Fradi-Celtic: füttyszó kíséretében úsztak el a remények

Döbbenetes hármas csere a skótoktól.

Forrás: Bakonyi Péter

FERENCVÁROS-CELTIC 2-3 (1-2)

Pedig nem volt benne a levegőben.

A természetesen nagy hangulatú szurkolás közepette nyugodtság volt érezhető a Groupama Aréna környékén, majd a stadionban is a találkozó előtt. Bárhol is járt az ember, el-elcsípett néhány szót, ami azt latolgatta, legyőzheti-e a Ferencváros a Celticet az Európa-liga csoportkörének 4. fordulójában, és a bizakodás egyforma volt: a többség úgy érezte, forma ide, előző meccs és sima Celtic-siker oda, hazai pályán legalább a pontszerzés meglesz a magyar bajnoknak.

Aztán jött a feketeleves.

Hiába kezdett aktívabban a Fradi, már a 3. percben vezetést szerzett a Celtic, Civic eladott labdáját követően Furuhashi oldott meg és fejezett be zseniálisan egy helyzetet. Ezzel még önmagában nem lett volna óriási gond, hisz a házigazda az érezhető nyomást a 11. percben egy szerencsés, de megérdemelt góllal tökéletesítette, és úgy tűnt, az intenzív kezdésből akár még jól ki is lehet jönni, pláne úgy, hogy néhány megkérdőjelezhető bírói ítélet is volt a pályán, ami leginkább az aktív hazai támadások következtében alakult ki.

Csakhogy a Celtic megmutatta, mi jelenti a különbség az európai kupában, és a 23. percben, egy Fradi-helyzet utáni ellentámadást követően Jota szenzációs lövéssel ismét a skótok kerültek előnybe.

Innen pedig – magyar szempontból bármennyire fájó is ezt leírni – egyszerűen nem volt esélye a Ferencvárosnak.  

Az első félidő második fele teljesen leült az első 23-24 perchez képest, a Celtic okosan spórolta az energiákat a második játékrészre, a Fradi az eredmény után futva pedig leginkább csak őrölte az erőt, ami a fociban, de minden sportban egyet jelent leginkább: valamikor – szintén fájó módon – visszaüthet.

Vissza is ütött. Egy újabb – fájó – mozzanat után, amikor is a 48. percben Tokmac néhány centire járt mindössze attól, hogy a szezon egyik legszebb gólját szerezze (zseniális lövése a keresztlécen csattant), magához vette a kezdeményezést a Celtic, és a létező legjobb pillanatban, a második játékrész közepéhez érkezve lezárta a mérkőzést.

Lezárhatta volna Ralston és lezárhatta volna Furuhashi, de végül a 60. percben Abada tette, aki egy könnyed labdaszerzés és egy mesteri összjáték után lőtte ki a hosszú alsót.

A hátralévő nagyjából bő harminc perc pedig semmi másról nem szólt, csak arról, hogy az egyik oldal, a Celtic stabilan őrzi a magabiztos előnyt (Ange Postecoglou ráadásul európai kupameccseken, de általában bármilyen találkozón ritkán látható, egészen döbbenetes jelenetet hajtott végre, hisz a 70. percben egyszerre hozta le a remekül muzsikáló Jota-Furuhashi-Abada csatárhármast), míg a Ferencváros reménytelenül támad, hogy legalább a szépítés összejöjjön – Uzuni szépségdíjas egyéni megmozdulásának hála ez végül össze is jött.

A Fradi Tábor mindeközben különféle rigmusokkal fejezte ki a nemtetszését, na meg a füttyszóval, ami az egyes játékosok rossz megmozdulása mellett leginkább Peter Stöger vezetőedző felé irányult.

Az osztrák tréner hiába frissített csapatán, nem sikerült újítani, ami azonban a nagyobb gondot jelentheti a Ferencváros egésze számára, hogy amíg az első félidőben legalább a játék képe biztató volt, addig a második játékrész az utolsó öt perctől eltekintve teljes kilátástalanságot és ötlettelenséget hozott, igaz, legalább a végén visszajött a remény és a hangulat a döntetlenre.

Márpedig a későn ébredésnek, és a 3-2-es végeredménynek pedig kettős jelentése is van, illetve lehet: egyrészt a Fradi biztosan nem éli meg a kupatavaszt (a vereséggel, valamint a Leverkusen-Betis hazai sikerével eldőlt, hogy a csoport harmadik helye sem lehet már meg), másrészt az, hogy az Európa-ligában eddig a pontszerzés sem jött össze, és helyenként a bajnokságban is döcög a szekér, egyre inkább elgondolkoztatja a drukkereket Stöger állásával kapcsolatban.

Utóbbi még a jövő zenéje, mindenesetre a füttyszótenger, a többször is felhangozó "Auf Wiedersehen", valamint az, hogy többen már a 75. perc környékén elindultak haza, magáért beszél…
 

A MECCS FŐSZEREPLŐJE: ELDAR CIVIC

Közvetlen, majd közvetett módon járult hozzá ahhoz, hogy a Fradi az első 23 percben két gólt is kapjon, hisz az első skót találat előtt ő veszített labdát, majd a másodikat megelőzően az ő lövése landolt Joe Hart kezében.
 

A MECCS KULCSMOMENTUMA: JOE HART VÉDÉSE A MÁSODIK GÓL ELŐTT

A fociban nincs „mi lett volna, ha”, de ha néhány centivel pontosabb Civic lökete, akár teljesen máshogy is alakulhattak volna a dolgok…
 

A GÓLOK TÖRTÉNETE:

3. perc: Hidegzuhany! Vezetnek a skótok: Civic passzolt el a saját térfelén egy labdát, amivel Abada robogott el a jobb oldalon, majd Furuhashihoz passzolt, aki kicselezte Blazicot, majd 13 méterről a jobb alsó sarokba gurított. 0-1!

11. perc: Egyenlített a Fradi! Tokmac passzolt a jobb oldalon meglóduló Zubkovhoz, aki átvétel után nagy erővel középre akart adni laposan, de a bevetődő Juranovicról felpattant a labda, ami nagy ívben a meglepett Hart felett végül a jobb alsó sarokban kötött ki. 1-1! – 39. perc: A nagyon precíz és hivatalos UEFA elvette Zubkovtól a gólt, Juranovic öngóljaként határozta meg, mivel Zubkov beadása nem a kapu felületére tartó lövés volt.

23. perc: Civic nyargalt fel a bal oldalon, remek zsugát kapott, így futtából 14 méterről célba vette kapásból a bal alsót, de Hart bravúrosan védett. A kontránál Somalia lemarad Jotáról, aki balról befelé húzott három Fradi védő között, majd kapura lőtt 16 méterről, a labda Vécsei válláról a jobb kapufára, onnan meg a kapuba pattant. 1-2!

60. perc: Furuhashi remek labdája után Abada a jobbösszekötő helyéről, 8 méterről lőtt a jobb alsó sarokba. Az akció onnan indult, hogy Tokmacot könnyedén leszerelték a félpályánál. 1-3!

86. perc: Uzuni visszahozta a reményeket és a hangulatot, mert R. Mmaee passza után a Fradi mai legjobbja kissé balról, 23 méterről lőtte ki remekül a bal alsó sarkot. 2-3!
 

A KÖVETKEZŐ FELADAT:

A Ferencváros november 25-én a Betis, míg a Celtic a Leverkusen vendége lesz. A bajnokságban a Fradi vasárnap a Kisvárda otthonába látogat, a skótok a Dundee ellen játszanak, szintén idegenben.
 

JEGYZŐKÖNYV:

EURÓPA-LIGA, G-CSOPORT, 3. FORDULÓ:

Ferencváros–Celtic 2-3 (1-2)
Budapest, Groupama Aréna. 16501 néző. Vezette: Fábio Veríssimo (portugál)
FTC:
Bogdán – Somália, Blazic, S. Mmaee, Civic (Cabraja, 73.) – Laidouni, Vécsei (Loncar, 73.) – Nguen (R. Mmaee, 67.) , Zachariassen (Mak, 67.), Zubkov (Szánthó, 81.) – Uzuni.. Vezetőedző: Peter Stöger
CELTIC: Hart – Ralston, Carter-Vickers, Welsh (Scales, 89.), Juranovic– C. McGregor, Bitton (McCarthy, 78.), Turnbull – Abada (Johnston, 70.), Furuhasi (Jakumakisz, 70.), Jota (Forrest, 70.). Vezetőedző: Ange Postecoglou 

G.: Juranovic (11. - öngól), (Uzuni 86.) ill. Furuhasi (3.), Jota (23.), Abada (60.)

Sárga lap: S. Mmaee (92.), ill. Welsh (9.)

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

1. p.: Elkezdődött a meccs!

2. p.: Uzuni robogott el a jobb oldalon, majd laposan Tokmachoz passzolt, aki a tizenhatos vonalánál nagyon rosszul találta el a labdát, így a skótok védői felszabadítottak.

3. p.: Hideg zuhany! Vezetnek a skótok: Civic passzolt el a saját térfelén egy labdát, amivel Abada robogott el a jobb oldalon, majd Furuhasihoz passzolt, aki kicselezte Blazicot, majd 13 méterről a jobb alsó sarokba gurított. 0-1!

10. p.: Abada bizony kezezett a tizenhatoson belül, de a spori és a VAR sem látott okot a beavatkozásra... Kellene még néhány bíró meg algoritmus, meg robot, hogy ne legyen mindig hiba a meccseken...

11. p.: Egyenlített a Fradi. Tokmac passzolt a jobb oldalon meglóduló Zubkovhoz, aki átvétel után nagy erővel középre akart adni laposan, de a bevetődő Juranovicról felpattant a labda, ami nagy ívben a meglepett Hart felett végül a jobb alsó sarokban kötött ki. 1-1

16. p.: Laidounit elütötték a 16-os előtt, de a spori szerint nem történt semmi. Lehet, hogy mi másik meccset nézünk ám...

19. p.: McGregor került a földre a tizenhatoson belül. Ez is nagyon necces volt ám... Laidouni meglökte. Mondjuk mi, hogy lehet, másik meccset nézünk, mint a spori...

23. p.: Civic nyargalt fel a bal oldalon, remek zsugát kapott, így futtából 14 méterről célba vette kapásból a bal alsót, de Hart bravúrosan védett. A kontránál Somalia lemarad Jotáról, aki balról befelé húz három Fradi védő között, majd kapura lő 16 méterről, a labda Vécsei válláról a jobb kapufára, onnan meg a kapuba pattan. 1-2!

26. p.: Tokmac középről a balösszekötő helyére beinduló Uzuninak passzol, aki 7 méterről lő, Hart szögletre ment a jobb kapufa elől félmagasan.

29. p.: Turnbull lőhetett balról középre húzva 14 méterről, de fölé durrantott. Somalia oldalán veszélyesebb a skótok, hiába hibázott Civic az első góljuknál a túloldalon.

31. p.: Ez is érdekes szitu volt: Blazic és Somália majdnem összehoz egy 11-est, mert úgy tűnt, elütötték a 16-os bal oldala mellett Jotát.

33. p.: Turnbull balról nyesett a Fradi ötöséhez jobbal, Abada azért nem tudott gólt fejelni, mert két társa is meglökte. Köszi nekik érte!

39. p.: Nagyon precíz és hivatalos UEFA elvette Zubkovtól a gólt, Juranovic öngóljaként határozta meg. Mivel Zubkov beadása nem a kapu felületére tartó lövés volt.

43. p.: Abada átadását Turnbull jobbal 22-ről a bal alsó felé zúzza Bogdán nagyot vetődve magabiztosan fogja a labdát. 

44. p.: Tokmac passza után a balösszekötő helyén Zubkov és jó barátja, Juranovic harcolt a labdáért, a védő került előnyösebb helyzetbe a Celtic tizenhatosán belül, majd az ukrán lerántotta.

45. p.: SZÜNET!

46. p.: FOLYTATÓDIK A MECCS!

47. p.: Zubkov tör be balról középre, majd 17 méterről ballal lő, de az egyik védő blokkolt.

48. p.: Tokmac a balösszekötő helyén passzolt Zubkovnak, aki visszasarkalta a labdát, érkezett Tokmac, aki futtából, 18 méterről szétlőtte a lécet kissé balról. Egyébként 16501 a hivatalos nézőszám.

51. p.: A jobbösszekötő helyéről, szabadrúgásból érkezik a labda a Fradi tizenhatosán belülre, Blazicot legyőzte Ralston, aki 6 méterről a lécre stukkolt.

57. p.: Furuhasi kap remek labdát, 13 méterről már a kivetődő Bogdán felett is átemelte ballal a labdát, de érkezett Blazic, aki a gólvonal elől kivágta a labdát.

60. p.: Furuhasi remek labdája után Abada a jobbösszekötő helyéről, 8 méterről lőtt a jobb alsó sarokba. Az akció onnan indult, hogy Tokmacot könnyedén leszerelték a félpályánál. 1-3!

63. p.: A közönség egy jelentős része kifejezi a nemtetszését a játék minőségével és Peter Stöger munkájával kapcsolatban. Mások azt kiabálják, hogy "Harcoljatok!, "Harcoljatok!"

74. p.: Volt egy rakás csere (a fenti összeállításban vannak vezetve), azóta visszaesett a színvonal és az iram is. Többen az Újpestet szapulják...

77. p.: Vannak, akik elindulnak haza...

79. p.: Cabraja a balösszekötő helyéről, 24 méterről lőtt ballal magasan fölé.

85. p.: Nagyon leült a meccs, és a hangulat is, mindkettő érthető.

86. p.: Uzuni visszahozta a reményeket és a hangulatot, mert  R. Mmaee passza után a Fradi mai legjobbja kissé balról, 23 méterről lőtte ki remekül a bal alsó sarkot. 2-3!

88. p.: Szánthó lőtt 14 méterről gyors támadás végén fölé ballal, kissé jobbról.

90. p.: A csoport másik meccsén: Leverkusen-Betis 4-0!

90+4. p.: VÉGE!

A csoport állása:
1. Bayer Leverkusen  4  3 1 -  11- 2  10 pont
2. Real Betis        4  2 1 1   8- 9   7
3. Celtic Glasgow    4  2 - 2   8-10   6
4. FERENCVÁROS       4  - - 3   4-10   0

20.59. KEZDÉS ELŐTTI KOREOGRÁFIA A FRADI TÁBORTÓL

20.14: A STADION BEJÁRATÁNÁL

19.51: A TAKTIKAI FELÁLLÁSOK

EURÓPA-LIGA
G-CSOPORT
3. FORDULÓ
Ferencváros–Celtic 
Budapest, Groupama Aréna. Vezeti: Fábio Veríssimo (portugál)
FTC:
Bogdán – Somália, Blazic, S. Mmaee, Civic – Laidouni, Vécsei – Nguen, Zachariassen, Zubkov – Uzuni.  Vezetőedző: Peter Stöger
Cserék:
Mergl (kapus),Kovacevic, Botka, Cabraja, Wingo, Loncar, Csontos, Szánthó, Mak, R. Mmaee.
CELTIC: Hart – Ralston, Carter-Vickers, Welsh, Juranovic– C. McGregor, Bitton, Turnbull – Abada, Furuhasi, Jota. Vezetőedző: Ange Postecoglou 
Cserék:
Oluwayemi (kapus), Bain (kapus), Scales, Jakumakisz, Soro, McCarthy, M. Johnston, Urhoghide, Liam Shaw, Murray, Forrest, Montgomery

19.48:  A CELTIC KEZDŐCSAPATA

19.45: AZ FTC KEZDŐCSAPATA

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
G-CSOPORT
21.00:
FERENCVÁROS–Celtic (skót) 

A csoport másik mérkőzésén
21.00:
Bayer Leverkusen (német)–Real Betis (spanyol)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Leverkusen 3 2 1 7–2 +5  7
2. Betis 3 2 1 8–5 +3  7
3. Celtic 3 1 2 4–8 –4  3
4. FERENCVÁROS 3 3 2–6 –4  0

KORÁBBAN:

Legfrissebb híreink