Magyar focihírek
minden mennyiségben
NB2 logó
NB3 logó
UstawkaFerencvárosDVTKszurkolók

Fradi-DVTK: sportos, kigyúrt emberek verték egymást kőkeményen

Simon Zoltán - 2017. február 09. csütörtök 08:09
Budapest – Ustawka volt a javából, a zöldek szerint elcseszték a miskolciak.
Kép forrása: Képünk illusztráció

Amikor hétfőn délután a Nemzeti Sport Online egy éjjeli Twitter-bejegyzésre hivatkozva jelezte, hogy vasárnap este a Ferencváros és a Diósgyőr legkeményebb szurkolói verekedtek Újpesten, egyből beindult az okfejtés, hogy miről lehetett szó és miért. Sokan tudták, hogy a zöldek és a miskolciak hoki csapatai megmérkőztek egymással Pesterzsébeten, csakhogy ez a verekedés Újpesten történt, Budapest túloldalán. Az NSO viszont egyből leszögezte: a DVTK ultrái nem járnak szervezetten a Miskolci Jegesmedvék jégkorong mérkőzéseire. A fejleményekről egyébként az összes fontos magyar médium beszámolt, most megpróbáljuk a valóságot és a hátteret is teljes egészében, lényegre törően felvázolni. 

 

Amikor „Lapszemle rovatunkban” megjelenítettük az Nemzeti Sport Online cikkét, azonnal jeleztük, az ominózus Twitter-bejegyzés megtekintése után, hogy itt bizony semmi másról nincs szó, csak és kizárólag előre lebeszélt verekedésről.  Ennek a műfajnak Ustawka az elnevezése, leginkább Közép- és Kelet-Európa térségeiben a legdivatosabb. Ezt a bejegyzést azóta egyébként törölték, az nb1.hu is a hétfői híréből bányászta elő. A Hooligans TV Twitter-oldalára kattintva körképet kaphatunk a világban folyó háborúkról. 

 

Hungary 05.02.2017
Fight in the city between Ferencváros ~45 vs. ~40 Diósgyőri VTK 
Ferencváros wins.

 

 

A lengyelek, az oroszok és az ukránok külön állat kategóriát képviselnek a szubkultúrán belül, külön bajnokságaik vannak, és kőkemény szabályrendszereik, amelyek a világ többi részén, így Magyarországon is érvényben vannak. A földön fekvőt, a harcot feladót soha nem bántják, lehetőleg egyforma létszámban mérik össze a tudásukat a felek, fogvédőket használnak. 

 

Ám van három dolog, amik még ezeknél is fontosabbak.

 

Sem az Ustawka előtt, sem utána nem esnek egymásnak a harcosok, a párviadal csak abban a pár percben és az egyik fél győzelméig tart, és azért viszik ki a bunyókat erdőkbe, elhagyatott területekre, hogy az ártatlanoknak még véletlenül sem essen semmi bajuk. Magyarország a tökéletes példa arra, hogy az előre lebeszélt verekedések életbe lépése óta nincsenek balhék a stadionokban (a káromkodások, amelyekért az MLSZ büntetéseket szab ki, kutyafülének számítanak a forgórúgásokhoz, gyomrosokhoz, öklösökhöz, térdelésekhez és a lefejelésekhez képest), hiába állítja be úgy néha a központi média, hogy ez nem így van. A legkeményebb mátrixot a kereskedelmi televíziók jelentik az ilyen jellegű beszámolóikban is, mert ha bármilyen, nem létező eseményről beszámolnak, 10, de inkább 20 évvel ezelőtti felvételeket használnak illusztrálásnak, ám ezt az információt eldugott helyeken, csak egy-két pillanatra mutatják meg a képernyőn. Fontos még tudni, az ultrák és a huligánok kiképzett harcosaik hivatalos küzdősport gálán is bunyóznak egymás mellett, több, egymást nem szívlelő csoport tagjai szurkolnak a meccsek alatt egymás mellett, úgy, hogy csak a ringben megy a bunyó, a nézőtéren nem, sőt aranyszabály, hogy az éppen küzdő felek barátain kívül a többiek csendes szemlélői az eseményeknek Magyarországon.

 

 

De térjünk vissza a Fradi-Diósgyőrhöz, és innentől kezdve átadjuk a terepet a PestiSrácok.hu oknyomozásának.

 

„Ustawka, azaz előre egyeztetett tömegbunyó volt vasárnap este Újpesten, portálunk értesülése szerint a Fradi és a Diósgyőr egyes szurkolói csaptak össze. A rendőrségi előállítással végződött verekedéssel kapcsolatban​ ​”​gyanúsan nagy a csend”​, a zöld-fehérek oldalán is csak egy órán keresztül volt látható a rövid beszámoló, majd lekerült onnét, így többen provokációnak gondolták a vasárnap történteket​. Utánajártunk, mi​ is történt valójában.

Magyar Aranylabda 2016 - A legjobb sportvezető - NB1.hu

Portálunknak nyilatkozott néhány vezérszurkoló a “kemény magból”, akik elmondták, hogy a vasárnap balul elsült összecsapást ők nem is neveznék “igazi” ustawkának, bár valóban annak indult. A neve elhallgatását kérő “fradista vezérhangyák egyike” azt mondta, hogy a vasárnapi bunyóról szóló hírverés a “diósgyőriek bénázásának” köszönhető, akik  zerintük több ponton is megsértették a szabályokat.

 

- Az történt, hogy a fradisták bunyózni akartak a Diósgyőrrel, akik egy busszal és három autóval indultak el. Eredetileg 30-30 emberről volt szó, közben a diósgyőriek iszogattak, ettől persze megerősödtek. Eredetileg a dunakeszi erdőbe mentek volna, de a diósgyőriek Újpestnél leálltak, a fradisták pedig az erdőből fordultak vissza abba a lakótelepi parkolóba, amihez közel ott volt egy erdős rész, de oda meg a diósgyőriek nem akartak bemenni, így a parkolóban kezdték a bunyót. A lakók persze hívták a zsarukat, így a buszra visszamenekülő diósgyőrieket lekapcsolták a kiérkező zsaruk, a zöld-fehérek el tudtak menekülni. Szóval csak el lett cseszve a “kib*szott diósgyőriek miatt.

 

Egy másik szurkoló szerint nem akart senki rendőrségi ügyet, ustawkára pedig rendszeresen sor szokott kerülni, csak nem verik nagydobra. Véleménye szerint a Diósgyőr új szereplőnek számít a “bunyós csapatok” között, ezért fordulhatott elő, hogy nem tartották magukat a megbeszéltekhez.

 

Földön fekvő embert nem rúgunk, fogvédőt használunk, pusztakézzel harcolunk. Előre megállapodunk a létszámban is és a helyszínben is. Inkább az erdőben és nem a stadionban verekedünk. A korrektség az ilyenkor nagyon fontos, banda a banda ellen harcol. A diósgyőri brigád üzengette, hogy mindegy, mennyi fradista lesz, ezért voltunk többen. Persze nagyon elcseszték, hogy nem mertek az erdőbe jönni, mert így ki is hívták ránk a zsarukat.”

 

A PestiSrácok.hu-nak megszólalt egy szemtanú, aki teljesen elborzadt a verekedést látva. A negyvenes éveiben járó férfi szerint nagyon ijesztő volt kutyasétáltatás közben azt látni, hogy több tucatnyi ember veri egymást véresre. Nem is értette, miért tört ki a tömegverekedés, csak annyit látott, hogy a fehér és fekete felsőben levő sportos, kigyúrt emberek ütötték-rúgták egymást, látszólag minden előzmény nélkül. Nagyon sok vérző ember volt, én szinte sokkot kaptam.”

Magyar Aranylabda 2016 - A legjobb utánpótlás játékos - NB1.hu

Szólj hozzá Te is!
LEGFRISSEBB HÍREK
2019. 04. 25. 20:07

1 milliárdnál többet költenek a Fradira a szurkolók

És a második Derbi még csak most jön.
2019. 04. 25. 19:22

A Bundesligában is profiskodott magyar válogatott védte meg Dárdait

Remek elemzést készített.
2019. 04. 25. 18:45

Elköszönt a Prága a Loki korábbi trénerétől

A derbin elszenvedett vereség volt az utolsó szeg.
2019. 04. 25. 17:26

Kupadöntő: beszólt a Honvéd légiósa Husztinak

Megígért valamit a Vidi középpályásának.
2019. 04. 25. 17:00

Csak egy cél lebeg a feljutásért küzdők szeme előtt

Sorsdöntő lesz a következő találkozó.
2019. 04. 25. 16:40

Közelebb lépve a csodához

Főszereplők hiányozhatnak Szanyó Károly csapatából.
2019. 04. 25. 19:11

Amikor azt hitték, már végre egyenesbe jöttek…

Nem szeretnének kommunista hétvégét tartani.
2019. 04. 25. 15:13

Brutális a BKV Előre

Elképesztő tavaszt produkálnak.
2019. 04. 25. 16:55

Kiosztotta a licenceket az MLSZ - 3 NB I-es csapat megbukott

Ülésezett az MLSZ Elsőfokú Licencadó Bizottsága.
2019. 04. 25. 15:28

Honvéd-FTC: bejelentést tett a Fradi

Kérést intéztek a szurkolóikhoz.
2019. 04. 25. 14:22

Egerszegen szavaztak a 16 csapatos NB I-ről

Pedig simán feljutnak.
2019. 04. 25. 09:56

3 évre írt alá az U17-es válogatott a liláknál

Hivatalos bejelentés.
2019. 04. 25. 13:25

Kosaras ultrák készülhetnek az év meccsére

A rendőrség sem tétlenkedik.
2019. 04. 24. 19:06

Négy mérkőzésből kettőt csinált az MLSZ

Azért nem voltak csak "vajszívűek".
2019. 04. 25. 13:34

Irány az Eb: itt az U17-es keret és a meccseink időpontjai

Ketten kimaradtak volna, nem ezt érdemelték.
2019. 04. 25. 12:07

Megvan a kupadöntő kezdési időpontja

Hivatalos bejelentés.
2019. 04. 25. 12:01

Az utolsó 2 forduló órarendje

Még nincs minden részlet tisztázva...
2019. 04. 25. 09:01

BL-ben járt volt Fradi-csatár lett a megyei csapat edzője

Hivatalos bejelentés.
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
TABELLA
1Ferencvárosi TC67
2MOL Vidi FC56
3DVSC47
4Újpest FC47
5Budapest Honvéd41
6Mezőkövesd Zsóry FC35
7MTK Budapest34
8Puskás Akadémia FC34
9Kisvárda Master Good32
10Paksi FC32
11DVTK31
12Szombathelyi Haladás25
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!