Európa-bajnokság: 80 százalékban megvan a magyar válogatott kerete

Rossi elárulta, mikor tér vissza Szoboszlai.

Forrás: Réti Zsolt

A Nemzeti Sport Marco Rossi szövetségi kapitánnyal készített interjújában azt jelezte, hogy 50 nap múlva kezdődik az Európa-bajnokság. Természetesen ennél sokkal fontosabb dolgokról is szó esett a beszélgetésben, amiből részleteket idézünk:

Kereken ötven nap van a rajtig, de ha önön múlna, már holnap elkezdődhetne az Európa-bajnokság?
Nem, mert ez esetben nem számíthatnék Szoboszlai Dominikra.

Az már bizonyos, hogy júniusban kalkulálhat vele?
Úgy tűnik, igen. Ha minden a terv szerint alakul, Dominik a Bundesliga utolsó két-három fordulójában pályára léphet a Leipzigben. Tény, kevés meccsel a lábában csatlakozhat a válogatotthoz – de legalább csatlakozhat. Világos szabályokat fektettem le a kinevezésem után, így például azt is a kerettagság feltételéül szabtam, hogy az illető játékban legyen. Az elmúlt csaknem három évben hű maradtam az elveimhez, ugyanakkor az élet hozhatja úgy, hogy kivételt kell tenni. Nos, jelen esetben kivételt teszek, Dominikot akkor is meghívom, ha csak két-három mérkőzésen játszik a tavasszal. A felkészülés során lesz ideje az esetleges lemaradás behozására – természetesen vigyázunk rá.

Feltételezem, amennyire örül Szoboszlai visszatérésnek, annyira bánja, hogy Kalmár Zsoltra nem számíthat.
Ha valaki, Zsolt nagyon hiányzik majd! Amikor a Dunaszerdahely edzője voltam, szorgalmaztam a szerződtetését, mert tisztában voltam a képességeivel, egyúttal azzal, hogy a csapat erőssége lehet. Mint embert azt követően volt szerencsém megismerni, hogy a DAC-hoz igazolt, és mondhatom, remek fickó. A hozzáállása fantasztikus, kivételes alázattal viszonyul a futballhoz és a csapathoz, óriási lelke van. Az Andorrában elszenvedett sérülése után az első hírek alapján még bíztam abban, hogy nem súlyos a helyzet, rettentően elkeserített, amikor arról értesültem, hogy hosszú kihagyásra kényszerül. Túl van egy nehéz időszakon, abból megerősödve tért vissza, és meggyőződésem, ezúttal sem lesz másként. Az viszont még szomorúbbá tesz, hogy a korábbi súlyos sérülését is a válogatottban szenvedte el, vagyis az én csapatom tagjaként. Rendben, erről egyikünk sem tehet, ám edzőként ezt akkor is nehezen élem meg. Az vigasztal, hogy Zsolt csupán huszonöt éves, hiszem, hogy ígéretes jövő előtt áll, és megadatik neki a rangos tornán szereplés.

Ha most kellene kihirdetnie a huszonhárom tagú Eb-keretet, gondban lenne?
Nyolcvan százalékban megvan a fejemben, kikre számítok, de a névsor ismertetésével várok június első napjáig. Azok a futballisták, akiknek köszönhetjük, hogy az Európa-bajnokságra készülhetünk, elsőbbséget élveznek, ám néhány hely még kiadó. A felkészülésnek azért is vágunk neki huszonháromnál több játékossal, mert egyfelől azt akarom, hogy senki se érezze magát biztonságban, másfelől akadnak olyan labdarúgók, akiknek szeretném megadni a lehetőséget a bizonyításra. Ott van például Hahn János. Aki vezeti a góllövőlistát, annak illik esélyt adni, nem?

Nagy harc lesz a keretbe kerülésért...
Szerintem is. Az is benne van viszont a pakliban, hogy nem mindenki vállalja a megméretést. Miután kihirdetem a bő keretet, bárki felhívhat, hogy a nyáron inkább pihenni akar, vagy nem érzi úgy, hogy befér a legjobb huszonháromba, ezért kihagyná a felkészülést. Ha bárkinek kétsége van, nyugodtan ossza meg velem, ígérem, köztünk marad. Lehet, hogy amit az imént mondtam, furán hangzik, de maximálisan elkötelezett futballistákra lesz szükségem az Eb előtt és a torna idején egyaránt.

A PROGRAM:
Május 17.:
Elkezdődik a felkészülés Telkiben, javarészt az itthon játszó, a bajnoki szereplésüket egy héttel korábban befejező futballistákkal.
Május 25.: Elkezdődik az ausztriai edzőtábor, a keret ott válik teljessé a németországi légiósok csatlakozásával.
Június 1.: Marco Rossi ismerteti az Eb-re nevezendő 23 játékost.
Június 4.: Magyarország–Ciprus felkészülési meccs – vélhetően a Szusza Ferenc Stadionban.
Június 8.: Magyarország–Írország felkészülési meccs – vélhetően a Szusza Ferenc Stadionban.

Legfrissebb híreink