nb1.hu

Észak-Írország-Magyarország: nem kell magyarázkodni

Elképesztő napot fogott ki a Fradi kapusa.

Észak-Írország-Magyarország 0-1

A magyar válogatott az év második meccsén Belfastban vendégeskedett. Ugyan ez a meccs "csak" felkészülési mérkőzés volt, de ki merjük jelenteni, hogy a nemzeti együttesünknek egyetlen találkozója sem tét nélküli. A mieinknek minden meccsen küzdeniük kell a lelkes szurkolók miatt is. A legkitartóbb magyar drukkerek ezúttal is szép számban kísérték el Szalaiékat, és a hangpárbajban minimum döntetlenre végeztek az északír szimpatizánsokkal. 

A találkozó első játékrészében kétszer is meghűlhetett az ereinkben a vér. Először a 11. percben Nagy Zsolt könnyelmű passza után Davis előtt adódott nagy lehetőség, de a labda a kapufán csattant. A vendégszektor tagjai valószínűleg egy nagy sóhajtással (esetleg egy-két cifrább kifejezéssel) nyugtázták ezt az eseményt. Aztán a 41. minutumban McGinn próbálkozása után már a hazai drukkerek közül többen valószínűleg gólt akartak kiáltani, de Dibusz Dénes óriási védést mutatott be. Azért Marco Rossi a kapusok tekintetében nincs rossz helyzetben, mivel Gulácsi Péter mellett Dibuszra is bármikor számíthat. A Fradi kapuvédője egyébként a második félidő végén is óriási bravúrokat mutatott be, ezzel egyértelműen hőssé vált. 

A szünetet követően a frissen beszálló Charles esett el a tizenhatosunkon belül, de szerencsére a játékvezető sípja néma maradt. Az 56. percben a magyar szurkolók egymást ölelgethették, mivel egy hibát könyörtelenül kihasznált Sallai Roland, ezzel megszereztük a vezetést. Később kiderült, hogy ez a jelenet döntötte el az ütközetet, többször már nem zördültek meg a hálók. 

Belfast ugyan nincs a szomszédban, de a győzelem miatt megérte elutazniuk a magyar válogatott rajongóinak Észak-Írországba. Gyakran felcsendül a magyar pályákon a következő zrika: "Hosszú út a semmiért!" – nos ez most szerencsére nem helytálló. Marco Rossi legénysége ugyan nem sziporkázó játékkal, de megnyerte ezt az összecsapást. És ahogy mondani szokták, a győzelmet soha nem kell megmagyarázni…

2022. március 29. Callum Styles életében egy fontos dátum lesz. A 22 éves futballista a Windsor Parkban megrendezett összecsapáson kezdett először a magyar válogatottban. Az látszódik, hogy jól jártunk a Barnsley futballistájával. Bár az is érződik, hogy idő kell még ahhoz, hogy Styles még jobban összecsiszolódjon a társaival. 

Talán a Nemzetek Ligájában még jobb lesz az összhang közte és a többiek között…

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:

ÉSZAK-ÍRORSZÁG-MAGYARORSZÁG 0-1 (0-0)

Észak-Írország: Peacock-Farrell – McNair, Cathcart, Ballard (Hume 82.), Brown – McCann , Davis (Saville, 60.) , Lane (Dallas, 60.) – McGinn (Lavery, 68.), Magennis (Charles, a szünetben), Whyte (Thompson, 68.). Szövetségi kapitány: Ian Baraclough
Magyarország: Dibusz – Lang (Kecskés, 81.), Orbán, Fiola – Nego (Bolla, 81.), Schäfer, Styles (Vécsei, 81.), Nagy Zs. – Sallai (Gazdag, 72.), Szoboszlai (Nagy Á., 65.) – Szalai (Ádám, 72.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

gólszerző: Sallai (56.)
sárga lap: Cathcart (27.), Davis (58.), Dallas (86.), Saville (86.), ill. Sallai (55.), Lang (74.), Nagy Á. (86.)

 

20.45: Elkezdődik a mérkőzés! Piros mezben a magyar válogatott, zöldben az északír.

2. perc: Rögtön szögletet harcol ki a magyar válogatott, Styles beívelését azonban kifejelik a hazai védők.

5. perc: Többet van egyelőre a labda a magyar térfélen, de egyelőre ismerkednek egymással a csapatok.

6. perc: Whyte indult meg veszélyesen, de a magyar tizenhatos közelébe érve hiába lendítette lövésre a lábát, hatalmas luftot rúgott és elcsúszott.

10. perc: Feljebb lép a magyar válogatott, főleg Nego igyekszik aktív lenni, ő kap labdákat a jobb szélen.

11. perc: Óriási hiba Nagy Zsolttól, egy rossz visszapasszal jóformán ziccerbe hozta Davist, ám az északír csapatkapitány jobb külsős tekerése a kapufán csattant. 

13. perc: Nagy Zsolt kapott kiváló labdát Sallaitól, ám hiába indult meg a helyzettel, lefutotta és megelőzte őt a védője.

19. perc: Egyelőre kevés az érdemi történés a pályán, mindkét válogatott sok passzal végzi a mozgásokat, az ellenfél kapuja elé nem sikerül eljutni. 

21. perc: Whyte tört be a magyar tizenhatoson belülre, de Orbán okosan tolta őt kifelé testtel, így nem jutott lövőhelyzethez.

26. perc: Marco Rossi egyelőre elégedetlen a látottakkal, hangos utasításokkal látja el a válogatottat a pálya széléről.

28. perc: Negóval szemben szabálytalankodott Cathcart, a szabadrúgást 22 méterről Szoboszlai lőtte a sorfalba. 

29. perc: Sallai tört be balról a tizenhatoson belülre, de a ballábas lövése csak az oldalhálót súrolta.

32. perc: Szoboszlai fejese McNair elé került, ám jócskán fölé lőtt 21 méterről.

34. perc: Sok az eladott labda a magyar válogatottól, Orbán azonban remekül irányít a védelemben.

35. perc: Sallai került lövőhelyzetbe, laposan, ballal próbálkozott 20 méterről, Peacock-Farrell könnyedén védett.

40. perc: Hatalmas ziccerbe kerültek az északírek: egy csúsztatás és Whyte centerezése után McGinn lőhetett közvetlen közelről, pattogós lövését Dibusz tolta szögletre.

45. perc: Nem ez volt a futballtörténelem legjobb és legizgalmasabb félidője, egyelőre kevés a helyzet. Nem is hosszabbít Robert Harvey játékvezető. A félidőben: 0-0

21.47: Elkezdődött a második félidő! Egy csere a hazaiaknál, Magennist Charles váltotta.

46. perc: Charles egyből ziccerbe került, Lang első érzésre szabálytalankodott vele a tizenhatoson belül, de nem ítélt büntetőt a bíró.

47. perc: Nagyon aktívan kezdik a játékrész a hazaiak, szabadrúgáshoz jutottak a magyar tizenhatos sarkától nem messze, de a lágy beívelést követően nem jutottak valódi lövőhelyzethez. 

50. perc: Felélénkült a magyar válogatott támadójátéka is, Nego jobbról jövő beadását tisztázta szögletre Brown. Fel is csendült a nézőtéren a "Ria, ria, Hungária!"

56. perc: VEZET A MAGYAR VÁLOGATOTT! Nagy Zsolt indítása rövid, McGinn hazapasszolná a kapushoz, de nagyon rövid a labdája, Sallai pedig köszöni a lehetőséget, lecsap rá és Peacock-Farrell mellett elszáguldva az üres kapuba gurít. 0-1!

60. perc: Cserélnek az északírek, Davis helyén Saville, Lane helyén pedig Dallas a pályán.

64. perc: Cserél a magyar válogatott is: Szoboszlait Nagy Ádám váltja. Taktikai változtatást is eredményez ez a csere, hiszen Styles lép fel Szoboszlai pozíciójába, Nagy pedig Styles helyére áll be.

68. perc: Ezek a cserék, így a játékmegszakítások percei, hiszen ismét kettőt változtatnak az északírek, Thompson és Lavery be, McGinn és Whyte le. 

72. perc: És valóban… a magyar gól óta a cseréken kívül jóformán semmi sem történt, most pedig Marco Rossi küld ismét friss játékosokat a pályára: a gólszerző Sallai és Szalai helyén Gazdag, valamint Ádám Martin. Közben Szalai lassan sétált le a pályáról, a kapitányi karszalagot Langra ruházta. 

76. perc: Nagy Zsolt kanyarítja középre veszélyesen a labdát, Ádám elől tisztáz Brown.

78. perc: Cathcart nagy mentése akadályozza meg, hogy megduplázza az előnyt a magyar válogatott: egy hazai hibát kihasználva Gazdag kereste passzal Ádám Martint, az északír védőben akadt el a labda.

81. perc: Hármas magyar csere: Nego le, Bolla be, Lang le, Kecskés be és Styles le, Vécsei be. A kapitányi karszalag Langról Nagy Ádámra vándorol. A hazaiak újoncot avatnak, Ballard helyén Hume a pályán.

85. perc: Kisebb tömegjelenet a pályán, a két összeszólalkozó kapitány, Dallas és Nagy Ádám kap sárga lapot, miután Saville lépett oda nagyon csúnyán Schäfernek. Neki is járt a sárga.

87. perc: Dibusz-szenzációk! Hirtelen megelevenedett az északír támadójáték, kétszer is eljutottak helyzetig, de a magyar kapus előbb mindkétszer parádés mozdulattal hárított. Amit Saville fejesénél bemutatott, az könnyen lehet, hogy az év egyik legnagyobb védése lesz, de a Hume fejese utáni repülés sem volt semmi…

90. perc: Érezhetően az egyenlítésért támadnak az északírek, de helyén van a magyar védelem. Mind a tíz magyar mezőnyjátékos, még Ádám Martin is visszazár védekezni. 

93. perc: Mit csinál Dibusz, te jó ég?! Egy közeli kavarodás után Charles kerül tiszta ziccerbe, szinte bárhova lőhetné a labdát, az gól lenne, de Dibusz nem így gondolja és újabb óriási védéssel mattolja az északír játékost. Megjegyzik a nevét egy életre a belfasti szurkolók, az biztos!

22.36: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK: ÉSZAK-ÍRORSZÁG-MAGYARORSZÁG 0-1! Bár az utolsó percekben nagyon nyomtak a hazaiak, Dibusznak köszönhetően egy helyzetük sem ment be, a magyar válogatott így Sallai góljával 1-0-ra legyőzte Észak-Írországot, tehát sikerrel távozhat Belfastból!

 

KÖZVETLENÜL A MÉRKŐZÉS ELŐTT:

KEZDŐCSAPATOK

 

ELŐZMÉNYEK:

KEDD:

HÉTFŐ:

Megosztás:
Kapcsolódó hírek