Fizetéscsökkentések: két NB II-es csapat már a fényt jelenti a sötétségben

Körkérdést intéztek a klubokhoz.

Forrás:

Az nb1.hu három hete pedzegeti, hogy a koronavírus-járvány és annak a gazdasági hatásai a magyar labdarúgást sem fogják megkímélni. SAJNOS.

Nincsenek meccsek, nincsenek közvetítések, nincsenek bevételek, és utóbbi tétel nemcsak a klubokra, hanem a szponzorokra is igaz. Játékost is nagyon nehéz lesz eladni egyelőre, mert nem lehet tudni, hogy az országokat érintő átutazási korlátozások meddig maradnak érvényben, de ha megszüntetik őket, akkor sem egyszerre fogják meghozni az örvendetes intézkedéseket minden nemzetnél.

Ez utóbbi miatt is jelezzük három hete, hogy az nb1.hu arra számít, hogy előbb a nemzeti bajnokságok indulnak majd újra. Ezt vetíti előre, hogy a bajnokságok sem egyszerre kerültek felfüggesztésre és vannak országok, ahol még mindig játszanak.

Viszont térjünk vissza az anyagiakhoz. 

A Nemzeti Sport készített egy összeállítást, melyben arra volt kíváncsi, hogy az NB I-es csapatoknál hogyan érinti a kialakult helyzet a klubokat.

Külföldön ugyanis maguk az egyletek jelentik be az intézkedéseiket, és a jelek szerint, ha lesznek megvonások, akkor a magyar klubok döntő többsége is ezt a formulát kívánja majd tartani.

Az FTC, a MOL Fehérvár FC és a Puskás Akadémia konkrétan erre utalt, de a DVTK például már a hét elején bejelentette a 30%-os csökkentést – saját felületén úgy, hogy például az nb1.hu-nak közleményt küldött róla.

Mezőkövesden megkapták a játékosok a márciusi bérüket, de Tóth László szakmai igazgató elmondta, közös teherviselésre készülnek, ami nem lesz fájdalmas, de hozzátette, ezt a klub belügyeként kívánják kezelni. Ez ugye azt jelenti, hogy nem készülnek jelenleg a majdani, hivatalos bejelentésre. Meglátjuk idővel, hogy mi lesz a fejlemény, vagy azt, hogy mennyi tudódik majd ki az intézkedésekből.

NB I: megmenekülnek a kiesők? Jön a létszámemelés? - NB1.hu

Három hete állnak a bajnokságok Magyarországon, és azt sem lehet tudni, hogy mikor, milyen módon lesz a folytatás. Jelenlegi állás szerint hirdetnek bajnokot, hoznak döntést a kiesőkről vagy teljesen törlik a 2019/20-as kiírást. Vannak, akik amondók, hogy most már a jövőt kellene nézni csak és kizárólag, az új kiírásra kellene összpontosítani.

Grozav és Latovlevici fegyelmi okokból már távozott Kisvárdáról, Révész Attila sportigazgató meg arról nyilatkozott a minap, hogy a szponzorok egyelőre tudják állni a kiadásokat. Azt azért hozzátesszük, hogy Grozav távozása szakmailag nem jött jól a klubnak, ám anyagilag igen, mert igen jól megfizetett játékosa volt a honi bajnokságnak.

Debrecenben már hosszú napok óta tárgyalnak a bércsökkentésről. Róka Géza cégvezető elmondta, hogy a klub belügye, milyen döntéseket hoznak. Viszont, az már kiszivárgott korábban, hogy 30%-os csökkentésre készülnek. Ám az még csak tervről, nem a meghozott döntésről szóló információ volt.

Újpesten nem terveznek bércsökkentést, ami annak is köszönhető, hogy Berta Csaba ügyvezető szerint a lila-fehéreknél nincsenek a valóságtól elrugaszkodott fizetések.

Haraszti Zsolt, a Paks ügyvezetője arról számolt be, hogy kivárnak, ám kijelentette, lehet, hogy nekik is kell majd intézkedéseket hozniuk. A Paks egyébként évek óta a magyar labdarúgás csodája. A bérezésekben és egyéb kiadásokban sosem rugaszkodtak el a valóságtól a tolnaiak, cserébe mindenki által szerethető, csak magyarokra épülő csapatuk volt mindig is. Mindenképpen követendő út az övék.

Zalaegerszegen a hét elején tervezték az egyeztetéseket a játékosokkal, ám az egyelőre elmaradt, ám az egyik szponzor (akinek már nincsen értelme leírnunk a nevét, mert nem segíti a magyar labdarúgás egyik csapatát), megvonta a támogatását. Sallói hozzátette, a jövő héten lehet, hogy lesznek bejelentéseik.

Az utolsó Kaposvár eddig sem dúskált az anyagiakban, viszont nem is fizettek túl senkit sem. Takács Róbert ügyvezető azt mondta, áprilisban lehetnek bejelentések, de azt ők is szeretnék majd belső ügyként kezelni. Majd kiderül, mennyi tudódik ki belőle.

Az nb2.hu oldalunkon már jeleztük, hogy az MTK-nál, Gyirmóton és az ETO-nál már meghoztak a múlt hétig vagy a héten az intézkedéseket, míg a dorogi 50-60%-os csökkentésekről a minap számoltunk be saját információink alapján, hozzátéve, hogy a klub vezetői azt mondták az érintetteknek, ha kitudódik a sajtónak, akkor a szivárogtatóknak további retorziókra kell számítaniuk.

A harmadik helyre feljött, télen tulajdonosváltáson átesett Vasasnál stabil a helyzet, Nagy Miklós sportigazgató azt nyilatkozta honlapunknak, hogy a csapat megerősítésén dolgoznak már, figyelve a kialakulófélben lévő fejleményeket.

Másik örömteli, példamutató nyilatkozatot Bélteky Róbert, a Budafok tulajdonosa adta tegnap, aki elmondta, nem terveznek fizetéscsökkentést, mert eleve nem fizetik túl a játékosaikat. Mint a második helyezett első számú vezetője elmondta, az éves költségvetésük rendben van, továbbra is az NB I-be való feljutás a cél a csapat előtt, mert az élvonalbeli szereplést is tudják vállalni.

Az nb1.hu továbbra is azt reméli, minél hamarabb újraindul a foci úgy, hogy addig is minél kevesebben áldozatot kell meghozniuk a kluboknak!

Legfrissebb híreink