Eb-selejtező: minden fontos tudnivaló egy helyen

Program, lebonyolítás, célkitűzések.

Forrás: MLSZ

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön Szlovákia vendégeként Nagyszombatban kezdi meg a 2020-as Európa-bajnoki selejtezősorozatot, a csoportban az első két hely jelent Eb-részvételt.
 
Marco Rossi szövetségi kapitány együttesét a negyedik kalapból sorsolták, ami jelzi, bravúrra lenne szüksége ahhoz, hogy egyenes ágon kijusson a kontinenstornára. Az olasz szakvezető reményei szerint az ötcsapatos csoportban a világbajnoki ezüstérmes horvátok mögött a magyarok végig versenyben lesznek a második helyért a szlovák és a walesi csapattal. A kvintett ötödik tagja Azerbajdzsán.
    
Ahhoz, hogy Rossi terve megvalósuljon, jó rajtra lenne szükség, mivel rögtön két nagy riválissal kezd a válogatott: elsőként a szlovákok vendége lesz, majd vasárnap a csoportfavorit horvátokat fogadja a Groupama Arénában. A szakember úgy fogalmazott, hat pont a cél, de két ponttal sem lenne elégedetlen tekintve, hogy a közvetlen vetélytársnak tekintett Szlovákiával idegenben játszik a nemzeti csapat, a horvátok ellen pedig még hazai pályán is meglepetés lenne a pontszerzés.
    
A márciusi összecsapásokat követően júniusban, szeptemberben, októberben és novemberben bonyolítják le a dupla fordulókat, a magyaroknak - mivel ötcsapatos csoportban szerepelnek - szeptemberben és novemberben lesz egy-egy szabadnapjuk.
    
A magyar válogatott az eddigi 15 kontinensviadalból mindössze három alkalommal szerepelt a tornán: 1964-ben bronzérmesként, 1972-ben negyedikként zárt, míg legutóbb 2016-ban nyolcaddöntősként búcsúzott.
    
Amennyiben a csapat lemarad az első két helyről, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem jut ki a rendhagyó Eb-re, melynek 12 ország 12 városa ad otthont, köztük Budapest is. A megújult kvalifikációs szabályok miatt a kijutásról lemaradó csapatok közül a Nemzetek Ligájában tavaly ősszel elért helyezések alapján további 16 együttesnek lesz esélye kiharcolni az Eb-részvételt a rájátszásban, melyben a maradék négy hely talál gazdára.
    
A 2020-as Eb-n a magyar fővárosban három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor, amennyiben Magyarország szerepel a kontinensviadalon, úgy legalább két csoportmérkőzését hazai pályán játszaná.
 
Eb-selejtező, az E csoport programja:
csütörtök:
Szlovákia-MAGYARORSZÁG, Nagyszombat 20.45
Horvátország-Azerbajdzsán, Zágráb 20.45
    
vasárnap:
Wales-Szlovákia, Cardiff 15.00
MAGYARORSZÁG-Horvátország, Groupama Aréna 18.00
    
június 8.:
Horvátország-Wales, Eszék 15.00
Azerbajdzsán-MAGYARORSZÁG, Baku 18.00
    
június 11.:
Azerbajdzsán-Szlovákia, Baku 18.00
MAGYARORSZÁG-Wales, Groupama Aréna 20.45
    
szeptember 6.:
Wales-Azerbajdzsán, Cardiff 20.45
Szlovákia-Horvátország 20.45
    
szeptember 9.:
Azerbajdzsán-Horvátország, Baku 18.00
MAGYARORSZÁG-Szlovákia, Groupama Aréna 20.45
    
október 10.:
Horvátország-MAGYARORSZÁG 20.45
Szlovákia-Wales 20.45
    
október 13.:
MAGYARORSZÁG-Azerbajdzsán, Groupama Aréna 18.00
Wales-Horvátország, Cardiff 20.45
    
november 16.:
Azerbajdzsán-Wales, Baku 18.00
Horvátország-Szlovákia 20.45
    
november 19.:
Wales-MAGYARORSZÁG, Cardiff 20.45
Szlovákia-Azerbajdzsán 20.45

Legfrissebb híreink