Fradisták mérhetetlen gyűlölete a Vasas iránt: bűnszervezet a vád

16 éve ég bennük még jobban az örökös utálat.

Forrás:

Pénteken volt a 16. évfordulója annak, hogy az FTC a kizárása miatt lejátszotta az első NB II-es mérkőzését, akkor a zöld-fehérek helyett a Vasas folytathatta az élvonalbeli bajnokságban. Ez a döntés még mindig hatalmas indulatokat vált ki mindenkiből, aki az FTC híve, de mielőtt rátérnénk a jelenkori megnyilvánulásokra, érdemes felidézni az azóta eltelt legfontosabb nyilatkozatokat.

A kizárásról az akkori Magyar Hírlapban és a Népszabadságban az alábbiak jelentek meg, mit az NB1.HU Világgazdaság internetes felületén talált meg, a cikk keltezése „2006.07.27”, íme:

„Elkésett, ugyanakkor igazságos döntésnek nevezte a Magyar Hírlapban megjelent cikkében Kolláth György alkotmányjogász a Fradi kizárásáról született határozatot. "Az MLSZ sajátos másodfokú bizottsága nem tehetett mást, mint hogy megállapította a versenyfeltételek – idézet a sporttörvényből – ''a sportszervezetek számára azonos pénzügyi, adminisztratív, technikai és szakmai követelmények'' hiányát az FTC esetében, ami az első osztályú nevezés visszautasítását eredményezte" - írja Kolláth. A szakértő szerint inkább az a kérdés, hogy az MLSZ miért nem korábban hozott ilyen értelmű döntést. Maga egyébként nem tartja kizártnak, hogy a körülmények jogilag kifogásolhatók, a döntés ennek ellenére igazságosnak tekinthető. "A sporttörvény (Stv.) szerint hivatásos bajnokságot csak szakszövetség szervezhet, az MLSZ ilyennek számít. Versenyrendszerében csak az vehet részt, akinek nincs kilencven napnál régebbi, lejárt köztartozása. A bajnokságban önálló jogi személyek, cégek vesznek részt, s a focivállalkozásnak a magánjogi szervezetek és személyek irányában sem lehetne kifizetetlen adóssága. Ezt az MLSZ – európai normák szerinti – szabályzata írja elő, sőt időnként szankcionálja is" - szögezi le az alkotmányjogász, aki hozzáteszi: "Az MLSZ megtehette volna, hogy a legkisebb kétely esetében, akár a versenysorozat közepén is, az APEH-hez fordul, és kikéri, majd közzéteszi a klub köztartozásának tényére és mértékére vonatkozó, közérdekű adatokat. Megszabhatta volna, hogy a nevezés feltétele óvadék letétele, melyből finanszírozható egy esetleg menet közben bedőlő csapat maga után hagyott sara."

A lapban megszólalt Kisteleki István, az MLSZ elnöke is, aki úgy vélte, hogy a tegnapi határozat a klub számára a kisebbik rossz. Az elnök azt nyilatkozta, hogy nekik tiszta a lelkiismeretük, sok mindent tettek azért, hogy ne kelljen kizárni a Fradit, ám ha az egyesület - Kisteleki szerint - felelőtlen vezetőihez hasonlóan gondolkodnak, és engedik indulni a csapatot az NB I-ben, akkor év közben "remegve várhatnánk, hogy a bajnokság közben nehogy mégis ki kelljen zárnunk, mert akkor már csak az NB III-ban folytathatnák". Ináncsy Miklós, a klub elnöke viszont nem nagyon tudott aludni az éjjel. A lapnak adott interjújában felháborodásának adott hangot a döntés miatt, és arról beszélt, hogy tönkretették a Fradit. A rendszerben van még egy akna: a sporttörvény az év végéig adott haladékot a kluboknak a színlelt szerződések felszámolására. December 31-ig tehát mindenütt rendezni kell a sportolók foglalkoztatási jogviszonyát, ami egyesületek sorát hozza nehéz helyzetbe. Nem kizárt, hogy emiatt további klubok kerülnek a csőd közelébe. Ha pedig az EU-nak eszébe jut, hogy vizsgálódjék a versenyszabályok betartása körül, az újabb csapást jelenthet. A közösségi jog kizárja, hogy az adófizetők pénzéből támogassanak a versenyszférában működő vállalkozásokat, ezért azok a csapatok is bajba kerülhetnek, amelyeket ma önkormányzati (rész)tulajdonban álló társaságok működtetnek.”

2020-ban, egészen pontosan október 7-én, Kisteleki Istvánt, aki az FTC kizárásakor az MLSZ elnöke volt, a Magyar Nemzet megkérdezte a Ferencváros BL-szerepléséről, amire ezt válaszolta:

„Nagyon örülök, szívből szurkoltam neki. Persze tudom, miért kérdezi. Sohasem moshatom le magamról, hogy Fradi-ellenes vagyok, és én zártam ki a csapatot az élvonalból. Az MLSZ-ben ez nem így működik, nekem pedig nincsen Fradi-fóbiám. Sőt pontosan tudom, hogy az egész magyar futballnak jó, ha a Ferencváros ennyire eredményes.”

Picivel több mint 1 évvel később Kisteleki a csakfoci.hu-nak adott nyilatkozatot, ebből idézzük az FTC kizárásával kapcsolatos kérdéseket és a rájuk adott válaszokat:

„A Ferencváros-szurkolóknál Ön úgy vonult be a köztudatba, mint az az MLSZ-elnök, aki jogtalanul zárta ki kedvenc csapatukat az NB I-ből. Könnyű együtt élni ezzel a bélyeggel?
Az elnökség zárta ki, de mivel én voltam az elnök, az én nevemhez kötik, ami jogos és nincs is vele gondom. Azzal talán mindenki egyetért, hogy a Ferencvárosnak abban az időben meg kellett újulnia. Hogy mi ebben segítettük az FTC-t vagy hátráltattuk, azt mindenki döntse el maga. NEM VOLT EGY SZIMPATIKUS DÖNTÉS, DE TISZTESSÉGES VOLT. MONDOM EZT ÚGY, HOGY RENGETEG FRADI-SZURKOLÓ ISMERŐSÖM, BARÁTOM VAN A MAI NAPIG ÉS SEMMI BAJOM A KLUBBAL. AZ BIZTOS, HOGY MÉG EGYSZER NEM ZÁRNÁNK KI A FERENCVÁROST. A későbbi munkánk során ránk égett ez a döntés, nem tett jót személy szerint nekem sem, az elnökségnek sem és az MLSZ-nek sem. Akadt enélkül is elég gondunk, nem volt szükség még egy plusz problémára.

Érte emiatt atrocitás?
A magánéletemben nem. Előfordult, hogy benzinkúton vagy egyéb helyen ezt szóvá tették fradisták, de nem mondanám ezt verbális támadásnak. A lányom pár éve még a Ferencvárosban vízilabdázott, a neve miatt picit féltettem, de nem volt problémája, sőt, imádták a szurkolók.

Furulyás János, korábbi Fradi-elnök mondta azt, ő sokáig azt hitte, hogy „takarodj” a keresztneve, mivel az Üllői úton rendszeresen szólt a „Furulyás, takarod!”. Önt sem kímélte akkoriban a keménymag. Hogy viselte?
Tudtam ezt kezelni, nem volt ezzel különösebb bajom. Megkérdeztem édesanyámat, akkor még élt szegénykém, aki nagyon szerette a focit és szurkolt nekem. Azt mondta, nem örül neki, de ez együtt jár azzal a szereppel, amit akkor betöltöttem. Azt el kell fogadni, hogy nem minden döntésem nyeri el az emberek többségének a tetszését.”

És akkor térjünk át a jelenre!

Kubatov Gábor, az FTC elnöke a következőket írta a Facebookon:

„Megjártuk a poklot, és magunkkal is hoztuk!

Ez van kiírva a játékoskijáróban, ez a felirat látható az ellenfél öltözőjével szemközti falon. Mindez az egykori jogtalan kizárás emlékére.

Ma 16 éve játszottuk első NB2-es mérkőzésünket. 

Az maga volt a kénköves pokol, de most erősebbek vagyunk, mint valaha!

Küzdeni mindig, feladni soha! Hajrá, Fradi!”

A sorból természetesen az ulloi129.hu sem maradhatott ki, mely szurkolói honlap szerkesztői a Vasast lehet, hogy még az Újpestnél is jobban utálják (általában egyformán, amikor valamelyik ellen játszanak, akkor azt jobban), egyrészt a kizárás és persze amiatt, mert mind a Vasast, annak valamennyi alkalmazottját és az összes szurkolóját kommunistának tartanak:

„Még csak 16 év telt el azóta, hogy az MLSZ, a Vasas néhány vezetője és az ország akkori politikai vezetése által alkotott bűnszervezet a másodosztályba száműzte a Fradit!

Ma 16 éve 14 ezren voltak az Üllői úton az NBII első fordulójában és álltak ki az üldözött Fradi mellett!

Sosem feledjük a bűnösöket!

Hajrá Fradi!”

Nem nehéz kitalálni, hogy a zöld-fehérek Vasas iránti mérhetetlen gyűlölete soha nem fog elmúlni, ennek kézzel fogható jelei voltak a két csapat februári kupameccse kapcsán a kezdés előtt a két szurkolótábor tagjai között és a lefújás után is, amikor az FTC egyik szurkolói csoportjának a tagjai betörtek a Fáy utcába, ahonnan a Vasas ultráinak a drapériáját tulajdonították el.

A Vasas és az FTC legközelebb augusztus végén találkozik egymással, elméletileg ismét Angyalföldön, de lehet, hogy kettős rangadón a Puskás Arénában, mert az Újpest és a Honvéd is összecsap egymással.

Akár lesz kettős rangadó, akár nem, egy dolog biztos: ez a forduló az egyik legkeményebb, kiemelt biztonsági kockázatú játéknap lehet, de nem csak ebben az évben.

Az NB1.HU csak remélni tudja, hogy mindkét mérkőzésen a labdarúgásé lesz a főszerep, de az is tény, hogy erre látunk kevesebb esélyt...

EMLÉKEZTETŐ:

Ferencváros – Jászapáti: 1-0 (0-0)
Üllői út, 14.075 fizető néző
(4.390 bérletes + 9.685 jegyvásárló), vezette: Bognár Tamás (Raff, Schuszter)
Ferencváros: Kemenes – Bognár, Dragóner, Tí­már, Balog Z. – Szalai (Fitos 46.), Lipcsei, Lazic, Laczkó – Deme (Bartha 64.) – Jovánczai (Csepregi 89.)
kispad: Szabó K., Horváth D., Ferencz, Zsivoczky
vezetőedző: Gellei Imre
Jászapáti: Tajti N. – Debreczeni, Kiskapusi, Kaszás (Horváth R. 87.), Tulák – Mosonyi, Somodi – Rágó, Ví­gh (Kotula 76.), Murinai – Horváth P. (Ujfalusi 27.)
kispad: Tajti J., Kóczián, Temesi, Vágó
vezetőedző: Vojtekovszky Csaba
Gól: Laczkó (83.)
Sárga lap: Somodi (29.), Kiskapusi (63.), Tajti N. (69.)

MESTERMÉRLEG:

Gellei Imre (a Ferencváros szakvezetője): – Azzal kezdeném, hogy a vendégek személyében egy nagyon önfeláldozó csapatot ismerhettünk meg. Nekem végig az járt a fejemben, hogy hasonlí­t ez a meccs a válogatott pár évvel ezelőtti, San Marino elleni mérkőzéséhez, ahol végig nagy fölényben futballoztunk, de csak nagy nehezen sikerült feltörni az ellenfél védekezését. Futballnyelven erre azt mondják, hogy az ellenfél nem hosszában, hanem keresztben játszott, azaz megszállta a kapuja előterét. Nagyon nehéz, de egyben nagyon értékes siker volt ez. Mivel azonnal vissza akarunk kerülni az élvonalba, ezért minden győzelemnek nagy értéke van. Ha mondjuk ez egy birkózó meccs lett volna, akkor lehet a játékvezető döntő fölénnyel nekünk adta volna a mérkőzést. De ez futball, ahol a gól számí­t, amelyből számtalan helyzet után egyet sikerült szerezni. Nagyon örülök, hogy győzelemmel örvendeztettük meg a közönségünket, akik végig kitartottak mellettünk.

Vojtekovszki Csaba (a Jászapáti edzője): – A játék képe alapján azt kell mondanom, hogy megérdemelten tartotta otthon a három pontot az FTC. A mi játékunk a nagyon biztos védekezésre épült, hiszen ez volt az egyetlen esélyünk. Sajnos egyetlen támadónk, Horváth Péter – akiben leginkább bí­zhattunk – korán megsérült, rá várhatóan többhónapos kihagyás vár. Alaposan sikerült megnehezí­tenünk a hazaiak dolgát, sajnos a pontszerzés nem sikerült.

FRISSÍTÉS:

16.20:

Legfrissebb híreink