FTC: visszatért az univerzális - videó

Szinte minden poszton játszott már, de most újra NB I-es.

Forrás: fradi.hu

Mindig is közönségkedvenc volt a Fradiban, laza, brazilos stílusára vevők voltak a zöld-fehér szurkolók, de legfőképp a Derbin lőtt bombagóljával írta be magát örökké a ferencvárosi szurkolók emlékezetébe.

Wergiton de Rosário Calmon, ismertebb nevén Somalia 2013 tavaszán az Albert Stadion utolsó meccsén, az ősi rivális Újpest ellen lőtt találatával robbantotta a stadiont, az első félidő végén.
 

A meccset az utolsó pillanatokban, szintén hasonlóan nagy góllal zárta le egy másik Ferencváros légiós, Csukics és ezekkel a gólokkal nyert 2-1-re a Ferencváros, egy sokáig emlékezetes mérkőzésen, 2013 márciusában.

Somália 2011-ben jött Braziliából, hazájában a Bangu Atlético Clubel érkezett kölcsönben a Fradiba, majd egy évvel később végleg megvásárolta őt a klub. 

Az első ferencvárosi szezonjában, pár meccs után végig kezdőként kapott szerepet, és négy gólig jutott, az akkor még leginkább szélsőként foglalkoztatott játékos.

A brazil gyorsan alapemberré nőtte ki magát a IX. kerületben, ha nem volt sérült, végig a kezdett csapatában és összesen négy teljes szezont húzott le zöld-fehérben.

21 góllal és 8 assziszttal segítve csapatát, bajnokságot, Magyar Kupát és Magyar Szuperkupát nyert. Több poszton is játszott a fővárosi csapatban, nem csak a vonal mellett, hanem sokszor védekező középpályásként, szűrőként is jól játszott, megdöntve azt a vélekedést, hogy egy brazil játékos nem tud (vagy nem akar) védekezni. Olyannyira jól ment Somaliának a játék a magyar élvonalban, hogy 2015-ben lecsapott rá a francia élvonalban játszó Toulouse és 2,4 millió euróért megvásárolta őt. 

Franciaországban 3 idény alatt, 84 meccsen, egy gól, és három gólpasszt volt a mérlege.
 

A brazil a francia csapatban legfőképp már védőként szerepelt, és bár a középpályás eligazolása után, többször is járt Budapesten, és látogatott ki volt csapata meccseire, mikor 2018-ban Szaúd-Arábiába, a Shabab csapatához szerződött sokan hihették, már levezet a brazil és karrierje végéhez közeledik. 

Másfél ott töltött év után, azonban 2020 januárjában viszont úgy döntött a 31 éves játékos, hogy visszajön korábbi sikerei helyszínére, a Ferencvároshoz.

Somalia a jobbhátvédtől a balszélsőig szinte minden poszton bevethető, az elmúlt években leginkább szűrőként szerepelt, Rebrov pedig örült a rutinos és univerzális játékos megszerzésének, akiről elmondta az nb1.hu-nak, a bajnokság előtti sajtótájékoztatón, hogy bár boldog Somalia visszatérésének, de a futballista nem a felkészülés kezdetétől van együtt a csapattal, és még nem áll teljesen készen a játékra: 

„Kicsit később csatlakozott hozzánk. Az izmai még nem állnak teljesen készen arra, hogy sorozatban játsszon végig meccseket. November végén lépett utoljára pályára, de azt elmondhatom, hogy példamutató módon készül az edzéseken.”

 

Szerhij Rebrov várja Böde Dánielt - NB1.hu

Forrás: Egy meccsel kevesebbet játszva, mint a többiek (kivéve a Lokit), de 4 pontos előnnyel vonult téli pihenőre a Ferencváros. A felkészülési időszak még soha nem volt ilyen rövid a bajnokságban, ráadásul az utolsó edzőtábor utolsó kettős edzőmeccse is elmaradt a Ferencvárosnak. „Nem volt túl sok időnk az első bajnokiig.

„Hazatértem, és nagyon boldog vagyok. Azért jöttem, hogy segítsek a csapatnak. Izgatottan várom az első tréninget. Szeretnék bajnok lenni a Fradival, és elindulni a Bajnokok Ligájában” – ezek már Somalia szavai, aki eképpen nyilatkozott klubja hivatalos honlapjának visszatérésének követően.

Pár hét elég volt a Transfermarkt mértékadó oldal által 2 millióra taksált játékosnak, hogy szombaton, azaz 2020. február 1-én Kisvárdán a 61. percben Sigér Dávidot váltva újra pályára lépjen az élvonalban, négy és fél évvel az utolsó NB I-es meccse után.

Azt, hogy Somalia másodszor meddig kötelezte el magát a zöld-fehérekkel, nem közölte a Ferencváros.

A kedvenc legközelebb hazai pályán is bemutatkozhat, ugyanis szerdán a Kispest elleni rangadó várja a bajnoki címvédő zöldeket.

Legfrissebb híreink