Dr. Mezey György az MLSZ életműdíjasa, Gulácsi lett a legjobb

Zsóri Dániel újabb diadala.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Csütörtök este az M4 Sport - az Év Sportolója Gálán, a Nemzeti Színházban átadták a 2019-es év legjobb sportolóinak járó elismeréseket - jelentette az MLSZ.

Az MSÚSZ-tagok 62. alkalommal voksolhattak a legjobbakra, idén is külön kategóriákban lehetett szavazni az év női és férfi labdarúgójára. A hazai sportújságírók szavazatai alapján, akárcsak tavaly, idén is Gulácsi Péter, a magyar válogatott és a német RB Leipzig kapusa lett az év legjobb labdarúgója. A női kategóriában szintén címvédés történt, a sportújságírók szavazatai alapján a korábbi BL-győztes Jakabfi Zsanett, a VfL Wolfsburg és a magyar válogatott játékosa nyújtotta a legjobb teljesítményt az elmúlt évben.

Az Év gólját a szurkolók szavazatai, valamint egy szakmai zsűri választása alapján a FIFA Puskás-díjasa, Zsóri Dániel szerezte, így a DVSC korábbi, a Fehérvár jelenlegi támadója vehette át a legszebb találatnak járó elismerést.

Az MLSZ életműdíját dr. Mezey György, UEFA Pro licences mesteredző, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya vette át

Az M4 Sport - az Év Sportolója Gálán átadták a Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját is, amelyet dr. Mezey György, UEFA Pro licences mesteredző, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya vehetett át a Nemzeti Színházban.

"Győztes csak az lehet, aki a vereséget is el tudja fogadni" - mondta köszönőbeszédében Mezey György, miután átvette az életműdíjat Vági Márton MLSZ-főtitkártól és Nyilasi Tibor MLSZ-elnökségi tagtól, korábbi 70-szeres válogatott labdarúgótól a Nemzet Színház színpadán.

Mezey György 1941. szeptember 7-én a vajdasági Topolyán született, nem egészen fél évvel azt követően, hogy a II. világháborúban a magyar hadsereg visszafoglalta a területet. Játékos-pályafutása során megfordult az NB I/b-s Budafok és a Bp. Spartacus csapatában, illetve egy évig az MTK-ban is szerepelt, egykori edzői között találjuk Hidegkuti Nándort és Kovács Ferencet is. Jelentős sikereit azonban edzőként érte el: ő az egyetlen magyar szakember, akit hajdanán a londoni World Soccer egy esztendő végén a világ legjobb szövetségi kapitányának választott.

1971-től a BVSC korosztályos csapataival foglalkozott, nagy sikerrel. Egyik kedvenc játékosa, felfedezettje Törőcsik András volt. 1977-ben, mindössze 36 évesen debütált az MTK-VM élén az élvonalban, csupa harminc alatti játékosával a bajnoki tabella harmadik helyén végzett. Ez volt az MTK legjobb bajnoki helyezése 1963 óta. 1978-ban Baróti Lajos szövetségi kapitány megfigyelőként, elemzőként számított a munkájára a világbajnokságon.

Mezey György az 5. életműdíjas

Az MLSZ életműdíját 2015-ben osztották ki először, abban az évben Szepesi György munkásságát ismerte el a szövetség. Egy évvel később Göröcs János, 2017-ben Mészöly Kálmán, 2018-ban Rákosi Gyula érdemelte ki a díjat, Mezey György az MLSZ ötödik életműdíjasa lett.

1980-ig irányította az MTK-t, majd a szövetség alkalmazottjaként Mészöly Kálmán segítője lett az A-válogatottnál, ebben a minőségében részt vett az 1982-es világbajnokságon. 1982 és 1984 között az olimpiai csapatért felelt. 1982-ben mesteredzői elismerést kapott, mindössze 41 évesen. 1983-ban átvette az A-válogatottat, amelyet Európa legjobb csapatai közé emelt. Sikerrel vívta meg a mexikói világbajnokság selejtezőit, győzött az NSZK ellen Hamburgban és a brazilok ellen a Népstadionban. 1985 végén a londoni World Soccer Év edzője választásán egyetlen szövetségi kapitány sem előzte meg.


Mezey György a legendás labdarúgó, Bobby Charlton társaságában, 1986-ban
A magyar válogatott irányítása alatt a FIFA ranglista élén is állt, a második világháború utáni magyar szövetségi kapitányok eredményességi rangsorában (a min. 10 válogatott mérkőzésen irányítók között, Sebes Gusztáv és Gallovits Tibor mögött) Mezey György a 3., megelőzve például a legendás Baróti Lajost is.

A mexikói világbajnokság után külföldre ment, két éven át Kuvaitban dolgozott, ahol szövetségi kapitányként 10 mérkőzésen 8 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség volt a mérlege.

1988 nyarán hazatért, s újból szövetségi kapitányi kinevezést kapott, ám néhány hónap után, mert nem látta biztosítottnak az elképzelt szakmai munka folytatását, lemondott. Finnországban dolgozott, majd 1990-ben, Kaszás Gábor tragikus halála után, fél évre a Videoton edzője lett. 1990 és 1992 között a Kispest-Honvédot irányította, és rögtön az első idényben bajnoki címet nyert a csapattal. Miután távozott Kispestről, rövid ideig újra Kuvaitban tevékenykedett (bajnoki címet szerzett és az Emír Kupa döntőjébe jutott az Al Tadhamon szakvezetőjeként), majd némi kihagyás után a BVSC szakmai munkáját irányította. Később a Vasast (2000–2001), rövid ideig az Újpestet (2003–2004) vezette. 2007 végén szakmai igazgatóként az FC Fehérvár (később Videoton) szakmai igazgatója lett. 2009 nyarán, kényszerhelyzetben, ő lett a Vidi vezetőedzője. Csapatával az első évben a második helyen végzett, majd a 2010–2011-esben megszerezte a klubtörténet első bajnoki címét.

Az UEFA edzőképzés megalapítója és bevezetője Magyarországon, emellett rendszeresen dolgozott nagy tornákon a FIFA és az UEFA felkérésére is, a technikai elemző csoport megbecsült munkatársaként. Az MLSZ és a FIFA szakmai instruktoraként részt vett az 1990-es, a 2002-es és a 2006-os világbajnokságon, az UEFA szakmai elemző csapatának tagja volt a 2004-es, 2008-as és a 2012-es Európa-bajnokságokon. A FIFA instruktoraként dolgozott Svájcban, Japánban, Malajziában, Ausztráliában és Új-Zélandon is, az UEFA megfigyelőjeként számos európai országban.

Mezey György egyetemi doktori, PhD fokozattal rendelkezik, a Pedagógiai Tudomány Kandidátusa, Székesfehérvár díszpolgára.

Legfrissebb híreink