Fordulat: visszatérhet az Újpest címere?

Roderick Duchatelet kőkemény üzenetei.

Forrás:

Roderick Duchâtelet üzenete:

Üdvözlök mindenkit.

Ezt az üzenetet minden Újpest-szurkolónak szeretném küldeni. Ahogy már ti is tudjátok, sosem tudtunk jól együttműködni az UTE akadémiájával. Ennek igen egyszerű magyarázata van. Amikor megérkeztem Magyarországra, a családom több futballklubbal is rendelkezett, az én feladataim egyike pedig az volt, hogy találjak olyan tehetséges fiatal labdarúgókat a régióban, akiket kiváló profi játékossá tudunk képezni. A legjobb módszer erre, természetesen egy utánpótlás képzés működtetése.

2011-ben ezt a képzést az UTE vezette. Megpróbáltuk több játékosukat is átvenni a klubhoz és az első csapatban játszatni őket, de a játékosok minősége sosem volt elég jó. Láttuk jól, hogy az általuk képzett játékosok csak a másod-, harmadosztályban állják meg a helyüket, ha egyáltalán profi játékos válik belőlük. Az elmúlt 8 évben az UTE képzése képtelen volt - a ,,milliárdnyi" külső támogatás ellenére - kinevelni egy kiemelkedő felnőtt labdarúgót.

Nem csak rengeteg pénzt kifizettem az UTE-nak mindezért, de még csak nem is volt magyar játékosom a felnőtt csapatban, ezért sokszor kénytelen voltam az feltölteni - néha jóval drágább - idegenlégióssal.

Tettünk több ajánlatot az UTE-nak, hogy javítsuk az utánpótlás képzés minőségét, aminek része volt, hogy átvesszük az U15, U17 és U19-es korosztály képzését is, ahogy az korábban, az utolsó kiváló újpesti nevelésű generáció idejében volt, mint Lázár Bence, vagy Móci (Simon Krisztián). Ezáltal az Ute folytathatta volna az eddigi munkát a legfiatalabbakkal, de a képzés második stádiumában már nálunk fejlődhettek volna tovább a játékosok. Az UTE sosem volt nyitott erre a megoldásra.

Számomra hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nekik messze nem az a fő céljuk, hogy futballistákat neveljenek. Amikor az UTE utánpótlás csapata kiesett az első osztályból, gy döntöttem, hogy elég volt, és el kell kezdenünk a saját utánpótlásunk kinevelését. Indulhattunk a másodosztályban, ahogy az U17-es és az U19-es korosztályban is. Már az első bajnoki idényünkben az UTE csapta előtt végeztünk. A következő idényben minden korosztályban indítottunk csapatot, valamint egy női szakosztály is alakult. Ez a szituáció adta a lehetőséget, hogy lezárjuk egy ,,nem létező" együttműködést az UTE-val, és a jövőbe nézve, a saját játékosaink kinevelésével foglalkozhassunk.

Boldogak vagyunk, hogy ennek első eredményeként ott van a keretben, Csongvai, Máté és Katona is. Azt ne felejtsük el, hogy ellenben az UTE utánpótlás képzésével az Újpest FC utánpótlását én finanszírozom. Az, hogy láthatóan elkülönüljünk az UTE-tól - a címer megváltoztatásával - nem volt jó ötlet. Ezért elnézést szeretnék kérni a szurkolóktól, csak azért tettük, hogy kiálljunk egy ügy mellett. Ez egy olyan furcsa helyzetet szült, hogy az Újpest FC az UTE ellen játszott. Nincs jelenleg egység Újpesten, emiatt nincsenek támogatói az újpesti futballnak. Ez egy elfogadhatatlan szituációt eredményezett.

Itt az ideje egyesíteni az erőinket! Ha lenne lehetőség arra, hogy 300 gyermek az UTE képzéséből és a 300 gyermek az Újpest FC képzéséből egy közös egységet alkossanak, akkor a felnőtt csapat számára lenne megfelelő utánpótlás, minőségi, magyar, helyi játékosokból.

Egyúttal, szeretnék üzenni Őze István úrnak, az UTE elnökének is:

Kedves Őze úr!

Itt az ideje abbahagynia az ellenünk vívott harcot. Ez nem segíti az újpesti labdarúgást, sőt ellenkezőleg. Ideje végre egyességre jutni és biztosítani, hogy Újpesten újra erős és helyi játékosokat felvonultató labdarúgás legyen. Nemrég felajánlottuk önnek, hogy 50-50%-os arányban, valamint átlátható anyagi tényezők mellett működtessünk egy közös képzést. Közösen miénk lehetne akár Magyarország legjobb utánpótlás képzése.

Ekkor felajánlottam önnek azt is, hogy a közös képzést az aktuális UTE logó használatával működtethetnénk. Amennyiben az egyezség megszületik, természetesen az első csapat is kész arra, hogy újra az UTE címerben lépjen pályára, de nem azért térnénk vissza ehhez, hogy az ön uralmának a rabja legyek.

Nem az ön feladata, hogy engem megítéljen. Egy klub vezetőjeként a szurkolóknak tartozom elszámolással. NEM egy kétes szervezetnek. Az ön érve, hogy én a saját függetlenségemért küzdöttem azzal, hogy megváltoztassam a címert, abszolút nonszensz.

Van egy hírem: Tisztában voltam vele, hogy semmit sem tehetett akkor, mikor megtörtént a váltás. Ami igazából még rosszabb, hogy az egyetlen indok, amiért nem a klasszikus címert használjuk, az pontosan az UTE hozzáállása.

Mi készen vagyunk arra, hogy a régi címert viseljük, de nem maga miatt. Nem kényszeríthet, hogy visszaváltoztassuk a címert. Ha megtesszük, az nem lesz másért, mint a szurkolókért, a klub történelméért és tradíciói miatt.

És hogy ne mondhassa, hogy: ,,csak akkor tárgyal majd velünk, ha mindenféle feltétel nélkül visszaállítottuk a címert". Maga sosem tárgyalt velünk semmiről. Magát csak annyi érdekelt, hogy azt folytathassa, amit és ahogyan elkezdett, ameddig csak lehet. Azaz az újpesti futball elpusztítását. 

Az újpesti futball maga miatt elveszített az egységességét a maga viselkedése miatt. Sosem épített fel semmit Újpesten, csak rombolta a közös jövőnk lehetőségét.

Az Újpest Családtól azt szeretném kérni, hogy segítsenek újra egyesíteni az újpesti futballt. Amennyiben ez sikerült, akkor pedig a fényes jövőt építhetjük együtt. Ha, és amikor újra a régi címerben szerepelhetünk töltsétek meg a stadiont és szurkoljatok hangosan, megmutatva, hogy miyen nagyszerű szurkolói vannak a klubnak. Együtt tudunk, képesek vagyunk egy fényes jövőt hozni a csapatnak.

HAJRÁ LILÁK!

Legfrissebb híreink