Edzőváltás: Bódog Tamás visszaszólt Urbányi Istvánnak

Ezúttal sem fogta vissza magát.

Forrás:

Várható volt, hogy Bódog Tamás, a Honvéd menesztett vezetőedzője nem hagyja szó nélkül Urbányi István sportigazgatónak az edzőváltás hátteréről adott nyilatkozatát. 

Urbányi arról, hogy miért kellett mennie Bódognak, a következőket mondta:

„Amikor leültünk Tamással tárgyalni örült a Honvéd megkeresésének. Sem a kerettel, sem a stáb összetételével kapcsolatban nem volt kifogása. A megbeszéléseken azt mondta, hogy a csapatban van potenciál, a stáb megfelelő és gólokat, letámadást, látványos focit ígért. Érkeztek az új igazolások is, például Tamás Krisztián, Baráth Botond, Zsótér Donát, Balogh Norbert, jó néhány fiatal magyar tehetség és a mali Boubacar Traoré, később pedig csatlakozott Eppel Márton is. Aztán elindult a bajnokság, meglehetősen hullámzó játékkal. Volt néhány jó periódusunk, de a látványos játék, az eredményesség elmaradt. A meccshiánnyal küzdő játékosok nem fejlődtek eléggé, az edző és a csapat közötti kommunikáció nem igazán működött. A koronavírus második hulláma pedig tovább rontott a helyzeten. Mindezek együttesen vezettek a váltáshoz.”

Urbányi a kispesti edzőváltás hátterét vázolta fel - NB1.hu

 

Bódog a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában válaszolt Urbányi kijelentéseire, mielőtt azt idéznénk megjegyeznék, hogy a sportnapilap a Honvédot is megkereste, hogy reagálhasson a távozott szakvezető szavaira, de Kispesten már lezártnak tekintik az ügyet.

Az igazolásokra nem lehetett panasz, hiszen korábbi válogatott játékosok, a Honvédhoz kötődő ismert arcok is érkeztek.     
És egyik játékos sem az én kérésemre érkezett a klubhoz. Szóval a gyorsaság: Amadou Moutari kulcsfontosságú ember lett volna a taktikánkban, így nagyon rosszul érintett, amikor szóltak, ne játszassam, meg ne sérüljön, mert eladta a klub. Pont őt?! És igen, valóban jó labdarúgók jöttek – de milyen erőállapotban? Ez sajnos konfliktusokat szült, volt olyan játékos, aki az érkezésekor maga ismerte el, hogy legfeljebb tizenöt percet bír, mások hónapok, évek óta nem játszottak tétmérkőzést. Ilyen volt többek között Baráth Botond, aki válogatott játékos, mindenki ismeri a képességeit, de a teljesítményén nagyon érződött a kihagyás, igaz, amikor utolérte magát, egyre jobb lett. Ezért írásos jelentést készítettem az újonnan érkezők állapotáról.

Érkezett a Honvéddal korábban már bajnokságot nyerő Eppel Márton is.    
Sokszor hallottam, „projektjátékosok” jönnek, akik a klubnak kellenek, ezért nem fontos, nekem szükségem van-e az adott futballistára. Marci mentálisan nagyon erős, de sokat kihagyott, ráadásul vele együtt négy nagyon hasonló karakterű, stílusú centerünk lett, de ő sem az a mélységbe induló gyors játékos, akit kértem. A projekt a jövő Honvédjának építése, ami nagyon jól hangzik, de a jelenben is kellett volna eredményt elérni, ahhoz pedig azonnal bevethető, jó állapotban lévő labdarúgók kellettek volna – olyanokat, akiket én kértem.

Mi volt a véleménye az akadémistákról?     
Szerintem soha senki ennyi fiatalt nem játszatott a Honvédban, amennyit én, és az mindegy is, milyen okból. A fiatalok helytálltak, szenzációs volt velük dolgozni. Természetes, hogy a tizenhat-tizenhét éves játékos még nem kész futballista, nem várható el tőle, hogy azonnal húzóember legyen. Edzőként dolgoztam André Schürrlével, aki világbajnok lett, vagy ott volt Joshua Kimmich, aki ma a Bayern München erőssége, és ők is fokozatosan kaptak egyre nagyobb szerepet, ebből a tapasztalatból kiindulva kezdtük el beépíteni a fiatalokat.

Zseniális fotó az új Bozsik Arénáról - NB1.hu

 

Valóban nem volt megfelelő a kommunikációja a csapattal?    
Ez nem igaz, az utolsó meccsig összhang volt köztem és a játékosok között, meg tudtuk beszélni a problémákat. Ami nekem nagyobb gondokat okozott, azok a sportigazgató kirohanásai voltak, mert mentálisan tett tönkre több labdarúgót, ami sok energiámat elvitte. Még a nyáron négy-öt játékossal közölte, keressenek csapatot maguknak, mert nem kellenek, aztán hogy maradnak, és dolgozzon velük a vezetőedző, hogy legyen önbizalmuk! Megesett, hogy Urbányi István a csapat előtt fenyegette meg az egyik játékost vérlázító módon, de az sem szokványos edzői feladat, hogy a labdarúgók engem kérnek meg arra, szóljak már a sportigazgatónak, hogy ne zaklassa őket esténként telefonon. A csapatba követelt olyan játékost, aki visszatérve a vírusfertőzésből a mért adatok szerint egy félidőt tudott játszani, annak is a kilencven százalékát oxigénhiányos állapotban – az orvosi útmutatás alapján ennél többet nem lehetett volna a pályán, de István nehezen értette meg ezt az indokot.”

Bódog ezek után elismerte, hogy voltak, amikben ő hibázott, hiszen a lap azt is felvette, hogy nem nagyon lehetett tudni, hogy mit akar játszani a Honvéd, de hozzátette, hogy nem egyedül és nem mindenben tévedett a klubnál.

Egyébként Bódognál a Kispest mérkőzései után az nb1.hu többször is megkérdezte, milyen állapotban vannak az új játékosok, kiemelten kérdeztünk rá Eppel Márton és Balogh Norbert személyére, mire a vezetőedző válaszaiban leszögezte, hogy nem érkeztek jó állapotban a klubhoz, ami után még a koronavírus is betett nekik, ami miatt még tovább romlott a fizikai állapotuk.

Abban viszont a Kispest vezetőinek van igazuk, hogyha utolérik magukat, akárcsak Baráth tette, akkor kiemelt erősségei lesznek annak a csapatnak, mely elméletben valóban nem az utolsó helyre való.

Legfrissebb híreink