Ebbe a klubba mehet a Vidi volt sikeredzője - bemutatás

Ennyi lehet a fizetése.

Forrás:

Az orosz sport24.ru szerint, Marko Nikolics, a Videoton korábbi edzője a Lokomotív Moszkva kispadjára fog leülni. A Lokomotív az elmúlt évek egyik legsikeresebb orosz csapata, bár még a felső vezetés jóváhagyására várnak Nikolics szerződtetésénél, az orosz sajtó már tényként kezeli a szerb tréner érkezését. Cikkünkben bemutatjuk a Lokomotív Moszkva érdekes történelmét.

KORAI ÉVEK

A Lokomitív Moszkvát 1922-ben alapították, Kazanka néven. 1924-ben a klub névváltoztatáson esett át, KOR-nak nevezték, ami magyarul annyit tesz, hogy az Októberi Forradalom klubja. A KOR a moszkvai vasúthálózat legjobb futballistáit tömörítette magában. 1931-ben már újra a Kazanka nevet viselte a klub, majd 1936-ban átnevezték immáron végleges Lokomotívvá. A kommunista rendszer alatt a klub része volt a Lokomotív Önkéntes Sportközösségnek és a tulajdonosa a Szovjet Közlekedési Minisztérium volt.

A SZOVJET-ÉRA

1936 után számos szovjet labdarúgót foglalkoztatott a klub a legjobbak közül, köztük Valentin Granatkint, Nikolay llyint, Alexey Sokolovot, Pyotr Terenkovot, Mikhail Zhukovot, llya Gvozdkovot és Ivan Andreevet. A Lokomotiv az első Szovjet Futballbajnokságban mutatkozhatott meg 1936 május 22-én, a Dynamo Leningrad ellen. Az első két bajnok szezonban, amely z első tavasszal, a másodikat ősszel rendezték, az ötödik, illetve a negyedik helyet szerezte meg a csapat. Az elsp jelentősebb siker ugyan ebben az évben érkezett el, a Dynamo Tbiliszit 2-0-ra megverték a Szovjet Kupa döntőjében, ezzel megnyerve az első Szovjet Kupát.

A következő években folyamatosan jó teljesítményt tudott nyújtani a Lokomotív a bajnokságban, ám a II. Világháború után, 5 év alatt kétszer is kiesett a másodosztályba a klub. 1951-ben jutott vissza a csapat az élvonalba, amikor a második ligában második helyen végezett és megnyerte a feljutásról döntő meccset. Az 1960-as évekig végig a tűz közelében volt a gárda, 1957-ben második alkalommal is el tudta hódítani a Szovjet Kupát, valamint egyszer ezüstérmet is szerzett az élvonalban.

1955-ben ,,futball nagykövet" lett a csapat, ezzel jogot szerezve arra, hogy külföldi csapatok ellen vívjon barátságos meccseket világszerte, Európában, Ázsiában, Afrikában és még Észak-Amerikában is. A korszak legjobb jtáékosai játszottak a csapatban, mint  Vladimir Maslachenko, Gennady Zabelin, Eugeny Rogov, Valentin Bubukin, Victor Sokolov, Victor Voroshilov, Igor Zajtsev, Zaur Kaloyev, Yuri Kovalyov és Vitaly Artemyev. Miután ezek a játékosok elhagyták a klubot, újabb hullámvölgy következett a Lokomotiv életében, az 1980-as évek végéig az első és a másodosztály között lebegett a csapat.

A SZOVJETUNIÓ FELBOMLÁSA UTÁN

Az 1990-es évek elején a Lokomotívot a leggyengébb láncszemnek tartották a moszkvai klubok között. A pályán sem tudtak semmi maradandót felmutatni és a lelátókon sem volt túl nagy az élet. Azonban Yuri Semin vezetőedző és Valeri Filatov elnök vezetésével elindult felfelé a csapat és a Lokomotív az ,,ötödik kerék lett a moszkvai csapatok szekerén". Hagyományosan a Lokomotívot nem említették egy lapon a nagy moszkvai négyessel, a Szpartakkal, a CSKA-val, a Dínamoval és a Torpedoval. Az is jót tett a csapatnak, hogy a volt szovjet tagköztársaságok csapatai már nem szerepeltek a bajnokságban.

Az orosz bajnokságban és a nemzetközi színtéren aratott sikerek egy szuperklubbá tették a Lokomotívot az orosz csapatok között. 2002-be új stadionba költözött a csapat, ami a Lokomotiv Stadion nevet viseli és a hagyományos angol stadionokra hasonít. Az új stadion elkezdte vonzani a nézőket is, 2009-re Moszkva második leglátogatottabb arénája lett.

2002-ben és 2004-bben megnyerte a Lokomotív az orosz bajnokságot, valamit 2010-ig 7 alkalommal hódították el összesen a Szovjet/Orosz Kupát. Az UEFA kupa döntőjébe két alkalommal jutottak el, valamint egyszer megnyerték a Független Államok Közösségének a kupáját is.

AZ ELMÚLT NÉHÁNY ÉVBEN

A klub sikeres tudott maradni a mai napig, a megnyerte a bajnokságot a 2017-18-as szezonban, majd ezüstérmet tudott szerezni a következő évben. 2014-15-ben, 2016-17-ben és 2018-19-ben is elhódították az Orosz Kupát, így azt összesen 10 alkalommal elhódítva, ami rekordnak számít. Ebben a szezonban bejutott a BL-csoportkörébe a csapat, egy csoportba kerülve a Juvetusal, az Atlético Madriddal és a Bayer Leverkusennel. Egy győzelem és 5 vereség mellett, kiesett a csapat a kupából.

Ebben a szezonban a 22. fordulóban szakadt félbe az orosz bajnokság, aminek jelenleg a második helyén áll a Lokomotív, 9 ponttal lemaradva az éllovas Zenit mögött.

Marko Nikolics várható fizetése is kiszivárgott, évi 1,5 millió eurót kaphat, amely évi félmillió euró bónusszal egészülhet ki.

Legfrissebb híreink