccs másnapján az egyik játékos jelezte, hogy az újságban megjelent, hogy a szövetség figyelmeztet és legközelebb megbüntetnek.

 

Sokkolt és dühített a szövetség reakciója, de tudtam, hogy lesznek következményei a tettemnek. Abban bíztam, hogy ennél előrébb járunk, de a magyar szövetség döntésének üzenete nagyon rossz a véleményem szerint. A FIFA-bejelentés[, amiben azt kérik, a szövetségek ne büntessék ebben az ügyben a játékosokat], sokat jelentett nekem és szerintem a foci egészének is. Ez azt jelenti, hogy nem lehet érv, hogy megbüntetik a klubot vagy a játékost, így többen merik majd felvállalni ezt az üzenetet. Ezért fontos a FIFA bejelentése, de én enélkül is újra megtenném. Mert hiszek ebben és személyesen érint.

 

Büszkeséggel töltött el, hogy megtettem ezt. Beszéltem apámmal, aki azt mondta, hogy “ha egyszer gyerekeid lesznek, megmutathatod majd, hogy kiálltál valamiért“.

– Tokmac, a BBC-nek

Nem kaptam magyarázatot arra a szövetségtől, hogy miért rossz az, amit tettem. Az a tény, hogy kaptam ezt a figyelmeztetést, azt mutatja számomra, hogy leszarják, mi történik a világban. A focipályán érzem otthon magam, ezért választottam az üzenetküldés e formáját. Sok támogatást kaptam az emberektől, csapattársaktól, másoktól. Az USA a kedvenc nyaralóhelyem, rengetegszer jártam Los Angelesben és imádom. De nagyon nehéz lehet abban a világban gyereket nevelni. Belegondolni abba, hogy mi történhet a gyerekkel. Hálás vagyok, hogy nincs ott gyermekem. Azt gondolom, hogy most sokak szeme felnyílt. Mindenki tudja, mi folyik. Javulni fog a helyzet. Amikor George Floyd gyilkosait elítélik, az egyesíti majd a világot. Abba jobb nem belegondolni, hogy mi lesz, ha mégsem.

„A Ferencvárosban nagyon boldog vagyok, bízom benne, hogy élünk majd a BL-be jutás esélyével, miután megjártuk tavaly ősszel az EL-csoportkört. A Fradi Norvégiában a Rosenborgnak felelne meg, a létesítmények kiemelkedőek.”

– Tokmac, a vg.no-nak

Legfrissebb híreink