Ennyit keresnek az Amerikában játszó magyar játékosok

Frissen közzétett adatok.

Forrás: Nikolics Nemanja official/Facebook

 

Az MLS közzétette a ligában szereplő játékosok fizetési adatait, amelyből a Blikk szemezgetett. Ebből kiderül, hogy az észak-amerikai élvonalban játszó magyar játékosok közül éves szinten a legtöbb pénzt Nikolics Nemanja teheti zsebre, ő évi 1,9 millió dollárt (541 millió forintot) keres. A Sporting Kansas City légiósai közül Németh Krisztián 1 millió dolláros (285 millió Ft-os), Baráth Botond 297 ezres (85 milliós), Sallói Dániel pedig 144 ezres (41 milliós) összegért focizik. Stieber Zoltán, a DC United szélsője évi 787,5 ezer dollárért (224 millió forintért) lép pályára.

A Blikk Szabados Gábor sportközgazdászt is megszólaltatta az adatokkal kapcsolatban elemzés céljából. "Érdemes megemlíteni az Egyesült Államokban játszók bérezésével kapcsolatban, hogy az egész rendszer teljesen másképpen működik, mint Európában. A legnagyobb különbséget az jelenti, hogy a mi kontinensünkön sokkal jobb alkupozícióban vannak a futballisták menedzserei. Amerikában ugyanis a csapatok kiadásait nagymértékben behatárolja a fizetési sapka. A klubok nem szeretnék átlépni a limitet, hiszen akkor komoly büntetésre számíthatnának. Amíg mifelénk nem nyilvánosak a bérek, a tengerentúlon éppen az átláthatóság érdekében mindenki tudhatja, ki mennyit keres. Akkor számíthat a focista fizetésemelésre, ha huzamosabb ideje a helyi bajnokságban lép pályára, vagy ha kiemelkedően teljesít. Ha valaki korábban máshol remekelt vagy a válogatottjában brillírozik, kevésbé számít. Például Nikolics egykori MLS-gólkirályként kiemelt bért kap, de Baráthnak a magyar nemzeti csapatban nyújtott jó produkciója ebből a szempontból keveset nyom a latban" - mondta a szakértő.

Érdekességképp a liga legjobban fizetett játékosa Zlatan Ibrahimovic, ő évente 7,2 millió dollárral (2 milliárd forint) gazdagabb.

Legfrissebb híreink